Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Дни на биоземеделието – БИО ТРОЯН 2012 Печат Е-мейл
Вторник, 02 Октомври 2012 13:50

Дни на биоземеделието – БИО  ТРОЯН 2012

 


Какво представлява биологичното земеделие?

Това е система за производство,  която изключва употребата на синтетични торове, пестициди, добавки към животинската храна. Разчита се на рециклирането на растителните остатъци, животинските торове, бобовите култури, на зеленото торене, използването на органични отпадъци, природни скални материали използвани като минерални торове.

През месец юли в Троян бе сключен договор между Община Троян, Фондация ФАЕЛ и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата за  организиране и провеждане на “Дни на биоземеделието – БИО  ТРОЯН 2012”.  Събитието ще се проведе от 5 до 7 октомври в рамките на инициативите по повод празника на града – 14 октомври.

На 5.10./петък/, в салона на Община Троян, от 14.00 – 18.00ч. е организиран семинар на тема “ Биоземеделието – една печеливша възможност?”, който ще бъде открит от кмета на общината Донка Михайлова.  Експерти от МЗХ, научни институти, неправителствени организации  ще представят състоянието и перспективите пред биоземеделието.

На 6 и 7 октомври в Националното изложение на занаятите и изкуствата в с. Орешак ще се проведе изложба-базар на биохрани и традиционни местни продукти.

Причините Троян да бъде домакин на това  събитие са няколко:

  • има планинско животновъдство и земеделие, което е най-подходящо за биоземеделие;
  • наличие на утвърдена научна база – ИПЖЗ,  който развива не само научни изследвания, но и производство на биохрани. В потвърждение на това – ИПЖЗ донесе от Пловдив грамота за най-успешно представило се научно звено на междунардната селскостопанска изложба “АГРА 2012” тази година.  Слънчевата сушилня за плодове, билки и гъби на Института  бе удостоена с диплом на победител в конкурса за иновации в селското стопанство. Определена беше като “световна новост”. И още – ИПЖЗ разработва уникални производи: продукти и технологии за биологично производство на мляко и млечни продукти, плодове и плодови сокове от арония, вишна, от японска дюля – известна  на специалистите с изключителното съдържание на витамин С.
  • добра инфраструктура, включваща и уникалния изложбен център на  Националното изложение в Орешак и не на последно място – съществува тясна връзка между биоземеделието и екологичния туризъм, който също има добри перспективи в тази част на Стара планина.

Върху всичко това бе акцентирано на проведената на 28 септември пресконференция в Българска стопанска камара / БСК/, дадена от  Георги Шиваров – зам.-председател на БСК, Донка Михайлова -  кмет на община Троян и проф.  Димитър Хаджиниколов – фондация “ФАЕЛ”.

Амбицията на организаторите на форума – Община Троян и Фондация “ФАЕЛ”, е “БИО  ТРОЯН” да се превърне в традиционно място за срещи между производители, търговци и потребители на биопродукти, като нова форма за насърчаване на биоземеделието.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”