Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Бойко Борисов откри пречиствателната станция в Троян, направи “първа копка” на ул. “Хр. Ботев” и даде висока оценка на работата на общината и на кмета Минко Акимов Печат Е-мейл
Понеделник, 20 Юни 2011 16:29

В петък Бойко Борисов пристигна за първи път в Троян като премиер за да открие официално пречиствателната станция за отпадъчни води на град Троян и финализирането на най-големия във финансово отношение проект на общината – изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на Троян.  Проектът е изпълняван с пари от ОП “Околна среда 2007-2013г.” и е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС.

Официални гости на церемонията бяха премиерът Бойко Борисов, Реналдо Мендметс – ръководител на отдел “България” в главната дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия, кметът на Троян Минко Акимов, Николай Нанков – областен управител, Ивелина Василева – зам.-министър на околната среда и водите, директори на регионални представителства на национални агенции, представители на германската фирма, която е един от изпълнителите .

Водосвет отслужиха отец Марин – архиерейски наместник в троянската духовна околия и отец Станимир.

С кратка презентация на проекта за интегрирания воден цикъл на Троян, част от който е и новоизградената пречиствателна станция за отпадни води, започна своето изказване кметът Акимов. Той подчерта, че Община Троян е отличник по спечелени проекти в Ловешка област – общо 14 на стойност 34 млн.лв. Кметът благодари на фирмите изпълнители, след което връчи на министър-председателя символичния ключ на града и резбовата бъклица с троянска сливовица.

Инж. Михаел Фогт от немската фирма “Биоуъркс” наблегна на факта, че съоръжението струва само 5 млн.лв. и че може да пречиства всички отпадни води на Троян. На ден може да обработи 29 хил.куб.м отпадна вода. Това е реализацията на първия наш проект в България, уточни немският инженер, и заяви  задоволство от съвместната работа с Общината,  в знак на което  фирмата дарява  10 000 лв. за детска площадка.

Реналдо Мендметс  каза, че новата пречиствателна станция на Троян е инвестиция в бъдещето. Той отправи специални поздравления към  г-н Минко Акимов за перфектните резултати и подчерта, че кметът е положил много усилия за справянето са възникналите проблеми.

“Ще се опитам без преводач да ви кажа какво правим – екология, магистрали, музеи, зали, стадиони – добави премиерът Борисов. За Троян имаме 14 проекта, добър кмет, знае как да се оправя  вече с толкова много пари, които му идват в кметството. Той  отправи и друга персонална похвала – към г-н Мендметс, който успешно лобирал за българската кауза в Брюксел.

Традиционното прерязване на лентата бе направено от премиера, кмета и представител на фирмата изпълнител.

На тръгване от станцията Бойко Борисов се сснима с шампионския отбор на ОУ “Иван Хаджийски”, спечелил републиканското първенство в националното състезание “Млад огнеборец”.

В центъра на града, над паркинга на общината, Представителният общински младежки духов оркестър посрещна официалните гости  за началото на следващата церемония – първа копка за реконструкцията на последния участък  от ул. “Хр.Ботев” и началото на изпълнението на Интегрирания проект за подобряване на градската среда в Троян. Общата стойност на проекта е 4 721 691 лв. и обхваща седем нови улици, тротоари, три детски площадки. Кметът Минко Акимов най-напред представи проекта и заяви, че най-много се радва, когато проектите по тази ОП следват проектите по ОП “Околна среда” и даде пример:  по ул. “Хр.Ботев” първо е подменена канализацията, а сега е ред на преасфалтирането и изграждането на тротоарите.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че “ние сме по работата – идваме, правим си първа копка, после си го откриваме обекта”. Той не пропусна да сравни България със съседна Гърция и изтъкна, че ако не бил взел властта, положението при нас щяло да е същото като в Атина. И новината – излезли са пробите на няколко лаборатории, свързани с материали, ползвани по магистрала  Тракия, и пробите са показали 100% изправност.  Премиерът очаква извинение от Сергей Станишев. Борисов направи и следното обобщение – след време ще стане ясно, че ГЕРБ е спасил а България от жестока криза.

Гражданин на Троян подхвърли, че троянският стадион има нужда от 1000 пейки и получи обещанието на премиера това да стане. След приключването на официалната част министър-председателят бе заобиколен от граждани и журналисти и отговори на някои от въпросите им.

Още снимки от откриването и първата копка:


 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”