Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Петковден – празникът на Троян и троянци Печат Е-мейл
Петък, 16 Октомври 2015 10:32

Община Троян предложи на жителите и гостите на града разнообразна програма по повод празника Петковден. По традиция, на 14 октомври, честваме Празника на град Троян.

Тазгодишното тържество започна с празнична Архиерийска света Литургия в църквата „Света Параскева Петка“ в Троян, която през 2015 г. чества своята 180 годишнина. През всичките тези години църквата е духовна опора и убежище за троянци и в дни на радост, и в дни на изпитание.

„Като всяко селище, което възниква, развива се и се променя, Троян носи белезите, които хората оставят върху него. През годините обликът на града се променя, но троянци продължават да се славят със своето трудолюбие, предприемчивост, дълголетна културна и духовна история. Днес жителите на града носят с гордост духа на Балкана, полагат усилия, които да гарантират напредъка и модерното развитие на общината и продължават да работят за разгръщане на нейния потенциал, върху основите, които са поставили предшествениците“, каза в поздравлението си към събралите се гости г-жа Поля Димова, временно изпълняващ длъжността Кмет на Община Троян. Г-жа Димова пожела на троянци да съумеят да запазят доброто, да си помагат, да бъдат единни в името на Троян, да преосмислят и открият тайната на онази обединителна сила, сплотявала нашите предшественици за съзидание и възход.

 

Високата чест да присъства на литургията оказа Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Негово Светейшество бе и сред официалните лица при тържественото издигане на знамето на града. Гостите, които уважиха празничния ден, бяха още Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, игуменът на Троянската света обител – Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, председателят на троянския храм „Света Параскева Петка“ ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, изпълняващият длъжността областен управител на Област Ловеч г-н Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Троян, за мандат 2011 -2015 г., инж. Ангел Балев, ръководители на държавни институции.

 

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил изказа поздрав, в който припомни на събралите се хора, как през 1835 г. нашите предци с много труд и вяра са събирали пари за построяването на един прекрасен храм. След опожаряването му през 1877 г., хората възстановяват троянския храм само за две години. Негово Високопреосвещенство отправи пожелание Преподобна Параскева да се моли за града, пожела децата на Троян да останат и да имат възможност да намерят поминък в родния си град. С благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, ловчанският митрополит отправи пожелания за здраве към гражданите на Троян, градът, който Негово Светейшество много обича.

На 14 октомври, преди 22 години, е осветено и издигнато на пилона до българския трибагреник троянското знаме. Военно формирование 24430 – Троян изнесе троянското знаме под звуците на химна на града – Марша на славния 34-ти троянски пехотен полк, изпълнен от Представителния общински духов оркестър.

 

Г-жа Поля Димова, временно изпълняваща длъжността Кмет, издигна троянския флаг.

В празничния ден своите поздравления към Троян и гражданите отправиха Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, Министър-Председателят г-н Бойко Борисов, Н.Пр. Кшищоф Краевски, Посланик на Полша в България, Народни представители, Бригаден генерал Боян Ставрев, Командир на националната гвардейска част, г-жа Мариела Петрова от РСО „Централна Стара планина“, кметове на общини и други. В поздрава си към троянци Президентът г-н Плевнелиев казва „Жителите на Троян са достойни пазители на възрожденските традиции, с които са закърмени поколения, а именно любов към знанието и родината и стремеж към просветата“. В празничния ден г-н Плевнелиев отправи пожелание за здраве и успехи, както и нови поводи за патриотична гордост.

Талантливото троянско момиче – Божидара Симеонова, която е ученичка в 11 клас на СОУ „Васил Левски“ гр. Троян, поздрави събралите се на централния площад гости с песента „За теб, Българийо“.

 

Още едно събитие беляза празничния ден, а именно връчването за първи път на литературната награда „Ламар“. През 2015 г. Община Троян, в сътрудничество със Съюза на българските писатели, учреди Национална литературна награда на името на нашия земляк – известния поет Лалю Маринов – Ламар, който е родом от с. Калейца. Зад учредяването на литературната награда стои идеята за стимулиране на автори на художествени произведения в най-добрите традиции на българската литература в областта на поезията. Г-жа Поля Димова и председателят на Съюза на българските писатели г-н Боян Ангелов връчиха наградата на големия български поет г-н Евтим Евтимов.

 

Във вечерната програма троянци се насладиха на празничен концерт на Представителен ансамбъл на въоръжените сили, със специалното участие на Маргарита Хранова.

 

 

След концерта, на централния площад гостите имаха възможност да наблюдават спектакъл „Искри“, с участието на Националната гвардейска част, лазерно шоу и празнична заря.

 

Станислава Цукева
„Връзки с обществеността“