Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Грешка
  • [sigplus] Критична грешка: Наложително е, галерията със снимки festival-na-slivata-2015/group-1 да се намира в относителния път по отношение на главната папка за изображения.

Приключи 23-то издание на Български фестивал на сливата Печат Е-мейл
Петък, 25 Септември 2015 09:22

[sigplus] Критична грешка: Наложително е, галерията със снимки festival-na-slivata-2015/group-1 да се намира в относителния път по отношение на главната папка за изображения.

В продължение на четири дни от 19 до 22.09.2015 г., за 23-ти пореден път се проведе един от най-любимите троянски празници – Български фестивал на сливата.

На 19.09.2015 г. силен старт на атрактивното събитие даде нашият именит съгражданин Владимир Илиев – Световен шампион по летен биатлон. Той бе лицето на Български фестивал на сливата за 2015 г. и носител на още една титла - „Главен майстор на сливова ракия“. „За трети път тази почетна титла получава троянец, прославил името на нашия град по света.“, обяви кметът на Община Троян при представянето на главния майстор за 2015 г. и носител на сливовия медал – Владимир Илиев. Съгражданинът ни взе участие в един от най-атрактивните и любими ритуали, свързани с празника - традиционното запалване на казана за изваряване на ракия.

{gallery}festival-na-slivata-2015/group-1{/gallery}

Водещ през първите два дни беше добре познатият Камен Воденичаров, който с удоволствие прие поканата да стане част от събитието, което показва „една традиция с вкус и настроение“.

Паралелно с празничната програма в Троян, празник имаше и в Национално изложение на художествените занаяти (НИХЗИ) в с. Орешак - мястото, от което преди 23 години започва „Празника на сливата и сливовата ракия“. Именно от Орешак тръгва славата на троянската сливова ракия, представена на изложение в Анверс от монаси от Троянския манастир, преди повече от сто години. НИХЗИ в с. Орешак открива в празника една възможност за съхраняване на традицията. От 1997 г. „Празника на сливата и сливовата ракия“ се провежда и в гр. Троян и има значимо място в културния живот на общината. „Преди няколко месеца Троян беше включен в най-добрите фестивали на Европа и нашият Фестивал на сливата вече е част от най-добрата фестивална традиция. За пръв път от много години насам ние имаме толкова значителна улица на занаятите с 82-ма занаятчия, които показват тук своята продукция“, отбеляза кметът г-жа Михайлова.

{gallery}festival-na-slivata-2015/group-2{/gallery}

Управителят на НИХЗИ с. Орешак пожела на всички гости и жители на общината много настроение при символичното предаване на щафетата на празника от с. Орешак към събитията в гр. Троян.

Паралелно с провеждането на Български фестивал на сливата, Община Троян домакинства и на 15-та Годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). При откриването на Български фестивал на сливата г-жа Ирина Найденова, заместник-председател на АБТТА, връчи на кмета на Община Троян благодарствен адрес от името на Ръководството на асоциацията. „От името на ръководството на АБТТА и от свое име благодаря за дадената възможност да проведем своята 15-та Годишна среща именно по време на Български фестивал на сливата, именно в Троян, не само защото Троян се намира в сърцето на Балкана. Не само защото Троян е съхранил традиция и култура, а и в знак на уважение към провежданата от ръководството на община Троян политика за развитие на устойчив туризъм и подобряване качеството на туристическия продукт. Ние от АБТТА твърдо вярваме, че само в сътрудничество между местната власт, призвана да провежда политиката в областта на туризма, между частния сектор и обществените структури, каквато е и АББТА, можем да изведем страната ни на достойната карта на туристическото предлагане в света“, каза г-жа Найденова.

Сцената на Български фестивал на сливата се оказа малка за множеството самодейни и читалищни състави, които заявиха желание да се включат във фестивалните дни. Гости на Троян бяха 38 състава от 29 населени места.

За да бъде празникът още по-слънчев и цветен, се погрижиха флористите – Стойна Владимирова от Пловдив, Вероника Атанасова от Силистра, Димитрина Драганова от Перник, Нина Паунова от София, Нели Бахчеванова от Пловдив и съгражданката ни Венета Цочева, „Вени Флора“, които направиха демонстрации на цветно аранжиране.

{gallery}festival-na-slivata-2015/group-4{/gallery}

Ученици от НГПИ „Проф. Венко Колев“ създадоха арт-инсталация, която разположиха на пешеходния мост в централната градска част.

Традиционно и през 2015 г. бяха проведени кулинарни конкурси и конкурс за домашна сливова ракия. Жури в състав: г-н Михаил Марковски, Председател на българската сомелиерска организация, доц. Диян Георгиев, Директор на Института по планинско животновъдство и земеделие и проф. Петър Петров, оцениха най-добре приготвената сливова ракия. Победител и майстор на най-добрата и пивка ракия стана Николай Недков от с. Балканец. Победителят получи парична награда и сливов медал. Публиката класира на първо място ракията на г-н Величко Колев от гр. Априлци. За „Най-добър дегустатор от публиката“ бе провъзгласен Михаил Минев от гр. София. Жури в състав: Ивайло Димитров, Петър Михалчев и Живко Димитров, оцениха участниците в кулинарните конкурси. Първо място в конкурса за сладко (конфитюр, мармалад) със сливи взе г-жа Ценка Джамбазова от гр. Троян. Най-добро „мезе за сливова ракия“, за четвърта поредна година, приготви г-н Любомир Досев от гр. Троян, който представи галатин от обезкостено пиле, пълнено със сини сливи. Михаела Стоянова от с. Орешак направи най-вкусното „Сладкарско изделие със сини сливи“ – сладкиш със сливи в буркан „Утрешен спомен“.

{gallery}festival-na-slivata-2015/group-5{/gallery}

Заключителният ден от четиридневните тържества бе на 22-ри септември - денят, в който отбелязваме Независимостта на България с концертното изпълнение на Северняшки ансамбъл от гр. Плевен.

Празникът се случи, защото бяхме заедно, заради желанието и усилията една традиция с много вкус, дух и настроение да продължи. Благодарение на майсторите – занаятчии, които изпълниха „Улицата на занаятите“, благодарение на певците, музикантите и танцьорите от цялата страна, които събраха хиляди хора на централния площад.

{gallery}festival-na-slivata-2015/group-6{/gallery}

 

/Някои снимки са предоставени от: Цветомир Петров и Митко Динушев/

 

Станислава Цукева
„Връзки с обществеността“