Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Европроект връща славата на художествените занаяти в село Орешак Печат Е-мейл
Вторник, 23 Август 2011 11:10

 

Община Троян ще вложи близо 1,5 млн. лева за превръщането на „Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата“ – с. Орешак в атрактивна туристическа дестинация

Кметът на Община Троян Минко Акимов и управителят на фирма „Кадет Консулт-Строй“ ЕООД Виден Виденов подписаха договор за обновяване на „Национално изложение на художествените занаяти и изкуства“ в село Орешак. Подписването на договора стана публично пред медиите и граждани на общината на специално организирана пресконференция, която се проведе на 17 август.

Ремонтните дейности на изложбения комплекс в село Орешак ще бъдат реализирани по проект  BG161PO001/3.1-02/2009/011 „Развитие на туристически атракции в община Троян” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансиран от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

„Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата” в село Орешак е една от забележителности на общината, обяви кметът на Община Троян г-н Минко Акимов. Изложбеният комплекс е построен точно преди 40 години и за този период не е извършван някакъв по-сериозен ремонт, а е само поддържан. Това е накарало и общината да кандидатства за финансиране по програма за регионално развитие, за да може да бъде обновен комплексът, който е една уникална атракция за живеещите в региона, а и за множеството туристи, които го посещават. Явно проектът е бил добър щом сме спечелили, подчерта  Минко Акимов. Проектът е на обща стойност 1 465 108,68 лв., като 219 766,30 лв. са съфинансирани от Община Троян.

„Очаква се ремонтът на изложбения комплекс да приключи за няколко месеца, а след обновяването това да допринесе за увеличаване броя на туристите в общината. Нашите амбиции са да възвърнем славата на изложението и да го направим отново средище за провеждане на международни събития, каквото то е било преди години”, обясни Минко Акимов.

„Основната цел на проекта е насочена към подобряване на туристическата среда чрез решения, които насърчават развитието на традиционния масов туризъм”, обяви ръководителят на проекта от страна на Община Троян, инж. Николай Хитров. Към момента изложбените зали имат нужда от обновяване, реконструкция и модернизация, за да отговарят на съвременните изисквания за подобен род съоръжения. В проекта е заложено да бъдат извършени различни ремонтни дейности на 7 от 9-те изложбени зали плюс входа на изложбения комплекс и административната обслужваща сграда. Част от ремонтите, които предстои да бъдат извършени, са свързани с фасадно саниране и подмяна на покривна конструкция, дограма, ел.инсталация, осветителни тела и подови настилки. Очакваме след реализиране на заложените в проекта ремонтни дейности да превърнем националното изложение в село Орешак в атрактивна туристическа дестинация, подчерта инж. Хитров.

Виден Виденов, управител на „Кадет Консулт-Строй“ ЕООД – фирмата изпълнител на проекта, се ангажира да изпълни ремонтните дейности качествено и в срок.

Управителят на „Национално изложение на художествените занаяти и изкуства“ в село Орешак – Иван Чакъров, изрази надежда, че след реализирането на проекта изложението ще се превърне в духовно средище, в което гостите не само ще разглеждат експонатите, но ще видят и начина им на изработка, а при някои занаяти дори сами ще могат да измайсторят предмети, влагайки в тях личен вкус и художествен усет.


"Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие."