Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В с. Добродан, община Троян, бе открит първият за областта Център за временно настаняване Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Септември 2014 09:53

„Този център беше създаден от болките на хората на територията на троянска община.А когато човек се сблъсква с тях, разбира колко бързо животът на всеки един от нас може да се преобърне за един ден, за една нощ, за една седмица… Затова решихме да създадем този център с 4 легла, който да приютява хора в кризисен за техния живот момент, за срок от 3 месеца и аз благодаря на общинските съветници, че подкрепиха това мое предложение Центърът да бъде финансиран от Общината, за да отговаря на потребностите само на хора от община Троян, без те да бъдат включвани в дълги листи на чакащи.“ Това заяви при откриването на Центъра за временно настаняване в с. Добродан кметът на Троян Донка Михайлова.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков приветства откриването на Центъра с думите: „Когато приемахме областната социална стратегия, никой от нас не предполагаше, че съвсем скоро в Троян ще се разкрие такъв център. На много места се правят социални услуги и след това се търсят хора, които да ги използват. В Троян не е така – първо се усеща необходимостта и след това се създава социалната услуга.“

Центърът е разположен в пет помещения общинска собственост и се финансира от общинския бюджет. На нуждаещите се ще бъдат предоставяни комплекс от социални услуги, в среда близка до семейната. 22 600 лв. са средствата, осигурени от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за ремонта на сградата и оформянето на социалната услуга, а 5 000 лв. са от общинския бюджет. Ремонта на помещенията: две спални, стая за социални контакти, сервизни помещения и склад е реализиран от ловешката фирма „Елит – МХ“, с управител Фристофор Христов.

Г-жа Михайлова се обърна с благодарност към хората от Добродан, проявили добронамереност и с доброволен труд извършили освежителен ремонт на стълбището и помещенията. Тя връчи благодарствени грамоти от името на Община Троян на петима представители на троянския бизнес, които са помогнали за оборудването на помещенията с мебели – легла, гардероби, нощни шкафчета, маси, столове, стилажи, завивки и постелъчен материал. Направените дарения са на стойност близо 6 000 лв.

На снимките: Кметът Михайлова връчва благодарствените грамоти на: г-н Тошко Радулов – „Елеганс Мибил“ ЕООД, Владимир Хаджийски – „ЕЛМА 13“ ЕООД и инж. Марин Радевски – „КАЛИНЕЛ“ ЕООД.

Възпрепятствени да присъстват на събитието бяха другите двама дарители: Тошо Гадевски – „Гадевски“ ООД и Тотка Качерилска- „Тоникс-96“ ЕООД.

На церемонията по откриването на социалната услуга бе отслужен водосвет от отец Станимир от Троянската църква „Света Петка-Параскева“.