Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Информация за дейността на Комисията при Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Троян. Печат Е-мейл
Сряда, 28 Януари 2015 10:08

Над 30 са функциониращите общински фондове за асистирана репродукция в страната. Удовлетворени сме, че в Община Троян вече трета година работи такъв фонд и първите реални резултати са налице. Фондът е учреден с Решение на ОбС–Троян, като е приет и правилник за организацията и реда на работа на фонда и на комисията при него

2014г. се родиха първите деца с подкрепата на фонда. На хубавия християнски празник Благовещение - 25 март на бял свят се появи първото бебе, заченато чрез ин витро процедура, осъществена с финансовата подкрепа на Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Троян. На 4 декември 2014 г. проплака второто бебе на фонда.

Бюджетът на фонда за изминалата година бе в размер на 10 000 лв. Постъпили са 6 заявления от двойки с репродуктивни проблеми за ползване на средства от фонда за финансиране на изследвания и процедури съобразно Правилника. Образувани са 5 преписки. Последното заявление е постъпило на 23.12.2014 г. и подлежи на разглеждане на първото заседание на комисията през 2015 г., след приемане на бюджета на Община Троян. Със свои решения комисията е одобрила изплащането на средства от фонда в общ размер за 2014 година – 8 578 лв.

Максималната сума, която може да бъде отпусната на двойка заявители в една календарна година, е 2000 лв. През 2014 година три двойки са получили финансиране за изследвания и „ин витро” процедури в максималния допустим размер като и в трите случая реално извършените разходи за извършване на необходимите процедури надвишават отпуснатите суми.

На 23 септември 2014 г. стартира национална кампания „Любовта е действие 2014“, организирана от Информационен портал „Ин витро България“ и 10 от ин витро клиниките в страната. Водени от общата ни цел - повече двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Троян да получат още един шанс да имат свое дете, публикувахме условията и необходимите документи за участие в кампанията на сайта на Община Троян, както и в електронното издание на в-к „Троян 21 век“. От своя страна Информационен портал „Ин витро България“ популяризира работата на Общински фонд за асистирана репродукция в Троян и публикува линк към Правилника на фонда и необходимите документи за кандидатстване.

Освен успехи трябва да отчетем и слабост в работата на фонда: той изцяло разчита на средства от общинския бюджет и през изминалата година не положи усилия за привличане на дарители.

И през 2015 г. Комисията при общинския фонд продължава да работи в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Троян, водени от желанието да извървят пътя към жадуваното дете докрай. Надяваме се, че през следващата година ще имаме удоволствието да ви уведомим за следващите бебета, родени с финансовата подкрепа на фонда.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността