Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Кметът на Троян връчи приза за „Коректен туристически обект, предоставящ хотелиерски услуги“ – 2014 г. Печат Е-мейл
Вторник, 16 Юни 2015 09:39

Призът „Коректен туристически обект, предоставящ хотелиерски услуги“ бе учреден през миналата 2014 г. със заповед на кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова.

Като цяло идеята, философията на приза е поощряването на собствениците на места за настаняване към коректното изпълнение на задълженията си към Общината, произтичащи съответно от Закона за туризма. Метода, по който се изчислява е процентното съотношение между декларирани, съответно заплатени нощувки и капацитета на обекта. Освен към коректност и лоялност методът подтиква и към постигането на една по висока ефективност, която се изразява в по-високата заетост на обекта във времето или преодоляването на сезонността, което говори за един добър и успешен маркетингов и мениджърски подход и като цяло за добрата колективна работа в туристическия обект.

Съгласно Закона за туризма, обобщавайки най-разпространените туристически категории на територията на Общината се оценяваха: стаи за гости, къщи за гости, семеен хотел и хотел. Всяка от тези категории има своя собствена специфика, свой чар, а и те са най-разпространения вид категоризация в Общината. Град Троян може да се похвали с много добре развитата настанителна база в категориите стаи за гости и къщи за гости. От 22 населени места на общината почти няма населено място, в което да няма категоризирани стаи или къщи за гости . Паралелно с това в общината има достатъчен брой високо категорийни семейни хотели и хотели ( да припомня, че почти всяка година някой от тях получава национално признание). Подобен тип високо категорийни обекти има както в административния център – гр. Троян, така и в курортните ни зони Чифлик, Бели Осъм, Шипково и Орешак.

Г-жа Михайлова връчи наградите:

Категория:

  • стаи за гости: „Десислава“ с. Орешак;
  • Къща за гости: „При Орехите“ с. Орешак;
  • Семеен хотел: „Каза Арт“ с. Орешак;
  • Хотел: „Фея“ с. Чифлик.