Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Община Троян награди даровити деца Печат Е-мейл
Понеделник, 04 Ноември 2013 19:16

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, експертно-консултативната комисия към Община Троян разгледа постъпили искания за предоставяне на специална закрила на деца с изявени дарби. Отпускането на финансовата помощ е по Правилата за реда и организацията при предоставяне на закрила на деца с изявени дарби за 2013г. Подпомагането на талантливи ученици от училищата в общината е с осем годишна история. Предоставянето на специалната закрила е за заето призово място на регионални, национални или международни конкурси, олимпиади или състезания в областта на науката, изкуството и спорта.

Проведеното заседание на комисията е второ за настоящата година. След първото, което беше в началото на годината, отпуснатата от Общината сума бе в размер на 1 765 лв. Сега еднократно финансово подпомагане съгласно Правилата, получиха 35 ученици. Общата отпусната сума е 2 935 лв.

На 31 октомври, в зала “Форум на троянското читалище, зам.-кметът Поля Димова връчи наградите на даровити троянски ученици, заели призови места на: Международен ученически конкурс – викторина “Заедно в 21-ви век”; Национално състезание по авиомоделизъм; Национална викторина по история за ученици от ІV до VІІ клас; Национален конкурс “Водата – извор на живот”; областни кръгове на Национална олимпиада по информационни технологии, Национална олимпиада по техническо чертане, Математическо състезание “Европейско Кенгуру” и Национален конкурс за рисунка “С очите си видях бедата”; Поп-рок фест “Несебър – 2013г.” и в Конкурс за хайдушка и комитска песен.

Силно е представянето на учениците ни в сферата на спорта – джудо, самбо и биатлон. Спечелени са отличия от Държавни първенства, шампионати и Открити турнири. 22 са наградите отпуснати за тях, от които 15 за постижения в самбо и джудо и 7 в биатлона.

Г-жа Димова се обърна към отличените ученици с думите:

“За втори път тази година се пълнят залите с деца – таланти в различни области: на науката, изкуството, спорта. Това е обнадеждаващо. Това означава, че нашият град има бъдеще. Желая ви успех и занапред и от името на кмета Донка Михайлова искам да ви уверя, че ще ви оказваме подкрепа винаги когато славите Троян, училищата си и вас самите на различни форуми в България и по света”.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”