Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троян тържествено отбеляза най-българския празник – 24 май Печат Е-мейл
Вторник, 25 Май 2010 10:40

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Троян започна с дефиле на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки. Вече 30 години съставът е неизменна част от облика на нашия град – обичан и очакван на всеки празник. Стотици са изнесените концерти, участията на родни и международни фестивали, спечелените награди и отличия.
В друга част на централния площад в Троян се провеждаше демонстрация на възпитаници от спортните клубове по джудо, самбо и карате.
Точно в 11.00ч. прозвуча “Върви, народе възродени.....” - песен, която кара всяко българско сърце да затрепти от вълнение и гордост. В началото на празничния концерт приветствие за празника произнесе кметът на Троян Минко Акимов. “..Това е най-светлият, най-красивият, един от най-българските празници. Това е празник на българския учител, на българските творци, но това е преди всичко празник на българския дух.... За ръководството на община Троян един от основните и важни приоритети в развитието на общината е именно образованието. Потвърждение на това е направеното в образователната инфраструктура: бе реализиран най-големият проект по програма “Козлодуй” за цяла Северна България, на стойност 3 млн.лв. за енергийна ефективност в 4 троянски училища, две детски градини и спортна зала “Чавдар”. Одобрен е и друг проект на общината на стойност 5 млн.лв. “Интегриран проект за образователната инфраструктура на Община Троян, който включва училищата в селата Черни Осъм и Орешак и детските градини в Калейца, Борима и “Буковец” в Троян......” Кметът отправи към учениците пожелание да помнят своя род и език; към абитуриентите – на добър час в живота; а към дейците на културата, науката, образованието, изкуството – успех в усилията да съхранят и развият нашата културна идентичност.
В празничната програма взеха участие ученици от всички троянски училища, от училището в с. Борима. Близо до Конака гражданите можеха да наблюдават работата на малките троянски майстори от Детски занаятчийски център при НУ “Христо Ботев” в Троян, както и работата на децата от Екоработилница при СОУ “Св.Климент Охридски”. Ученици от Националното училище за планински водачи в с. Черни Осъм в момента провеждаха демонстрации по алпийски техники.
След празничния концерт бе проведено състезание по колоездене .
Отмина един празничен ден, ведър и усмихнат.