Начало Новини Всички Унифицирано меню, по-добра материална база и здравословно приготвена храна предлага новата „Кухня-майка“

Навигация

www.troyan.bg

Унифицирано меню, по-добра материална база и здравословно приготвена храна предлага новата „Кухня-майка“ Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Петък, 01 Март 2019 19:19

На 1 март Община Троян и ДГ „Буковец“ символично ще открият новата „Кухня майка“, в която се приготвя храната за всички деца, посещаващи троянските детски градини.

Както Община Троян вече анонсира, услугата работи от 9 януари тази година. Защо беше създадена „Кухня-майка“? Преминаването към приготвяне на храната за децата в Кухня-майка позволи унифициране на менюто за всички детски градини, на територията на града. Храната се приготвя здравословно, което гарантира високото ѝ качество. Кухнята разполага с квалифициран технолог, отговарящ за качеството и контрола на приготвянето на храната. За започване дейността беше използвана HACCP система, която осигурява безопасността на храните при тяхното производство и дистрибуция. Не на последно място, тази стъпка позволява оптимизиране на разходите, за да се избегне увеличение на таксите, плащани от семействата. Да припомним и това, че родителите уведомяват отговорния персонал в градината само при промяна на обстоятелствата за посещение на своето дете в детската градина, т.е.: ако детето ще отсъства и няма да посещава ситуациите в градината, поради заболяване или друга причина или когато детето отново ще се завърне в градината след отсъствие. Тази информация гарантира точната бройка за приготвяне на порциите храна за децата, което води и до по-малки загуби и изхвърляне на храна. Гарантирано е запазване на необходимата температура и качества на храната за всички градини, до които храната се транспортира в специални, сертифицирани за нуждите съдове.

Всеки, който се грижи за децата, играе важна роля за осигуряването им с адекватно и здравословно хранене, както и за изграждане на здравословни хранителни навици у тях, което е от особена важност за създаване на здравословен модел на хранене в зряла възраст. В световен план, над 41 млн. деца под 5 години страдат от свръхтегло. Като резултат се наблюдават заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет. При изготвяне на менюто на децата, Община Троян спазва и Наредба № 6 от 10 август 2011 г., на Министерство на здравеопазването, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр.65 от 23.08.2011 г.,в сила от 15.09.2011 г. Според Наредба № 6 менюто трябва да е богато на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Техниките, които „Кухнята-майка“ използва при приготвяне на храната са печене, варене, готвене на пара, вакуумно готвене и задушаване. Това запазва полезните свойства на продуктите. Готвенето посредством пържене е изключено. Община Троян вече притежава площ, на която ще бъдат засадени плодове и зеленчуци, а продуктите ще бъдат вложени в менютата на децата.

На 1 март услугата ще бъде символично открита.