Начало Новини Всички „Помним героите си“ – 29.04.2017 г. отбелязване 100 години от Дойранската епопея

Навигация

www.troyan.bg

„Помним героите си“ – 29.04.2017 г. отбелязване 100 години от Дойранската епопея Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Сряда, 12 Април 2017 13:54

„Помним героите си“ – 29.04.2017 г. отбелязване 100 години от Дойранската епопея

 

В края на месец февруари, кметът на Община Троян г-жа Михайлова, НД „Традиция“ - регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян и Общински съюз на ветераните от войните на България-Троян, обявиха началото на дарителска кампания „Помним героите си“.

До 11.04.2017 г. по откритата дарителска сметка са събрани 4030 лв. Дарителските кутии поставени в Община Троян, Информационно-културен център и Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства ще останат до 14 април, като след това сумите от тях ще се добавят към сметката.

Организаторите изказват специални благодарности към всички дарители, които преведоха суми по разкритата дарителска сметка, сред които: г-н Севлиевски, г-н В. Радойчевски, фирма „Калинел“, Кооперация „Обнова“ с. Черни Осъм, групите общински съветници на ПП „ГЕРБ“ и на „БСП“, новоизбрания народен представител г-н Николай Нанков, детски парламент към СУ „Св. Климент Охридски“, ръководството на Община Троян и всички анонимни дарители. Община Троян изказва своите благодарности и към проф. Иван Гаврилов, който е един от инициаторите и дари за поколенията троянци и гости на града две нови паметни плочи, които ще бъдат открити на 29 април.

Работата по обновяване на мемориалния комплекс вече започна. Г-н Христо Йовчевски, със собствен труд и осигуряване на материали и работници, обнови изцяло оградата на комплекса. Премахнати са старите, разрушени червени плочи, част от познатата на всички градинка при „Вила Ванна“. Благодарности за съдействието и работата и на фирма „Универсалстрой“. През изминалите почивни дни започна реставрирането и освежаването на мраморните паметни плочи и паметника, със средства набрани от дарителите.

Откриването на паметника на 2 юни 1938 г. e определено в тогавашната преса като „Голям народен празник в Троян”. „На 2 юни т.г., когато целият български народ ще чествува деня на големия син на земята ни Христо Ботев – в Троян ще се извърши освещаването на паметника, построен за падналите в двете войни троянци. Паметникът, кокетна архитектурна постройка по проект на арх. Б. Иванчев, е издигнат на площада срещу Общината всред изящно подредена градина.Средствата за постройката се събираха от дарения, в които първо място заема щедрият ни съгражданин Цочо Хр. ОряшковОткриването на паметника на 2 юни 1938 г. ще бъде определено в тогавашната преса като „Голям народен празник в Троян”. „На 2 юни т.г., когато целият български народ ще чествува деня на големия син на земята ни Христо Ботев – в Троян ще се извърши освещаването на паметника, построен за падналите в двете войни троянци. Паметникът, кокетна архитектурна постройка по проект на арх. Б. Иванчев, е издигнат на площада срещу Общината всред изящно подредена градина.
Средствата за постройката се събираха от дарения, в които първо място заема щедрият ни съгражданин Цочо Хр. Оряшков
.“, пише в архивни издания от историята на града.

На 29 април ще отдадем почит на нашите герои, отбелязвайки по достойнство 100 годишнината от Дойранската епопея.

 

29.04.2017 г.


09:30 ч. Панихида, храм „Св. Петка-Параскева“, гр. Троян

10:00 ч. освещаване на курбан, храм „Св. Петка-Параскева“, гр. Троян

10:30 ч. Литийно шествие, от храм „Св. Петка-Параскева“, гр. Троян
до мемориален комплекс  при „Вила Ванна“

11:00 ч. откриване на паметни плочи, мемориален комплекс при „Вила Ванна“


Вечерен Концерт на народния певец Володя Стоянов

 

 

СТАНИСЛАВА ЦУКЕВА
"Връзки с обществеността"