Начало Новини Всички Откриване на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян"

Навигация

www.troyan.bg

Откриване на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян" Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Понеделник, 08 Октомври 2018 07:19

Откриване на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян

 

На 10 октомври в 12:15 ч. в гр. Троян, в градинката пред военния блок на ул. „Хр.Ботев“ 280, ще бъде открит паметен знак на акад. Ангел Балевски. Програмата за откриване включва още представяне на филм за акад. Ангел Балевски (зала „Форум“ на НЧ „Наука“, 14:30 ч.) и среща на изявени троянски ученици с представители на БАН и ТУ-София (зала „Форум“ на НЧ „Наука“, 15:00 ч.).

Идеята за паметен знак на акад. Ангел Балевски е на известния троянски лекар д-р Марин Миховски и датира от преди повече от 10 г. През това време д-р Миховски събира съмишленици, но по една или друга причина идеята остава нереализирана.

В началото на настоящата година кметът на Троян г-жа Михайлова проведе работна среща с радетели за поставяне на паметен знак на академик Ангел Балевски в Троян и общинския съветник Васил Радойчевски, ангажиран с осъществяване на идеята. Кметът и ръководството на Община Троян изразиха пълна подкрепа за реализирането на инициативата и заявиха, че 150-та годишнина от обявяването на Троян за град е един подходящ повод за това.

На 22 февруари бе учреден Инициативен комитет за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян. За негов председател бе избран инж. Пенчо Адърски, бивш директор на троянския електромоторен гигант „Елма“.

Веднага след учредяването си, Комитетът обяви банкова сметка за набиране на средства за създаване на паметния знак. По сметката са постъпили 15275 лв. от следните физически и юридически лица, подредени по хронологията на даренията: Кооперация „Троянска популярна банка“, „Илинден“ ЕООД (гр. Плевен), „Група технология на металите - Ангел Балевски холдинг“ АД (гр. София), Христофор Маринов Стаевски, Найден Маринов Стаевски, Хари Маринов Велев, „Калинел“ ЕООД, Марин Калчев Миховски, „Викис хидравликс“ ООД, Николай Кирилов Марковски, Васил Цочев Радойчевски, Божидар Василев Радойчевски, Сашка Неделчева Яшева, Пенчо Калев Адърски, Ивайло Пенчев Адърски, Калин Пенчев Адърски, Тодорина Маринова Йончева, Стефан Христов Спиров (гр. Плевен), „Копа хидросистем“ ЕООД, Донка Иванова Михайлова, Валентина Александрова Найденова, „Октопод инвест холдинг“ ЕАД (гр. Варна), „Витекс - Троян“ АД, Марин Енчев Раев, ВМРО-Троян, Христо Борисов Христов (гр. Ловеч), Група на общинските съветници на БСП в ОбС-Троян, „Вектор“ ООД.

Инициативният комитет е благодарен и на хората, допринесли с труда си за реализиране на идеята: Детелин Николов Андреев - за безвъзмездно геодезично заснемане на мястото на паметния знак; арх. Пенко Иванов Терзиев - за безвъзмездно изработване на архитектурен проект на паметния знак; ОП „Комунални услуги“ - за облагородяване на мястото за поставяне на паметния знак и изграждане на постамента; „Арт студио БМ“ ЕООД - за безвъзмездно изработване и отпечатване на дарителски грамоти; „Стефан Вълев“ ЕООД - за безвъзмездно транспортиране на елементите на паметния знак от гр. Ловеч и техния монтаж с помощта на кран; „АС - Гарант“ ЕООД - за безвъзмездно облицоване с гранитни плочи на бетоновия постамент.

Паметният знак включва барелеф на академика, изваян от известния ловешки скулптор Спас Дочев (роден в троянското с. Терзийско). Барелефът е монтиран върху морена от гранит, намираща се върху постамент от бетон и гранитна плоча. Под барелефа е цитирана една мисъл на акад. Балевски: „Лесно е да вземеш от човека, но не можеш да му дадеш насила това, което той не иска да вземе“.

 

Информация на Инициативен комитет