Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Министерски десант и в Троян Печат Е-мейл
Вторник, 13 Май 2014 08:27

Правителството на министър Пламен Орешарски днес, 10 май, заседава в град Ловеч. С едно от взетите на предиобедното заседание решения, на община Троян се прехвърля правото на собственост върху поземлен имот от 18 дка с построени три сгради. Имотът се намира в местността „Кантона – гарата“ край с. Добродан. Намерението на Общината е да създаде в него изнесена промишлена зона предвид доброто му местоположение и оформянето на района като средище на фирми, осъществяващи дейност в областта на хранително-вкусовата и дървопреработвателната промишленост.

На срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с кметовете на общините в Област Ловеч, кметът на Троян Донка Михайлова постави три важни за общината въпроси. Първият е как ще бъдат решени затрудненията, свързани с работата по Оперативна програма „Околна среда“, тъй като има сериозни проблеми в нейното управление. Очакването е определени параметри на програмата да бъдат решени. Вторият въпрос е свързан със запазването на общинското ВиК- дружество и запазване собствеността върху съоръженията от ВиК-системите, включени в уставния капитал на дружеството. Третият проблем поставен от Михайлова е необходимостта от цялостно рехабилитиране на пътя III – 402 / Добродан – Голяма Желязна/, който е в много лошо състояние.

 

В рамките на 24 часа четирима министри посетиха Троян:

 

Министърът на културата Петър Стоянович и кметът на общината Донка Михайлова, обсъдиха възможностите туристическият маршрут „Виа Траяна –Балканика“ да придобие национален статут, който би създал възможност всички запазени археологически обекти да бъдат финансирани със средства от ОП „Региони в растеж“. Министър Стоянович обеща съдействие за реализирането на този проект, който има голям потенциал за туризъм.

 

От срещата на кмета с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева произлезе новина: Министерството се ангажира да подсигури 100 000 лв. за Пневмоболницата в Троян още през следващата седмица. С тях ще бъде закупен дигитален рентгенов апарат и създаден изолационен сектор за болни от туберкулоза.

 

С министъра на образованието Анелия Клисарова бе коментиран въпросът за прехвърляне собствеността на бившите училища в селата Голяма Желязна и Горно Трапе на Общината, както и усилията на общинската администрация за изготвяне на Стратегия за развитието на образователната система за периода 2014 – 2020 година. Разговорите засегнаха и професионалното ориентиране и професионалната подготовка на учениците в община Троян. На срещата на министър Клисарова с директорите на училища и детски градини, с учители и граждани, която се проведе в салона на Общината, бяха отправени много въпроси както от администрацията, така и от училищата. Голяма част от въпросите бяха от финансов характер, други – как да се повиши качеството на училищното образование, за летните занимания на децата, тъй като до момента няма законово решение, за стандартите на здравните кабинети в училищата и др. Всички въпроси бяха връчени на министър Клисарова.

 

Към министъра на отбраната Ангел Найденов, кметът Михайлова постави въпроса за имотите, които са собственост на министерството и са на територията на община Троян – в Ливадето и Шипково. Става въпрос за тяхната съдба и какво е намерението на Министерството на отбраната по този въпрос.

Министър Найденов посети Дома за ветерани в с. Орешак, Военно формирование 24 430 в Троян, срещна се с кмета на общината и посети с. Врабево, където поднесе цветя пред паметника на загиналите врабевени във войните. Там той присъства и на едно друго събитие: Повече от 20 години в село Врабево се намира едно оръдие, предадено на Дружеството на офицерите и сержантите от запаса в селото по законен ред, от военен гарнизон във Велико Търново. Тези дни противотанковото оръдие 76,2 мм., използвано във войната, бе боядисано,поставено на постамент, на място, което е знаково за хората тук – на площад „Камъка“, откъдето през всичките войни, врабевени са изпращали синовете си в битките. Желанието на хората е то да бъде поставено на това място в памет на загиналите във Втората световна война жители на Врабево.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността