Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Дома за стари хора в с. Добродан вече е открит Печат Е-мейл
Вторник, 18 Декември 2012 13:02

В събота, на 15 декември, в с. Добродан, бе открит Дома за стари хора. За тържеството пристигнаха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, Ивайло Иванов – изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, народният представител д-р Станка Лалева и областният управител Ваня Събчева. Те бяха посрещнати от кмета на Троян Донка Михайлова.

След освещаването  на  Дома, извършено от отец Марин Божков и отец Станимир от троянската църква “Св.Петка”, г-жа Михайлова говори за извървения  път от идеята до реализацията на тази желана и дългоочаквана социална придобивка. Тя припомни, че тази идея  се е появила след подписка на 1600 пенсионери от района през 2007 г. Домът е разположен в сградата на бившето училище  в селото и неговото изграждане преминава през три етапа в периода 2009-2011г.  Осигурените средства за ремонтните дейности и преустройството са  от МТСП, чрез Социално инвестиционния фонд в І и ІІ етап – 356 263 лв., по проект “Красива България” в ІІІ етап – 99 999 лв. и съфинансиране от Община Троян – 421 419 лв. Извършено е вътрешно преустройство на сградата, изградени са нови тераси към всяка стая, монтирана е PVC дограма, топлоизолация на таваните, изградено е котелно помещение, обособени са кухня, столова и зала за хранене, електрическа, отоплителна и вентилационна  инсталации и др.

Днес Домът за стари хора разполага с 16 стаи, от които 12 двойни и 4 единични. Всички те са със собствен санитарен възел и тераси, достъпни за инвалидни колички. Обзавеждането включва легла с нощни шкавчета, гардероб, портманто с огледало, LSD-телевизор, столове, шкавчета за обувки. Има обща кухня и столова, зала за социални контакти, кабинети за персонала, медицински кабинет с манипулационна, спомагателни помещения – складове и перилно помещение, котелно, параклис. Капацитетът  е 28 места, почти всичките вече заети. Осигурено е 24-часово медицинско обслужване.

Донка Михайлова изрази благодарност към институциите и специално към зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.

«Да, спомням си началото и се радвам, че успяхме», подчерта в изказването си министър Младенов. Той  отбеляза, че реализацията на  дома е плод на успешното партньорство между държавата, местната власт и местния бизнес и допълни, че е осигурено финансирането  на новата услуга в с. Добродан, което е 200 хиляди лева годишно.

Водени от директорката на дома  Невяна Балевска, официалните гости разгледаха стаите, в които са настанени възрастните хора.

«Вдигнете пенсиите и ще ви обичаме!» С тези думи баба Николина посрещна в стаята си министър Младенов, който заяви: «Правим всичко възможно в кризата не да намаляваме, а да увеличаваме социалните придобивки».

Кметът Донка Михайлова подари на всеки домуващ по една книга и пожела на хората да посрещнат Рождество  Христово в хубава обстановка, сред добри грижи и нови приятелства, а на персонала – да се отнасят с човешка грижа и внимание към възрастните хора. И тя получи подарък  от жизнената баба Николина – една красива, изплетена  от нея покривка на една кука.


 

Маргарита Генкова
«Връзки с обществеността»