Начало Новини Всички „3 март е новото начало на един изстрадал народ, който пет века копнее за свободата си. 3 март е памет“, каза кметът Михайлова пред събралите се на пл. Възраждане

Навигация

www.troyan.bg

„3 март е новото начало на един изстрадал народ, който пет века копнее за свободата си. 3 март е памет“, каза кметът Михайлова пред събралите се на пл. Възраждане Печат Е-мейл
Новини - Актуални
Понеделник, 04 Март 2019 11:40

 

По традиция, троянци и гости на града сведоха глави и почетоха делото на нашите предци на националния ни празник – Трети март. Сред официалните лица за празника бяха: кметът Донка Михайлова, народният представител Джейхан Ибрямов, председателят на ОбС-Троян инж. Пенков, заместник-областният управител Илиян Тодоров, почетните граждани на Троян – Цвятко Дочев, Марин Радевски, Николай Йовков, представители на политически сили, представени в ОбС-Троян, представители на държавни институции.

Емоционално слово произнесе кметът Донка Михайлова. Тя припомни на всички гости, че „На този ден преди 141 години в Сан Стефано се подписва мирният договор между Русия и Турция. България става свободна държава. В този ден българите започват да предчувстват своята независимост, но предстои още дълъг, дълъг път“. Трети март е денят, в който се срещат миналото, настоящето и бъдещето на България, каза още тя. „Този ден е една надежда. Надеждата за чистата и свята Република, която все имаме чувството, че не сме постигнали. Надеждата, че можем да бъдем равни с другите европейски народи, че все някога ще намерим лидер. Лидерът, който като Левски да ни поведе саможертвено към едно по-добро бъдеще. Днес е нашият ден, троянци, и нека в този ден с любов и надежда на площад „Възраждане“ повторим думите, които браилските хъшове взряни в отвъдния бряг повтаряха с любов и надежда – Да живее България!“. С тези думи, кметът Михайлова завърши своето празнично слово.

По традиция българското знаме изнесоха военнослужещи във Военно формирование 24430 – Троян, а българският химн звучеше в изпълнение на Представителен младежки духов оркестър с диригент Марин Цочев.

В деня на националния празник, троянци поднесоха венци и цветя в знак на почит и признателност пред паметниците на Захари Стоянов, Димитър Икономов-Димитриката и ген. Павел Карцов.

За финал, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен, изнесоха концерт-спектакъл в НЧ "Наука-1870 г."