Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Силно участие през месец май на Представителния общински младежки духов оркестър гр. Троян Печат Е-мейл
Четвъртък, 27 Май 2010 14:05

Тази година Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки в Троян ще отпразнува своя 30 – годишен юбилей. През тези 30 години той се утвърди като една от културните емблеми на града ни.  Не можем да си представим нито един празник без участието на оркестъра и атрактивните мажоретки.  Духовата музика е част от празничната традиция на българина, но малко са градовете в нашата страна, в които тя не само е съхранена, но се е развивала и представя името на Троян в градовете и празниците на България и в Европа.

Поканите, които духовият оркестър с мажоретки получава за концертни изяви, фестивали и конкурси в България и в чужбина са многобройни. Само този месец има няколко участия. По покана на Община Монтана общинската формация участва на 12 май в ХІІ международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”. В благодарственото писмо  до община Троян от кмета на Монтана Златко Живков се казва: “ ....Вашият представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки с гл. художествен ръководител Илиян Тодоров и хореограф Елеонора Петковска, очароваха публиката в Монтана и допринесоха за атрактивността на празниците, които се ползват с авторитета на престижен форум.... В празника  взеха участие професионални, младежки и любителски оркестри от 4 държави. Вашият оркестър защити творческата слава на  Троян и авторитета си на една от най-добрите български духови формации.”

Следва  представяне и участие на 15 май – Ден на Габрово в Карнавалното шествие и Парада на духовите оркестри по покана на община Габрово.

На 21 май – Празник на град Елена,  на който присъства  Президента на Република България Георги Първанов, отново по покана на общината  Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки от Троян участва в празничния ден със самостоятелна концертна изява.

Овациите и любовта на троянската публика оркестърът и мажоретките получиха и в родния град на 24 май -  най-светлият и най-български празник.