Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

3 декември – Международен ден на хората с увреждания бе отбелязан в Троян под надслова “Светът е за всички” Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Декември 2012 12:13

На 3 декември  близо 100 човека се събраха в р-т “България” да отбележат Международния ден на хората с увреждания. Тържеството бе посетено от народния представител д-р Станка Лалева, зам.-кмета Ангел Ангелов и директора Дирекция “Социално подпомагане” в Троян Даниела Петкова.

Ганка Ангелова – председател на Основната организация на хората с увреждания в Троян поздрави присъстващите с празника и призова поне на този ден да се забрави болката от страданието, от недоимъка и всички да си подадат ръка в знак на солидарност.”Нашата борба е всеки от нас да има право на труд, право на учение, на здравеопазване, на социални помощи и най-вече на достъпна среда. Благодаря на Община Троян, че през всичките  тези години е била съпричастна към проблемите на хората с увреждания”, сподели тя и изрази надежда така да бъде и занапред.

Народният представител д-р Станка Лалева поздрави присъстващите и подчерта, че всички трябва да се присъединят към каузата на този ден, за уважение към хората със здравословни проблеми, които с воля и кураж отстояват правото си на достоен живот. Тя съобщи, че  за следващата 2013 г. правителството е предвидило да бъдат завишени парите за помощни средства за хората с увреждания. От името на ПП “ГЕРБ”, д-р Лалева дари на дружеството 200 лв.

Зам.-кметът Ангел Ангелов  прочете поздравление от името на кмета на общината Донка Михайлова. В него тя заявява, че ще направи необходимото да бъдат решени тази част от въпросите, свързани с конкретни  действия, които са в нейните преки правомощия.  И още, че  Общината ежегодно реализира проекти, свързани с  грижа към  хората с увреждания по домовете в рамките на ОП “Развитие на човешките ресурси”:  за  2 години са обслужени общо 30 лица със степен на увреждане 90 и над 90%; в рамките на проект “Независимост  и достоен живот”, чрез социални асистенти и домашни помощници,  са получили грижи 80 лица. Предстои реализирането на нов социален проект “Помощ в дома” за грижа към 80  човека с увреждания.

Троянското дружество на хората с увреждания получи 250 лв. от Община Троян за празника.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”