Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Пресконференция на кмета на Община Троян Донка Михайлова 19 юли 2013 г. Печат Е-мейл
Петък, 26 Юли 2013 07:11

“Вместо влагане на пари за запълване на дупки, правим цялостно преасфалтиране на улици”.

 

Върху това акцентира троянският кмет на  проведената на 19 юли пресконференция с журналисти от Троян и  Ловеч.  Михайлова подчерта, че усилията на общинската администрация през месеца, в най-голяма степен са насочени към изпълнение на капиталовата програма. Към приключване е рехабилитацията на уличната мрежа в Централната градска част, което ще подобри търговския и туристически облик на града.  Преасфалтирани са улици, които години наред са обект на очакване от живеещите на тях хора:

ул. “Власи Илиев”, гр. Троян ул. “Лъгът” – Троян

 

ул.”Стою Комитата” – Кн.лъг участък от път ІІ-35 – Южен вход на Троян

 

Рехабилитирана е улицата  към  комплекс “Острова” – с.Бели Осъм, както и ул. “Първомайска” в с.Терзийско, които бяха в много лошо състояние.

Представяйки обектите, Михайлова отбеляза, че на всички предприемачи, към които Общината поема определени ангажименти, се поставя условието да са издължили данъците си към общинския бюджет.

Работи се по рехабилитацията на ул. “Възраждане” в с.Ч. Осъм,  обходната алея на стадиона – ремонт на асфалтовата настилка, а предстои преасфалтиране на  спортни площадки в училището в Борима, основен ремонт на водосток в Г.Желязна и рехабилитация на улици в Дебнево, Врабево, Гумощник, Орешак и Черни Осъм.

Бе  припомнено, че за  тази година Общината  въведе практика задължително, след решение на кметските съвети,  в капиталовата програма да бъдат включвани обекти, които хората предлагат.

Реконструкцията и рехабилитацията на улични и тротоарни платна на територията на общината  са групирани в три обособени позиции. За тях в бюджета беше заложена сумата от  391 х.лв., но  в рамките на проведените процедури по Закона за обществените поръчки са реализирани икономии в размер на близо 42 000 лв. Те отново ще бъдат инвестирани в подобряване на пътната инфраструктура. В момента, в процес на усвояване са 346 000 лв.

Кметът Михайлова обърна внимание на факта, че тази година планираният бюджет е с 900 000 лв. повече от миналата година и общината има ръст на планираната част в бюджета какъвто последните години не е имало. Към днешна дата преизпълнението е с около 130 000лв. и това дава основание да се търсят  ефективни  начини за влагане на тези средства. Тя допълни, че  в резултат на проливните дъждове през пролетта са възникнали и други важни обществени потребности, изискващи неотложни действия. В тази връзка са и  някои  от предложенията включени в актуализацията на бюджета:

Ул. “Дунав” – втори етап. При падналите обилни валежи през юни, няколко къщи от кв. “Велчевски” бяха наводнени от оттичащите се повърхности води от недовършения участък на ул. “Дунав”. Затова е наложително работата тук да продължи.
Ул. “Димитър Икономов”, от ул. “Ст. Исикийска” до моста “Витекс”. Настилката в посочения участък е много лоша и с  неговата рехабилитация улица “Д.Икономов” ще бъде ремонтирана изцяло.

Кръстовището при “Кози вир”. То е в изключително тежко състояние. Цялата улица не може да се рехабилитира защото част от нея попада в проекта за водния цикъл

Преасфалтирането на ул. “Васил Левски” от Марковския мост до ул. “Т.Хитров” е крайно наложително.  Все още има слягане на отремонтирания участък и мнението на специалистите е, че през м. септември  спокойно ще може да се асфалтира.

Изготвяне на технически проект за укрепване на пътя в с. Чифлик  при Хаджийския мост и укрепване участък от ул. “Дунав”, с. Шипково / геоложки доклад и технически проект/, който пропадна след юнските порои. Общината вече е подала искане в Комисията по бедствия и ще  кандидатства за финансиране  на ремонта на пропадналата улица, която води към един от хотелите в курортното село.

“Напрежението и всичко, което се случва в троянския Общински съвет, изрази своето мнение за  създалата се ситуация кметът Михайлова, е тревожно от гледна точка на няколко неща. Най-тревожно е, че на последното заседание бяха бойкотирани наши предложения, които доказано са в обществен интерес, и които бяха отхвърлени без всякаква дискусия и без всякакви разумни аргументи.  Притеснително е, защото ако в ОбС има тенденция да бъдат отхвърлени без разумен диалог предложения, които са в интерес на хората, това вече наистина е тревожно!

Моето желание е Общинският съвет да преодолее създалото се деструктивно напрежение и да търси един работещ тон, в името на Троян, защото всички наши усилия са насочени в тази посока.”

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”