Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Завърши Международният фестивал на занаятите и изкуствата в Националното изложение в Орешак Печат Е-мейл
Петък, 08 Май 2015 12:54

Традиции и настояще в едно.

Панорама на „традиции и атмосфера от миналото“, на „ценности и особености на съвременния бит на различни народи“ беше в продължение на три дни, от 1 до 3 май Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак. Третият по ред Международен фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2015“ премина при голям успех и не случайно бе определен като събитие в културния живот както на Троян, така и на страната. Събитие, което даде възможност майстори, хора на изкуството, както и хора на бизнеса да обменят идеи и добри практики с партньори от други държави.

Домакин на проявата беше Националното изложение, в партньорство и с пълната подкрепа на Община Троян. На експозиционна площ от 3200 кв.м. бяха показани повече от 1800 експоната на 162 автори от 14 страни, обединени от мотото „Единство в многообразието“.

За откриването на фестивала специално бяха пристигнали Техни превъзходителства посланиците на Индонезия / Бунян Самптомо/, Мароко /Латифа Архабаш/ и Палестина /д-р Ахмед ал Мадбух/; тук бяха и Генералният консул на Турция в Пловдив – Алпер Акташ, временно изпълняващият длъжността посланик на Судан в София – Сухил Салех, вицеконсулът на Русия в гр. Русе Андрей Малакей, съветникът по културните въпроси в посолството на Китай - ИнЯли със съпругата си, съветникът по културните въпроси, министър, заместник на посланика на Полша – Ярослав Джеджиц, директорът на Португалския културен център в София Франшишку Назарет. Сред чуждестранните официални гости бе и 16-членната делегация от побратимения ни немски град Елванген, водена от кмета Карл Хилзенбек и по-малка, но също представителна делегация от керамичния център на Полша, град Болеславец, също водена от кмета на града - Пиотр Роман.

От българска страна гости на откриването бяха игуменът на Троянския манастир Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, народните представители Корнелия Маринова, Димитър Горов и Антон Долапчиев и областният управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева.

Управителят на Националното изложение Иван Чакъров каза в словото си при откриването, че фестивалът освен културно има и икономическо измерение. „Целта е да се изградят устойчиви културологични мостове, за да преодоляваме по-лесно различията помежду ни“, заяви той и определи фестивала за крачка в превръщането на изложбата в Европейски център на занаятите.

 

„Този фестивал е израз на нашата обич. Нашата обич към планината, която е давала на хората тук сила и твърдост, към традициите и нашите занаяти; към предприемчивостта и творческия дух на троянци. Но този фестивал е и една мечта. Мечтата ни Троян да стане разпознаваемо място в света и да намери верния път към другите народи. Мечтата ни нашите гости да се връщат отново при нас, за да правят бизнес и да се забавляват като туристи“, каза в приветственото си слово кметът на Троян Донка Михайлова. Така тя даде старт на събитието, което продължи с обиколка в залите на Изложението.

 

В залата, приютила изкуството на гостуващите нации, гостите останаха възхитени от видяното. Например музикалните изпълнения на българо-индонезийската трупа на щанда на Индонезия.

 

Разказа за Мароко на посланика г-жа Архабаш и почерпка с чашка вълшебен зелен чай; изящната керамика на Болеславец, представена от кмета г-н Роман на щанда на Полша

 

Някои от ВИП гостите се престрашиха да пробват уменията си на грънчарското колело /палестинския посланик д-р Мадбух на грънчарското колело/.

 

Г-жа Архабаш – посланик на Мароко, на тъкачния стан.

 

През тези три дни, със свои занаятчийски и арт колекции, презентации, фотографски изложби, кулинарни дни, търговски щандове, в Международния фестивал на занаятите и изкуствата участваха 14 страни - Германия, Индонезия, Китай, Мароко, Молдова, Палестина, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Судан, Турция, Япония и разбира се България.

Финалът на първата фестивална вечер бе заслуга на Общинския младежки духов оркестър с мажоретки с ръководител Илиян Тодоров и хореограф Елеонора Петковска. Спектакълът им „Музикален звездопад“ беше впечатляващ.

През тези три дни посетителите на Изложението усетиха емоцията от песните, танците, кухнята, занаятите и изящните и приложни изкуства на страните участнички в това вълнуващо международно културно събитие в сърцето на Балкана. В парка на Националното изложение бяха изградени арт ателиета, където майстори на характерните за троянския край занаяти демонстрираха своите умения. Гостите имаха възможност не само да закупят различни предмети или сувенири, а и сами да опитат да ги изработят, като по този начин отнесоха със себе си не само предмета, а и спомена от едно неповторимо преживяване.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността