Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Пътят, по който върви Рок Академия Троян 2015 е напред и нагоре! Печат Е-мейл
Петък, 26 Юни 2015 10:20

В това са убедени всички, които присъстваха на тазгодишното, трето поред издание  на „Рок-академия Троян 2015“ и Бирен фест от 19 до 20 юни.

„Благодаря на всички хора, които се присъединиха към това благородно събитие. Концертните вечери бяха озарени от усмивките  на стотици хора тук на площада и няма по-добър атестат за събитието от това. Рок Академията се движи в правилната посока“, е категоричен водещият  на фестивала,  журналистът от радио Z–ROCK и рокаджия по душа Симеон Чешмеджиев.

И трите дни  на Рок академията показаха категорично едно -  нашият град има нужда от нея. Площадът беше изпълнен с народ така, както май скоро не се е случвало.

Тази година събитието е по-голямо и по-интересно. До финалния конкурс бяха допуснати 10 аматьорски, български рок-банди. Според регламента те се състезаваха помежду си с по една авторска песен пред авторитетно жури, в състав:  Валентин Митачков – мениджър продукция в звукозаписно студио MD;  Борислав Димитров – Боро, собственик на студио за аудиомастеринг в Лос Анджелис, член на академията, която излъчва и раздава наградите „Грами“ и китариста на Б.Т.Р. Славчо Николов.

Браво на екипа на Община Троян, който си свърши работата  на ниво! И се получи! Такава е оценката на фенове, участници, гости, наблюдатели.

Новото тази година е първото чуждо участие -  сръбските турбо-фолк метъли   PERO DEFFORMERO.  Те радваха  привържениците на твърдия рок минути след обилния  дъжд в петък вечерта. Солистът им,  Горан Бишевац, заслужаваше да се види.

Преди тях на сцената пя ветеранът блусар Буги Барабата и неговите „Бараби блус бенд“.

В съботната вечер стана истинският купон. Страхотно  преживяване беше концертът на Б.Т.Р. и Кирил Маричков.  След всяка песен се чуваше възгласът „Още! Още!“  На площада имаше пеещи и танцуващи хора от всички възрасти. Изпълнителите изпяха своите емблематични песни „Среща“, „Две следи“, „20-ти век“, „Море от любов“, „Цвете от луната“, „Елмаз и стъкло“. Безспорният хит „Клетва“  от филма „Вчера“ накара младите хора да се хванат за ръце. Беше вълнуващо и много истинско!

Браво на двете троянски банди, включени в концертната програма –„Антидот“ и „Отдел пласмент“, чието парче „Влакът“ заслужено обра овациите.

По време на втория  фестивален ден младите музиканти получиха полезни съвети в майсторския клас с Павел Павлов / професионален китарист и преподавател по китара/ и Теодор Янков / барабанист в „Бараби блус бенд“/

Много точно беше казаното от водещия на събитието  Симеон Чешмеджиев към участниците: „Всички се представихте повече от добре. Рок Академия Троян не е спортно събитие, а е преди всичко културна проява. Поради тази причина няма групи, които са се класирали на 9-то и 10-то място. Има три банди, които са се представили малко по-убедително от всички останали, а всички други групи на практика са на 4-то място. И още – според журито тази година групите са били най-силни от всички три години досега.“

Групата от СливенInvisible Dreams“ бе класирана на първо място с песента „The cage“ и получи овациите на публиката с решението  да преотстъпи  наградата си  на друга  по-млада група, следващите в класирането  - Project One“ от София. Наградата е  студиен запис и излъчване в национален ефир.

На второ място са победителите в първото  издание на фестивала, групата „Анекдот“ от Русе.  Тяхната награда е  студиен запис, която награда се „случва само със съдействието на Общината“, по думите на водещия.

/ снимка 11204870/

Професионален микрофон Electrovoice е третата награда, която бе присъдена на групата от София Dumb Found.

Първите три награди бяха връчени от кмета на Троян Донка Михайлова и от Валентин Митачков / „двигател, мотор, сърце и мозък на този фестивал“/.  Всички групи  участвали  в Рок академията получиха сертификат за участие, който  им бе връчен  от заместник-кмета Поля Димова.

След награждаването на победителите от конкурсната програма,  беше обявена и връчена  голямата награда – 2 билета за рок-концерт  на Judas Priest/Whitesnake  на Милена Великова, ученичка в троянската Художествена гимназия. Тя е победител в конкурса „Яки жици срещу наркотици“ с оригинален колаж и стихотворение по темата.

Както казахме в началото тазгодишното издание   на фестивала премина при голям интерес и бе най-масовото  досега и това даде заявка на общинското ръководство да има и следваща Рок академия.

„Приключи третото издание на Рок академия Троян 2015. Най-силното, най-масовото, най-вдъхновяващото! Три дни Троян беше музика и енергия… Вече мога да си призная, че бяхме решили, ако не получим подкрепата на публиката, това да бъде последното издание на академията. Получихме не просто подкрепа, а вълна от възторжени фенове на събитието от Троян и от доста други места в страната. Рок академия Троян 2016 просто е неизбежна!“ Това заяви кметът Донка Михайлова по време на закриването на фестивала.

От името на организаторите  благодарност към  СПОНСОРИТЕ  на събитието: Витафарм,  Милко Вачев;  Бензиностанции ТрояНефт, Иван Мецов;  Сима Автотранспорт, Светлозар Дочков;  Благодарност и към още троянски фирми, които пожелаха анонимност!

Сърдечна благодарност към доброволците: Йоанна, Цветан, Нелина, Натали, Мария, Елпида, Пламена, Светли.

 

До следващата Рок академия Троян 2016!

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността