Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Поздравление на кмета във връзка с честванието на 130 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия Печат Е-мейл
Неделя, 06 Септември 2015 17:50

Уважаеми съграждани,

Преди 130 години, на 6 септември 1885 г. в Пловдив е осъществено най-значимото, най-великото събитие в историята на Третата българска държава – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. То се превърна в наша национална символика.

Нека помним, че във времето, когато се говорело, че Съединението на България е невъзможно, че няма алтернатива, че няма избор, се намерили хора, които го извършили. Историята ще съхрани имената на Захари Стоянов – вдъхновител на делото, Петко Каравелов – тогавашен министър-председател и стожер на защитата и признаването на Съединението, княз Александър І Батенберг – прегърнал общонародния идеал с риск за короната си, Стефан Стамболов – тогава Председател на Народното събрание, българските офицери Данаил Николаев, Рачо Петров, Коста Паница и още много други.

В това велико събитие е участвал и нашият земляк Константин хаджи Калчев. В своите “Спомени”, подготвяни за печат от внука на автора Джон Бризби, К.х. Калчев разкрива нови и малко известни дори и на специалистите факти от този най-български акт в новата ни история.

Нека днес всички сме един народ – това е дълбоката същност и сила на Съединението. Необходимо е ежедневно доказателство, че всички ние, които се наричаме българи, сме от тази същата кръв на българите, осъществили мечтата си за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Да си пожелаем мъдрите уроци от миналото да ни бъдат най-вярната пътека към бъдещето.

 

Честит празник!

 

Донка Михайлова
Кмет на Община Троян