Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В Троян дискутираха промените в Закона за горите Печат Е-мейл
Вторник, 19 Ноември 2013 16:49

На 13 ноември,  в Троян, по инициатива на бизнеса и на кмета на общината Донка Михайлова, се проведе  среща, на която бяха коментирани  промените в Закона за горите. По този повод бяха поканени и присъстваха народните представители проф. Светла Бъчварова – председател на ПК „Земеделие и гори”, Димчо Михалевски – председател на ПК „Регионално развитие и местно самоуправление” и д-р Емил Райнов – зам.-председател на Парламентарната комисия по здравеопазване в парламента. Конферентната зала на хотел Шато Монтан” бе изпълнена до краен предел от хора, за които дискутираният  въпрос е от голямо значение: мебелопроизводители, дърводобивни и дървопреработващи фирми, представители на РДГ, на горските стопанства в Троян, Ловеч, Тетевен, Априлци и Угърчин, кметове и зам.-кметове на споменатите общини.

Срещата бе ръководена от Христо Йовчевски – собственик на „Рико Стил” и Председател на Консултативния съвет по икономика към кмета на общината. Троянският бизнесмен припомни, че приетият преди 2 години Закон за горите бе гласуван много бързо и създаде   доста проблеми със съпътстващата си Наредба.

Проф. Бъчварова заяви, че е необходим сериозен разговор по темата и желанието на народните представители е да се запознаят с предложенията за законодателни промени, за да има един добре работещ сектор, сигурни структури, горски стопанства, които са осигурени финансово и съответно промишленост, която да осигурява добавена стойност.

Според Димчо Михалевски промените в ЗГ трябва да гарантират свободен и конкурентен пазар на дървесина, да гарантират достъпа до нея в необходимите количества.

Дискусията продължи повече от час, направени бяха много предложения, чути бяха много мнения, относно съществуващите проблеми в бранша: проблеми свързани със снабдяването с дървесина; с цената на дървесината; с необходимостта в Наредбата да залегнат точни и ясни правила, честни търгове; да се затегне лицензираният режим; да се върнат контролните функции на горските стопанства; да се направи така, че Горските стопанства да бъдат самостоятелни възложители на обществените поръчки; услугата дърводобив да се извършва от специализирани дърводобивни фирми и много други въпроси, които според присъстващите на срещата, трябва да бъдат взети под внимание  при поправките на закона за горите, защото проблемите са достатъчно остри.

Донка Михайлова благодари на народните представители за тяхното участие в срещата и изрази удовлетвореност, че точно от Троян  тръгва тази дискусия за така необходимата реформа.

Нашата идея е именно тази, обобщи на финала на срещата д-р Райнов, когато има промени в законите, те предварително да бъдат съгласувани с мнението на хората.  Той благодари на на всички за конструктивния диалог.

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността