Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Ползотворно участие на Община Троян в традиционния зимен базар в Елванген Печат Е-мейл
Сряда, 28 Януари 2015 09:16

По покана на партньорския немски град Елванген, от 10 до 14 януари, Община Троян взе участие със свой щанд в провеждащия се ежегодно там традиционен зимен базар. Представители на нашата община бяха директорът на Националното изложение Иван Чакъров и Цветелина Калчева – гл.експерт „Търговия и туризъм“ в Община Троян. Със свои щандове са участвали и побратимените с Елванген общини – Лангър /Франция/ и Абиатеграсо /Италия/.

Троянският щанд ежедневно е предлагал дегустации на местни продукти, информация за региона, за бизнеса, хотелиерството и туризма, рекламни материали за общината. Той е посетен и от кмета на Елванген г-н Карл Хилзенбек.

За тези четири дни нашите представители са провели работни срещи с експерти от Община Елванген, както и с представители на бизнеса и са очертани конкретни стъпки относно сътрудничеството между двете общини в икономически аспект.

Един от големите местни магазини „Едека-Шнел“, който е филиал на най-големия в Германия Съюз за търговия на дребно, е проявил интерес към троянските продукти. Ще бъде обособен кът в магазина, където ще се предлагат хранителни продукти, произведени в партньорските на Елванген общини. Община Троян ще предостави на всички заинтересовани троянски производители контакти, за да договорят конкретни параметри за съвместна работа с Едека-Шнел. Това е една чудесна перспектива за нашите производители, тъй като веднъж влязъл в системата на Едека, всеки производител смело може да се предложи и на други филиали със стартова референция от Елванген.

Адвокатската кантора, която подпомага икономическите отношения на община Елванген вече има осъществени сътрудничества между немски и български фирми и е изразила готовност и интерес да посредничи и на фирми от нашия район. По този повод администрацията се обръща към производителите от региона да предоставят информация за производствата си, която информация ще бъде включена в презентацията.

Проведени са разговори с експерти по туризма в немската община за сътрудничество по линия на туризма и това е едно добро начало.

Един от основните моменти в договора за приятелство между двете общини е задълбочаване на контактите, особено между младите хора. Очаква се младежка делегация да посети Троян още през есента. Обсъдена е възможността наши младежи, които биха желали да усвоят професия в професионалната гимназия в Елванген, да преминат двугодишен курс на обучение съчетан с практика. Очакваме подробна информация за условията за обучение и заплащане, както и за разходите при пребиваването там.

С г-н Чакъров бе обсъдена възможността за участие на творци от Елванген в предстоящата през месец май Международна изложба на занаятите и приложните изкуства.

Стремежът на Община Троян е да се използват пълноценно възможностите, които дава партньорството с Елванген. Първите стъпки са налице. Общинското ръководство разчита на активността на троянския бизнес, защото е важна част от едно успешно икономическо сътрудничество.


 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността