Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

За втори път тази година талантливи троянски деца, с изявени дарби, бяха отличени от Общината Печат Е-мейл
Петък, 12 Декември 2014 09:24

Днес, в навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници Община Троян по традиция предостави своите награди на изявени ученици от училищата в общината. Талантливи троянски деца с постижения в областите наука, изкуство, спорт получават специална закрила – еднократно финансово подпомагане. Размерът на общите средства е одобрен с решение на Общински съвет с приемане на бюджета на община Троян.

Закрила на деца с изявени дарби според Правилата за 2014г. се предоставя за заето индивидуално първо, второ или трето място на регионални, национални или международни конкурси, олимпиади или състезания в областта на науката, изкуството или спорта.

Конкретният размер на еднократната помощ е по предложение на консултативна комисия. Част от правилата при определяне на помощта са нивото на изявата, включена ли е в националния календар за извънучилищни дейности и националния спортен календар на Министерство на образованието, индивидуално или отборно е класирането, както и при какво конкурентно участие е заето призовото място.

Община Троян предоставя закрила на деца с изявени дарби за 9 поредна година. За 2014 година 117 талантливи деца на Троян получиха специална закрила за изявени дарби – от тях за индивидуално спечелено призово място 70 ученици и още 47 ученици - за своя принос при победите на 5 училищни отбора. /31 деца повече от 2013г./

Общият размер на предоставените средства е 4890 лв.

Учениците, които получават подкрепа за своите изяви през 2014 година по реда на Правилата са от училищата в Троян: НУ„Св.Св.Кирил и Методий”, НУ „Христо ботев”, ОУ „Иван Хаджийски”, СОУ„В.Левски”, СОУ „Св.Климент Охридски” и Професионална гимназия по механоелектротехника и СОУ„В.Левски”, с.Черни Осъм.

Разгледаните искания на второто задание на комисията са за участия с спортовете джудо, самбо, биатлон и ориентиране; в сферата на науката – за състезания и олимпиади по български език, математика и английски език; за участи в литературен конкурс.

Кметът Донка Михайлова поздрави отличените ученици с думите: „Скъпи талантливи троянски деца, в работата на един кмет има много трудни, но и много хубави моменти като този, когато мога да връча награди на заслужили троянчета. Надявам се да сте удовлетворени от постигнатото. Поздравявам ви с това, че вие ставате част от отбора на талантливите троянски деца. И да ви помоля нещо – не забравяйте да благодарите на своите учители, на своите треньори. Защото успехът ви е резултат от техния труд, от техните усилия и те заслужават вашата благодарност. Не забравяйте да благодарите и на вашите родители, които ще бъдат винаги до вас и ще ви подкрепят. Желая от тук нататък успехите да са все повече, а мечтите ви все по-високи.“

Наградите връчиха кметът Донка Михайлова, председателят на ОбС Ангел Балев и зам.-кметът Поля Димова.

За отборно участие и призово класиране са отличени 3 отбора, като и трите са от ОУ „Иван Хаджийски” - по баскетбол /5-7 клас/; Младежкият противопожарен отряд „Млад огнеборец” и отбора „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Треньр и на трите отбора е Милкана Стефанова, която получи наградата от кмета на Троян.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността