Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Кметът на Троян Донка Михайлова получи Етикета за честно, прозрачно и ефективно управление на местно ниво Печат Е-мейл
Четвъртък, 21 Май 2015 09:58

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво беше присъден на община Троян за трети път и връчен на кмета Донка Михайлова по време на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, проведена в Пловдив, чийто домакин беше Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Етикетът е сертификат за цялостно качество на управлението в общината и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от Съвета на Европа /СЕ/, за всички европейски страни. Присъжда се от комисия, акредитирана от Съвета на Европа. Отличието представлява признание за успешното прилагане на принципите за добро демократично управление, качеството на предоставяните публични услуги и добрите практики при изпълнението на публичните политики в общината. Негови носители са местни власти, които прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление.

През 2015 г. за трети пореден път в страната ни се връчва престижното европейско отличие. Тази година с него са удостоени 18 общини. Община Троян получава това отличие за втори път през мандата /2013 и 2015г./ за честно, прозрачно и ефективно управление.

Заместник – министър председателят по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев връчи на кмета на Троян Донка Михайлова кристален приз – дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани на български език 12-те принципа за добро управление от Стратегията за иновации и добро управление на СЕ.

Стратегията се изпълнява в партньорство между местните власти в лицето на НСОРБ и централната власт – Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданите. Има срок на годност 2 години.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността