Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Тържествено бе открита обновената Детска млечна кухня в Троян Печат Е-мейл
Понеделник, 08 Декември 2014 17:00

На 8 декември 2014г., тържествено бе открита Детска млечна кухня към Детска ясла №1 в Троян, след основен ремонт . Тържеството уважиха кметът Донка Михайлова и Председателят на ОбС Ангел Балев, зам.-областният управител Георги Терзийски, проектантите арх. Емилия Христова и арх. Сергей Денчев, управителят на фирмата изпълнител „Елит МХ“-Ловеч, инж. Христофор Христов. В ролята на домакин беше директорката на Детската ясла Красимира Петкова. Присъстваха граждани, родители и най-малките ползватели на детската кухня.

Изпълнението на обекта е по проект „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика. Фактът, че сградата е построена 1962 г. и до днес не е правен основен ремонт, в това число и на помещенията, които се ползват от млечната кухня, наложи Община Троян да подготви и кандидатства с този проект.

Табелата над входната врата говори, че кухнята за малчуганите вече има свое име и то е „ВКУСНОТИЙКА“. 5-годишната Никол Петкова поздрави гостите, родителите и малките ползватели на детска кухня „Вкуснатийка“, със стихотворението „Знам какво да ям“.

Кметът Донка Михайлова говори за извършените дейности. Тя подчерта, че в резултат на този проект, използваните помещения отговарят на нормативните изисквания след изграждането на преградните зидове, външната топлоизолация, смяната на настилките, изграждането на нови ВиК, ОиВ и електроинсталации. Осигурена е последователност на извършваните дейности – получаване на суровините, приготвяне на храната и изхвърляне на твърдите отпадъци, като не се допуска кръстосване на чисти и мръсни потоци.

Троянският кмет акцентира на нещо много съществено, свързано с политиката на Община Троян, насочена в подкрепа на младите семейства с деца в ясли и детски градини. Над 55% от храненето в Детска млечна кухня се финансира от общинския бюджет и се поддържат цени, които са най-ниски на територията на Ловешка област. А относно храненето, становището на РЗИ-Ловеч е, че в община Троян то е най-добро в цялата област.

Реновирането на Детска млечна кухня по Проект „Красива България“ ще доведе до подобряване качеството на храната, убедена е г-жа Михайлова, като идеята на общинското ръководство е, услугата да се развие на повече места в града, което ще даде възможност повече родители да се възползват от нея. Тя информира младите семейства, че има намерение да предложи на общинските съветници да приемат решение да бъде давана еднократна парична помощ за всяко новородено троянско дете, считано от 01.01.2015 г.

Гостите разгледаха обновените помещения, а всеки малчуган получи балонче.

 

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността