Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит подкрепи благотворителната инициатива за Скит „Св. Никола“ Печат Е-мейл
Петък, 14 Август 2015 16:46

На 13 август 2015 год. се проведе благотворително събитие, в подкрепа на инициативата на Троянска света обител „Успение Богородично“ и Община Троян за набиране на средства, с които ще бъде възстановен скит „Св. Никола“.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит подкрепи благородната кауза и присъства на представянето на идеята пред жителите на Троян, Орешак, Черни Осъм. Сред гостите бяха управители и собственици на местни фирми, г-н Джон Бризби, почетен гражданин на Троян, граждани. В своето обръщение към участниците кметът Донка Михайлова припомни сентенция от известен грузински филм „За какво ни е един път, ако не води към храма“. „С тази благотворителна кампания ние имаме шанс да възстановим и пътя към храма, и самия храм. Всъщност, това може би е най-добрият път към самите нас“, допълни тя.

Игуменът на Троянски манастир и Кметът на Община Троян посветиха кампанията на 230 години от първото изграждане на скита, както и честването на 1150 години от покръстването.

Над 60 гости уважиха събитието в зала „Архимандрит Хаджии Макарий“. В празничната вечер участие взеха Никола Брумбаров от Троянски манастир и дамски хоров състав от с. Орешак, които изпълниха църковни песнопения. В края на вечерта, в кутиите за дарение бяха събрани 2568 лева.

От Троянски манастир съобщиха, че всички събрани средства от Храмовия празник на 15.08.2015 г., оставени при иконата на Богородица, също ще бъдат преведени по сметката на благотворителната кампания „Скит „Св. Никола“ – духовен подслон в Троянския Балкан“.

 

Станислава Цукева
„Връзки с обществеността“