Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троянци вече имат паметник на Иван Хаджийски Печат Е-мейл
Понеделник, 15 Октомври 2012 14:22

На 13 октомри се навършиха 105 години от рождението на големия троянец, бащата на българската социология, на българската социална психология Иван Хаджийски. На този ден в Троян бе открит неговият паметник – желан и очакван от троянци от дълго време.

На откриването присъстваха: общинското ръководство, авторите  на монумента – скулптора Борис Борисов и архитекта  Пламен Цанев, много социолози, участници в научната конференция, проведена в Троян и посветена на  годишнината от рождението на Иван Хаджийски, много граждани. Сред присъстващите бяха  близки и роднини на Хаджийски, включително и дъщеря му Нина.

В словото си кметът на Общината Донка Михайлова подчерта, че паметникът има дълга и изстрадана история, че диалогът за мястото на паметника може би все още не е приключил и че в този диалог има демонстрация на качествата, които срещаме във вечната книга на Хаджийски “Бит и душевност на нашия народ”. “Но искрено вярвам, че този дълъг спор беше такъв, защото всеки от нас търсеше най-достойното място на Хаджийски в центъра на нашия град. Аз се радвам, че паметникът е тук, видим от всички нас, защото знам, че във времена като днешните ни е нужно да се връщаме към устоите си, към корените си;  да се вглеждаме в тези герои, които Хаджийски описва и с които ни напомня колко различни, автентични, истински, оптимистични и можещи в крайна сметка сме. Хаджийски ни е нужен и затова, защото той ни зарежда с оптимизъм и с вяра в бъдещето”, завърши своето изказване г-жа Михайлова.

Проф. Петър-Емил Митев – директор на Института за социални дейности и структури “Иван Хаджийски”, носител на учредената от Община Троян награда на името на Иван Хаджийски и един от големите познавачи на творчеството му,  заяви:  “За мен е голяма радост и висока чест да открия паметника на Иван Хаджийски. Редно беше нашият народ да изрази по внушителен начин признателността си към онзи, който е проникнал най-дълбоко в секретите на българския бит и душевност. И логично беше това да стане в Троян. Паметникът е тук – на точния адрус, на точното място. И бих казал и в точното време.

Убеден съм, че има голямо значение това, че Хаджийски е роден в Троян, тук е израсъл и тук е направил първите си наблюдения. В Троян се кръстосват традицията и предприемчивостта, уважението към ценностите на миналото и стремежът към новаторството. Казвам това не като дежурен комплимент. Вижте този паметник и си отговорете на въпроса: Кога и къде за последен път е направен паметник на български учен. Даже от БАН ще бъдат затруднени да отговорят. Това е уважение към миналото и заедно с това нека си дадем сметка, че вървим заедно с Европейския съюз към общество на знанието. Това означава, че в новия “чип” на Българина има ново и особено място на науката и на отношението към науката и към учения. Ето това е авангардната роля, ето за това подчертавам значението на Троян”.

Проф. Петър-Емил Митев  и  кметът  Михайлова заедно свалиха  бялото платно  и  откриха  паметника на Иван Хаджийски.

Много граждани поднесоха цветя в знак на преклонение и почит към  големия троянец.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”