Начало Регистър е - Седмичник Иновация на седмицата

Навигация

www.troyan.bg

Иновация на седмицата Печат Е-мейл
Сдружения и Граждански организации - е - Седмичник
Сряда, 04 Юни 2014 14:38

ИНОВАЦИЯ НА СЕДМИЦАТА

На "Ваканция за устойчиво развитие" с фондация "ЕКОЦЕНТРИК"
Цел на проекта е „изграждане на екологична култура, развитие на устойчив начин на живот и подпомагане на алтернативния туризъм в комбинация с екообразование“.

Прегледайте и номинирайте практики на седмицата!

 

 • ИНИЦИАТИВИ/ПРОЕКТИ

„Зинев Арт Технологии” обяви „Набиране на иновативни учителски практики в обучението по точни и природни науки” за учители от средни общообразователни училища и професионални гимназии
Срок за представяне на практиките: 15 юни 2014 г.
Всички участници с практики ще получат покана да се включат в международната мрежа от учители по проект „Гоерудио”, както и материали за иновативни практики в областта на преподаването на науки в училищата, събрани от всички страни партньори.
Могат да участват учители по математика, физика, химия, биология, информационни и комуникационни технологии, без възрастово ограничение.
Дейността се организира в рамките на европейски проект „Гоерудио”, (543223-LLP-1-2013-1-LV-KA4-KA4MP) ръководен от Riga State Technical School и финансиран от Европейската Комисия в рамките на програма Учене през целия живот – Хоризонтална програма – Ключова дейност 4 Многостранни проекти.
Всеки учител има възможност да представи практики от обучението по предмета, който преподава (до 5 броя). Описанието на всяка практика изисква описание на конкретен пример или примери, които учителят използва за целите на по-доброто разбиране на определени теми от материала от страна на учениците. Това могат да бъдат:
- примери за онагледяване (използване на модели, макети, шаблони);
- примери чрез включване на децата в конкретни дейности;
- примери за обяснение на материала чрез използването на думи от други области на познанието – по-близки до учениците.
- др. подобни.
Необходимо е да опишете конкретният начин на работа, за да направите конкретна тема по-разбираема за учениците (обикновено чрез използване на примери за приложение на това знание на практика) в документ на WORD (около 300 думи), който да изпратите по емейл на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  за Миглена Молхова, с информация за участника (име и предмет, по който преподава и вид на училището, в което работи).
  Пример за участие с практика е работата на учител по математика, който обяснява теоритичната концепция за геометрична прогресия с модел на ябълка разрязвана първо на 2, после на 4, после на 8 парчета и т.н.  ИЛИ Учител по физика, който обяснява явлението интерференция със следния пример:  да приемем, че Ана и Алекс са кохерентни вълни и размера на ягодите, които берат двете момичета е получената амплитуда. Когато и двете работят (вълните се срещат при равни  фази), общата сума на набраните  ягоди е по-голяма от сумата, която всяко момиче е набрало индивидуално. Но, ако Ана бере ягоди, а в същото време, Алекс  тайно взима от набраните от Ана плодове и ги яде (вълните се сблъскват в противоположни фази), общата сума на набраните  ягоди = 0, защото Алекс яде колкото Ана бере.
  За повече информация можете да пишете на:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.   или да се обадите на телефон: 02/434 22 44 или 0898523960 (Миглена Молхова).  

Каним ви на: Писателска работилница, 20-27.07.2014, Китен
Като част от шестата Лятна педагогическа академия, организирана от сдружение „Професионален форум за образованието“, фондация „Човешката библиотека“ кани всички изкушени от художественото слово на писателска работилница в Китен, от 20 до 27 юли. Своя опит като автори, преводачи, редактори, издатели и разпространители ще споделят Елена Павлова, Калин М. Ненов и Александър Султанов (Ейдриън Уейн).
Заниманията са насочени към всеки, който обича да пише и се интересува от стъпките по пътя на книгата – хартиена или електронна – до читателите: редакция, коректура, предпечат/електронно оформление, разгласа, разпространение. На фокус този юли ще бъдат теми като „Как се градят достоверни светове“ и „Книгоиздаването в епохата на Амазон: как да стигнем до читателите без посредници“.

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР
Съборът ще се проведе в Калофер в периода 26-29 юни 2014

Фестивал на дивите цветя, 21-29 юни
В месеца на билките и самодивите в няколко населени места от Смолянска община Екоорганизация Родопи, със съдействието на кметствата и читалищата на селата Смилян, Могилица, Сивино, Горна Арда и Момчиловци организира за втора година Фестивал на дивите цветя

начало >>

 

 • ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ И ОБУЧЕНИЕ
 • НОВО: Международен конкурс за вокално изкуство "Морски звездички", 4-6 юли 2014 година
  Краен срок: 28 юни 2014 г.
  Международният конкурс за вокално изкуство “Морски звездички” ще се проведе от 5 до 7 октомври 2012 г. във Варна. Той е със състезателен характер за млади изпълнители на популярна песен и се организира от Народно читалище “Петко Рачев Славейков 1928” - гр. Варна.
  Дава възможност за изява на участници в 4 възрастови групи до 25 години.
 • НОВО: Национален конкурс за поезия
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Община Поморие обяви в рамките на Яворови дни 2014 (17 - 19 юли) Национален конкурс за поезия “От заник слънце озарени // алеят морски ширини”.
  Творбите (до 10 стихотворения) в 3 екземпляра изпращайте на адрес:
  8200 – Поморие
  ул. “Княз Борис І” № 51
  (конкурс за поезия)
  Конкурсът е анонимен. Запечатайте и поставете в големия плик , малко пликче с трите си имена, телефон и адрес за връзка.
  (валидно е пощенското клеймо на плика)
  Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 19 юли 2014 год.
 • НОВО: Фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави, “Ритъмът на морето 2014”, 1 и 2 септември 2014 г.
  Краен срок: 4 август 2014 г.
  Фестивалът има за цел да даде шанс за изява на значителен брой деца и младежи, и да допринесе за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност.
 • НОВО: Покана за участие в четвъртото издание на АСТ фестивал за свободен театър,  16 - 19 октомври 2014 
  Краен срок: 30 юни 2014  г.
  Поканата е отправена към независими организации и артисти в сферата на изпълнителските изкуства, които могат да предложат:
  - готови спектакли, които вече не се играят, но могат да бъдат възстановени
  - спектакли, които се представят в момента
  - проекти, които ще бъдат реализирани в рамките на предстоящите 4 месеца.
 • НОВО: Конкурс за финансиране на проекти за изследване, развитие и привличане на нови публики
  Краен срок: 26 юни 2014 г.
  Програма „Публики”  се стреми да развива качествено и количествено потребителите на изкуство и култура в различни възрастови групи;
  Една от важните задачи на Програмата е изработване на ефективни практики за маркетинг и реклама на традиционното и съвременно изкуство;
  Специална нейна цел е работата в сферата на непознати, но слабо развити у нас практики на интерактивните художествени продукти и произтичащите от това нагласи за „култура на участието” – пърформанси, сцени за импровизация, форум – сцени, артистични акции, арт инсталации и визуални изкуства, интегриращи най-новите технологии.
  Тема на програмата е „Култура и образование”
 • НОВО: ІI сесия на конкурс по програма за културни контакти „Мобилност”
  Краен срок: 25 юни 2014 г.
  Конкурсът е за финансиране на:
  - участия в международни културни форуми в чужбина на представители на българската култура и изкуство;
  - посещения на чуждестранни мениджъри и продуценти в областта на културата и изкуствата.
  Втората сесия на конкурса обхваща събития, които ще се състоят от началото на месец август2014 година до края на месец ноември 2014 г. включително.
 • НОВО: Конкурс за подкрепа на късометражното кино
  Краен срок: 9 септември 2014 г.
  Програма „Късометражно кино” подкрепя дебютни проекти до третия самостоятелен професионален опит на дебютанта/ите.
  Подпомага се създаването на късометражни филми:
  - Игрални късометражни филми – до 30 минути;
  - Документални филми – до 30 минути;
  - Анимационни филми – до 10 минути.
  Средствата се отпускат за техническо осъществяване на проекта.
 • НОВО: IDEA CAMP
  Краен срок: 15 юли 2014 г.
  От тази година Европейската културна фондация спира програмата за финансиране на партньорски проекти Collaboration Grants и стартира нова двугодишна програма, наречена Idea Camp. Тя ще има за цел да подпомогне реализирането на идеи за междусекторно партньорство, които ангажират европейците в пре-дефинирането и оформянето на “публичното пространство”.
  Изборът на идеите, които ще бъдат подпомогнати в своето развитие и финансирани, ще бъде направен на база на отворена покана, в която могат да участват индивиди, организации и колективи, които работят в сферата на културата и изкуствата, околна среда, образование, права на човека, социални грижи и др.
  Ще бъдат избрани 50 идеи, авторите на които ще бъдат поканени да участват в първия Idea Camp, който ще се проведе в Марсилия от 23 до 25 октомври 2014 година. Разходите по участиетоще бъдат покрити.
  Участниците в него ще имат възможност да обменят идеи и да сформират бъдещи партньорски проекти. “Лагерът” ще предложи едновремнно и място за срещи и за работа под формата на уъркшопи около теми и методологии, които ще помогнат на избраните участници:
  - Да доразвият своите идеи
  - Да обменят знания и да намерят нови партньори
  - Да се вдъхновят и да се свържат с практици от други сектор
  - Да открият нови демократични алтернативи
  След това всички участници ще могат да доразвият своите идеи в нови проектни предложения, от които ще бъдат избрани и финансирани 25 идеи с грант в размер на 10 000 евро за допълнително изследване и доразработване, като напр. бизнес планове, конкретни проектни предложения, прототипи, изследвания и др.
 • НОВО: ГРАНТОВЕ ЗА ФОТОГРАФИ/ ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО
  Краен срок: 8 юли 2014 г.
  От 2004 година Фондация “Отворено общество”, Ню Йорк финансира Програма за подкрепа на документална фотография. През 2014 година по програмата ще бъдат раздадени индивидуални грантове за Audience engagement (Ангажиране на публиките).
  Избраните участници в програмата ще имат възможност да изпълнят своите проекти в две стъпки: разработване на проект и изпълнение. За разработването на проектите, участниците ще бъдат поканени през декември 2014 година за участие в уъркшоп, организиран съвместно с Creative Capital’s Professional Development Program. След това всеки ще получи индивидуален грант за реализиране на проекта си.
 • НОВО: 5 бъдещи предприемачи ще получат стипендия за магистратура по иновации и финанси
  Краен срок: 1 юли 2014 г.
  Конкурсът е насочен към професионалисти, без значение от конкретната им област на опит, които имат желание и потенциал да започнат нов бизнес.
  Изисквания към участниците
  - Професионален опит – минимум 4 години, без значение в каква сфера на дейност.
  - Завършена бакалавърска степен.
  - Желание и потенциал за създаване на нов бизнес.
 • НОВО: Конкурс за детска рисунка на тема „Приказният свят на легенди, митове и сказания от моя роден край”
  Краен срок: 31 август 2014  г.
  Условия за участие:
  - Възрастова група: 8-14 години;
  - Размери на рисунката: максимален размер на творбите – не по-голям от А3;
  - Име и информация за контакт (английски/български език): три имена, възраст (ден, месец, година на раждане), пол и пълен адрес, включително телефон и e-mail трябва да бъдат на гърба на рисунката;
  - Рисунката следва да бъде придружена от описание (английски/български език) на изобразеното и неговата връзка с уникалното нематериално културно наследство в съответния регион – НЕ на самата рисунка;
  - Допуска се участие на рисунки изпълнени с: акварел, пастели, цветни моливи и др., както и смесени и други изобразителни техники.
 • НОВО: Конкурс за кратка проза - 2014
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  За ДВАНАДЕСЕТА поредна година онлайн списанията eRunsMagazine и LiterNetобявяват конкурс за Кратка проза 2014.
  Приемат се до три непубликувани кратки прози в обем до 1800 знака, изпратени по имейл. Няма изисквания за тема или за употреба на ключова дума. 
  Конкурсът е анонимен. Текстовете (във формат: *.doc / *.txt / *.rtf) да бъдат прикрепени към писмото в отделен файл, несъдържащ информация за автора. В имейла впишете трите имена на автора и имейл за обратна връзка. Не се допуска участие с псевдоним.
 • НОВО: Стипендиантска програма "Аз ще уча и ще успея в България"
  Краен срок: 4 юли 2014 г. 
  За шеста поредна година стипендиантската програма на Варненския свободен университет дава възможност на зрелостници с отличен успех да участват в конкурс за есе на тема "Аз ще уча и ще успея в България".
  Първите 20 от тях  могат да започнат обучението си в избраната специалност със стипендия, покриваща 100 % от годишната такса за първи курс. Необходимо условие за участие в програмата е зрелостниците да са с отличен успех и да са завършили средното си образование в България през учебната 2013/2014 година.
 • НОВО: Стипендиантите на Леков
  Краен срок: 1 юли 2014 г.
  Конкурсът е насочен към професионалисти, без значение от конкретната им област на опит, които имат желание и потенциал да започнат нов бизнес.
 • НОВО: Фотоконкурс на тема работни места за Европа
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Конкурсът е част от кампанията в подкрепа на младежката заетост. В него могат да се включат любители фотографи над 18 годишна възраст, от които се изисква да уловят чрез снимка многообразието от реалности, свързани със заетостта и професионалните амбиции в Европа.
 • НОВО: H2020 SEAC-3-2014: Покана за превръщане на научното образование и кариера в привлекателна за младите хора тема: Транс-национална мрежа EURAXESS Service
  Краен срок: 2 октомври 2014 г.
  Целта на поканата е по-нататъшно разнообразяване на услугите, предлагани от EURAXESS Service Centres в грижи за развитието на кариерата на предимно млади изследователи в Европа.
  Финансиране: 100%
  Бюджет: 12 200 000 евро
 • НОВО: 3-месечни специализации по мениджмънт, икономика и социални науки в Кьолн, Германия
  Краен срок: 15 юни 2014 г.
  Всяка година CGS дава до 10 стипендии за отлични студенти (сред първите 10% от техните потоци) с магистърска / дипл. степен или близо до завършване тяхната степен.
  Отворена за докторанти в областта на икономиката, мениджмънта и социалните науки.
  Стипендия: 1200 евро месечно
 • НОВО: ISES Летен университет, Koszeg, Унгария, 22 юни - 4 юли 2014
  Краен срок: 10 юни 2014 г.
  Институтът за социални и европейски изследвания (ISES) организира лятно училище в Koszeg, Унгария, озаглавен "Навигация към бъдещето на Европа: Новата одисея". Училището ще предостави теоретични и практически познания в областта на международните отношения и икономиката, регионалните и глобални изследвания, политологията, социологията, европейската култура, история и творчество.
  Лятната школа е отворена за всички заинтересовани кандидати. Магистрите и докторантите могат да кандидатстват за стипендии.
 • НОВО: Стипендиантска програма в Хонгконг на M+/Design Trust
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Програмата цели да подкрепи оригинален изследователски проект по въпроси, свързани с дизайна и архитектурата в района на делтата на Перлената река. Кандидатите трябва да се заемат с исторически изследвания върху една дисциплина, като архитектура, графичен дизайн, промишлен дизайн и урбанизъм, или интердисциплинарни разработки. Макар да се предпочитат теми след 1949-а г., ще се разглеждат и стойностни теми от началото на 20 век.
 • НОВО: Международни награди на Ockenden за проекти в помощ на бежанците
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  Могат да кандидатстват благотворителни организации, подпомагащи бежанците и разселените хора от целия свят.
  Награда: 100 000 щатски долара за организацията победител, 25 000 щатски долара за две организации подгласнички.
 • НОВО: Стажове в Европейския център за съвременни езици, Грац
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Могат да кандидатстват: студенти за предпочитане на ниво следдипломна квалификация. Предимство ще се дава на държавите-членки на ECML (Албания, Андора, Армения, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Македония, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словашката република, Словения, Испания, Швеция и Швейцария).
  Възнаграждението е 720 евро месечно.
 • НОВО: Международни стипендии във Freie Universitаt Berlin
  Краен срок: 4 юли 2014 г.
  Могат да кандидатстват млади учени от всички дисциплини и всички националности.
  Стипендии: 26500 - 34400 евро годишно.
 • НОВО: Thomson Reuters 2014 Семинар за глобална сигурност, Лондон, 22-24 октомври 2014
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Семинарът ще събере на едно място водещи експерти по сигурността, авторитетни коментатори и журналисти за поредица от оживени презентации и дебати, насочени към някои от най-належащите въпроси на сигурността и тероризма в света.
  Семинарът ще включва обсъждане на териториалните амбиции на Русия, тероризма в Източна Африка, продължаващите вълнения в Близкия Изток, кибернетичната сигурност, и много повече. Ще има и практически сесии за обучение.

Представени в по-ранни броеве възможности за финансиране и обучение в хронологичен ред

 • Грантове на National Geographic Gives за млади изследователи
  Краен срок: текущ
  Young Explorers Grants (YEG) дава възможности на изследователи на възраст от 18 до 25 години да се занимават с изследвания, консервация и проучвания. Грантовете са в размер от 2 000 до 5 000 щ.д.
 • ПОКАНА ЗА НАБИРАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ФОНДА ЗА ДВУСТРАННИ ОТНОШЕНИЯ НА НАЦИОНАЛНО НИВО
  Краен срок: текущо до 15 декември 2014 г.
  Приемат се проекти в 2 тематични области:
  - Обмяна на знания и добри практики в борбата срещу наркотиците и организираната престъпност, деца и младежи в риск (приоритет 1);
  - Популяризиране на европейските ценности и по-специално изучаването на история в мултикултурно общество (приоритет 2)
 • Европейски фонд за демокрация
  Краен срок: текущ
  Европейският фонд за демокрация приема предложения за проекти, допринасящи за развитието на плуралистични, многопартийни системи и демократични общества с фокус върху страните, влизащи в обхвата на политиката на ЕС за съседство. Могат да кандидатстват неправителствени организации, движения, както и физически лица, млади лидери и представители на независими медии. Първите решения за финансиране ще бъдат взети в края на м. септември 2013 г., но Фондът ще приема предложения целогодишно.
 • Малки грантове за организиране на кампании за набиране на средства
  Краен срок: текущ
  Български център за нестопанско право и Програмен и аналитичен център за европейско право стартират програма за предоставяне на малки грантове за организиране на кампании за набиране на средства от индивидуални и корпоративни дарители. Грантовете ще бъдат предоставени на сдружения, фондации и читалища.
  Целта на предоставяните грантове ще бъде покриване на разходи по организиране на самите кампании (например наемане на зала за благотворителен концерт, отпечатване на промоционални материали и др.). Разходите, които ще бъдат покривани, трябва да са свързани с предварителното набиране на средства, а не с последващото изпълнение на каузата! Например, ако целта на набирането на средства е организиране на конференция, разходите които ще одобрим не трябва да са разходи по организирането на самата конференция, а разходи по набиране на средствата за реализирането й.
  Средствата, предоставени на една организация при едно кандидатстване, не могат да надхвърлят 1 000 лева. Организациите могат да кандидатстват отново само след отчитане на предишния грант, получен по тази програма. Независимо от предоставеното финансиране, окончателно одобрените разходи ще бъдат на стойност не повече от 1/3 от набраните средства. Това означава, че при отпуснати 1000 лева, а набрани от кампанията 1500 лева, за разходи ще бъдат признати само 500 лева, а останалите ще трябва да бъдат възстановени.
  За да кандидатствате за участие в обученията следва да попълните формуляр за кандидатстване. Попълненият формуляр, заедно с удостоверение за актуално състояние на организацията, издадено не по-рано от 3 месеца преди датата на кандидатстване, трябва да изпратите на ел. поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , по факс (02) 9888166 или по поща/куриер на адрес София 1000, ул. „Добруджа" № 6, за БЦНП. Формулярът се попълва и изпраща от официалния представител на съответната нестопанска организация.
  Срокът за приемане на формуляри за кандидатстване е текущ. Всеки кандидат ще получи отговор до 3 седмици след получаване на документите. Организаторите могат да поискат допълнителна информация от кандидатите. В такива случаи срокът се удължава с 10 дни от датата на получаване на исканата информация.
  За повече информация за програмата може да се обръщате към Елина Петкова, Български център за нестопанско право.
 • Резидентна програма на Център за съвременно изкуство - Пловдив
  Краен срок: текущ
  През годината един български и двама чуждестранни артисти пребивават и работят в Пловдив. Всеки един работи в продължение на един месец в мултимедиината лаборатория. Участниците се селектират от сдружение "Изкуство днес". В лабораторията "Art Tоday Lab" се реализира проект в областта на електронните форми: инсталация , видео арт , 2D и 3D, звук , нет арт. Проектът се представя пред пловдивска публика в изложбените пространтсва на Център за Съвременно Изкуство - Пловдив или на други избрани от артиста места. По време на престоя си артистите представят пред публика своята досегашна творческа дейност, както и етапи от проекта, който осъществяват в мултимедийната лаборатория.
 • Фонд „Социална закрила” очаква проекти
  Краен срок: текущ
  Фонд „Социална закрила” финансира проекти, свързани със социалното включване и подобряване качеството на живот на посочените целеви групи, и създаващи възможност за:
  - предоставяне на нов вид социални услуги в общността;
  - подобряване условията на живот в специализираните институции, в т.ч. и материалната база;
  - подобряване условията на живот на лица в риск;
  - деинституционализация на социалните услуги;
  - подкрепа в кризисни, извънредни ситуации и положения.
  Средства се отпускат само когато дейностите не са финансирани от републиканския бюджет, от програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове или други финансови механизми.
  Юридически лица и физически лица, регистрирани по търговския закон, могат да предоставят социални услуги само след вписване в регистър към Агенцията за социално подпомагане, а за предоставяне на социални услуги за деца до 18 години – след издаване на лиценз от ДАЗД за тази дейност и вписване в регистъра на АСП.
  Юридически лица, физически лица, регистрирани по Търговския закон и общини могат да кандидатстват за финансови средства от Фонда след защита на проект. Проектът се разработва по утвърден формуляр.
  Разглеждането и оценяването на проектите преминава на два етапа. Проектите се разглеждат и оценяват от Експертен съвет, който изготвя доклад до Управителния съвет. Управителният съвет на Фонд “Социална закрила” взема решение за финансиране или отказ на проекта.
  За организиране и провеждане на културни, спортни и други мероприятия, насочени към социално включване на рисковите групи от населението, може да се отпускат веднъж годишно финансови средства на организации или общини.
 • Тръст за социална алтернатива (ТСА)
  Краен срок: текущ
  ТСА осигурява финансова помощ за проекти, които допринасят за прекъсване порочния кръг на бедността в България, като помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. Дейностите на ТСА са със специален фокус върху ромите, които представляват голяма част от хората, живеещи в нищета. ТСА осигурява подкрепа в три основни направления:
  - Ранно детско развитие – с фокус върху отглеждането на здрави деца и повишено присъствие в детската градина.
  - Образователни постижения и предотвратяване на отпадането на деца от училище – с фокус върху подобряване участието и ученето в училище и повишаване на броя ученици, завършващи средно образование.
  - Достъп до възможности за повишаване доходите на хора от рискови групи, което включва свързване с работодатели, предприемачество и жилищно устройство.
 • Възможности от фондация Nippon
  Краен срок: текущ
  Области на финансиране:
  1. Подобряване на основните човешки потребности
  Инициативи за подпомагане на хората в целия свят, за да се отговори на техните основни човешки нужди, и да се допринесе за подобряване на благосъстоянието на хората чрез програми в области като здравеопазването, подкрепа на хората с увреждания и тези, които са социално уязвими, развитието на селското стопанство, проблемите на раждаемостта, развитие на общността, помощ за бежанци и помощ при бедствия. Проекти, включващи нови идеи, подходи и технологии, както и тези, които включват многостранни измерения, като например сътрудничеството юг -юг, ще получат по-висок приоритет.
  2 . Развитие на човешките ресурси
  Инициативи за насърчаване на ново поколение специалисти, учени и студенти със силен потенциал за бъдещо лидерство . Подкрепят се обучение и образователни програми, разработени и изпълнявани от организации с нестопанска цел и институции на висшето образование. Намерението е да се насърчи разработването на международна мрежа от професионалисти, които имат общи цели и интереси.
  3 . Насърчаване на международни проекти за сътрудничество.
  Инициативи за насърчаване на съвместни подходи, които да отговарят на променящите се нужди на световната общност. Подкрепят се културен, социален и интелектуален обмен и съвместни дейности, които допринасят за развитието на по-доброто взаимно разбиране и кооперативен начин на мислене, за да се допринесе за социални промени.
  Кандидатите трябва да бъдат организации с нестопанска цел със седалище извън Япония. Те могат да бъдат местни, регионални или международни неправителствени организации, образователни и изследователски институции.
  Кандидатства се поне половин година преди началото на планираните дейности.
 • Стипендии на EURIAS за изследователи в областта на хуманитарните и социални науки
  Краен срок: 5 юни 2014 г.
  Европейските институти за напреднали изследвания (EURIAS) предлагат 44 международни стипендии (22 младши и 22 висши позиции) в областта на хуманитарните и социални науки.
  По време на кандидатстването изследователите трябва да притежават докторска степен плюс 2 години на пълно работно време изследователски опит след степента. Изключение се прави за учени в областта на правото, които могат да кандидатстват с магистърска +6 години на пълно работно време изследователски опит след степента.
 • Стипендии за мобилност на изследователи от цял свят
  Краен срок: 5 юни 2014 г.
  Всяка година изследователи от всички националности и възрасти могат да кандидатстват за стипендиите за мобилност на Европейските институти за напреднали изследвания (EURIAS). За академичната 2015-2016 г. по програмата ще бъдат отпуснати общо 44 стипендии.
  В проекта участват 16 висши учебни заведения, в които може да се осъществи научният престой. Сред тях са реномирани институции в градовете Берлин, Болоня, Будапеща, Кеймбридж, Делменхорст, Единбург, Фрайбург, Хелзинки, Йерусалим, Лион, Марсилия, Париж, Упсала, Виена, Васенар и Цюрих.
  Кандидатите трябва да имат докторска степен и поне две години изследователски опит. Изключение се прави за учени в областта на правото, които могат да кандидатстват с магистърска степен и поне 6 години изследователски опит.
 • Набиране на проекти за конкурса PR приз 2014
  Краен срок: 6 юни 2014 г.
  Продължава набирането на  проекти за конкурса PR Приз 2014, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).
  Компаниите, агенциите и неправителствените организации могат да кандидатстват с реализираните от тях през 2013 г. пиар проекти, като конкурсните категории остават непроменени спрямо предходното издание и pr практиците ще могат да се конкурират в 13 конкурсни категории – за корпоративни кампании, CSR, събития, зелени кампании и градска среда и други.
  Има и специална категория за кампания на НПО: Социално отговорна PR кампания на организация от нестопанския сектор. 
 • Конкурс за късометражни филми "Вкусът на свободата"
  Краен срок: 7 юни 2014 г.
  Конкурсът ще даде на младите кинотворци (до 35-годишна възраст) от Централна и Източна Европа, както и от Австрия, възможност да представят своите късометражни филми.
  Филмите, които участват в конкурса, следва да бъдат произведени в една от следните страни: Албания, Армения, Австрия, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Грузия, Унгария, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна.
  Филмът трябва да бъде не повече от 30 минути. Режисьорът трябва да е до 35-годишна възраст и филмът трябва да бъде завършен след 1 януари 2013 година.
 • Столична библиотека обяви конкурс за рисунка на тема: "Петсън, Финдъс и приятели" за деца до 12-годишна възраст
  Краен срок: 7 юни 2014 г.
  В конкурса участие могат да вземат деца до 12-годишна възраст с творби във формат А3 (с паспарту).
  Инициативата се провежда с подкрепата на Н. Пр. г-жа Хелена Пилсас Алин, Посланик на Швеция за България и почетното генерално консулство на Кралство Швеция в София.
 • Конкурс за младежки ромски лагери “Заедно напред” 2014
  Краен срок: 9 юни 2014 г.
  През 2014 година ще се организират два национални лагера, които ще се проведат през месеците юли и август в Хотелски комплекс "ЯЕВ" в с. Соколица, община Карлово.
  Критерии за  участие:
  - Младежи от 16 до 21 години - ученици 9-12 клас или завършили средно образование
  - Кандидатите да са от ромски произход
  - Есе по една от двете зададени теми във формуляра
  - Минимален успех - Добър 4.00
  - Правилно попълнен формуляр за кандидатстване
  - Препоръка от преподавател
  - Приложена декларация, попълнена и подписана от родител или настойник (Декларацията се попълва само за участниците под 18 г.)
  - Попълнена декларация от кандидатите за информирано съгласие за използване на личните данни по Закона за защита на личните данни
 • Конкурс за есе за студенти от Варна на тема "Нека съборим стената между образованието и бизнеса!“
  Краен срок: 9 юни 2014 г.
  Jobio, JCI Varna и AIESEC Varna обявиха конкурс за студентско есе на тема „Нека съборим стената между образованието и бизнеса!"
  Предизвикваме всички студенти от Варна да споделят своето мнение относно:
  - Какви трудности среща един млад човек при търсене на работа?
  - Липса на качествено образование или липса на активност сред студентите?
  - Липса на качествени кадри или липса на подход към младите кадри от страна на бизнеса? 
  - Къде е проблемът и къде виждаш решението?
 • Фондация Vilcek: Награди за обещаващо творчество в областта на модата
  Краен срок: 10 юни 2014 г.
  Могат да кандидатстват модни дизайнери, стилисти, гримьори, писатели, куратори, фотографи, режисьори и илюстратори, родени извън САЩ, но в момента, живеещи там.
  Награди: три награди от по 50 хиляди щ.д. всяка
 • Номинации за награди „Заедно”
  Краен срок: 10 юни 2014 г.
  Ако познавате организация  провела успешна, иновативна кампания за набиране на средства? Или отделна личност, даряваща за развитие? Номинирайте ги за деветите годишни награди „Заедно”, които ФРГИ организира! 
  За девета поредна година Фондация „Работилница за граждански инициативи” организира наградите  „Заедно”.  Чрез тях ние отбелязваме едновременно сериозните усилия на гражданските организации да получат местна финансова подкрепа, както и медийното отразяване на различни тенденции в дарителството. Категориите на наградите „Заедно”са:
    1. Най-добра кампания на неправителствена организация
  2. Най-добра кампания
  3. Най-ефективна кампания (като съотношение между набрани и изразходвани за реализиране на кампанията средства
  4. Най-добро сътрудничество между бизнес и НПО
  5. Частен дарител с кауза (физическо лице)  
 • Четвърти Национален Еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия Пряпорец 2014, 21 юни 2014 г.
  Краен срок: 10 юни 2014 г.
  Организатори:
  - Кметство с. Пряпорец, общ. Ст. Загора
  - Кметство с. Змейово, общ. Ст. Загора
  - Кметство с. Борилово, общ. Ст. Загора
  - НЧ „Пробуда – 1928” с. Змейово, общ. Ст. Загора
  - НЧ „ Хр. Ботев – 1928” с. Пряпорец, общ. Ст. Загора
  - НЧ „ Кирил и Методий-2010”с. Борилово
  - НЧ „Николай Лилиев – 2005” гр. Ст. Загора
  - Международна организация за фолклор – Българска секция – Общество за фолклор
  Със съдействието на Община Стара Загора
  На 21.06.2014 г. (събота) от 10 часа в местността „Мечи кладенец” – почивна база село Пряпорец, община Стара Загора, ще се проведе четвърто издание на Национален еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия.
  Целта на събора е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия – непресъхващ извор на нашата култура.
  Съборът има конкурсен характер.
  За участниците в събора няма възрастови ограничения.
  В събора могат да участват: певчески групи и индивидуални изпълнители (препоръчително е да има песен за трапеза), танцови групи и групи за изворен фолклор.
  Желателно е участниците да подготвят минимум две ястия характерни за техния регион с информация за името и съдържащите продукти.
 • КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА "НА КАКВО МЕ УЧИ ПРИРОДАТА"
  Краен срок: 10 юни 2014 г.
  Сдружение "Екосистем Юръп" и Националният ученически екопарламент организират посочения конкурс за младежи и девойки от 9ти - 12ти клас. Авторите на 12-те най-добри есета печелят безплатно участие в ежегодната Лятна академия "Обучение за бъдещето", която ще се проведе в обучителен център и къща за гости "Дешка" в с. Горно Драглище от 7ми до 11ти юли, 2014 г. Лятната академия включва презентации, дискусии, излети сред природата, образователни игри и разработване на собствени проекти по темите екологично образование и устойчиво развитие.
  Изисквания за есето: Да отговаря на следния въпрос: "На какво ме учи природата?". Развитието на темата трябва да включва и разсъждения по следните под-теми:
  - Това е добре за мен, защото...
  - Това е добре за тези около мен, защото...
  - Това е добре за мястото ми в света, защото...
  - Това ме вдъхновява, защото...
 • Международна стажантска програма за бъдещи лидери в областта на филантропията
  Краен срок: 13 юни 2014 г. за граждани на страни извън САЩ
  Програмата е на Центъра за филантропията и осигурява обучение чрез семинари с участието на практици от третия сектор, изследвания на най-добрите практики.
  Програмата е предназначена за бъдещи лидери на общностни фондации, местни финансиращи организации и институции, които подкрепят филантропията.
  Програмата ще се проведе от 22 септември до 12 декември 2014 г.
  Кандидатите трябва да имат най-малко 3-5 години опит в областта на НПО и финансиране на проекти.
 • Международно лятно училище в Грузия за студенти и изследователи
  Краен срок: 14 юни 2014 г.
  Чуждестранни изследователи - грузиноведи и студенти с интерес към грузинската история и култура, както и към средновековните изследвания, могат да се включат в международното лято училище "Грузински ръкописи", съобщи Министерството на образованието и науката.
  Обучението ще се проведе в периода 15 – 24 юли в Тбилиси, Грузия. Програмата включва лекции, уъркшопове и екскурзии. Работният език е английски.
  Организаторите ще поемат разходите на участниците по настаняване, храна и местен транспорт.
 • Конкурс за блогъри на тема "Кажи своето мнение за дигиталната комуникация в ЕС"
  Краен срок: 15 юни 2014 г.
  Участниците трябва да изпратят своята идея по имейл до екипа по социални медии на Европейската комисия със заглавие "#TALKDIGITAL BLOGGING COMPETITION" или да оставят коментар към публикацията на конкурса.
  - текстът трябва да бъде представен на английски език в Word формат
  - участниците трябва да изпратят своя кратка биография заедно с координати за връзка
  - текстът трябва да съдържа не повече от 500 думи
 • Европейската комисия търси партньори за инициативата Интелигентни градове - Cities Today
  Краен срок: 15 юни 2014 г.
  Обединяването на новаторски идеи и действия от цяла Европа ще спомогне за разработването на динамичен обмен на иновации и партньорство в полза на градовете, гражданите и фирмите.
  Тази покана е различна от Horizon 2020; това не е инструмент за финансиране.
 • Трети национален конкурс за поезия „УСИН КЕРИМ”- ЧЕПЕЛАРЕ 2014
  Краен срок: 15 юни 2014 г.
  Националната литературна награда за поезия „Усин Керим" е награда на Община Чепеларе.
  Наградата се посвещава на големия български поет Усин Керим.
  За наградата за поезия „Усин Керим" могат да кандидатстват български поети без възрастови ограничения.
  Авторите участват със стихосбирки с нови стихотворения, издадени през последните две години преди годината на връчване на наградата (2012-2013), като за целта изпращат на организаторите по 3 екземпляра.
 • Видеоконкурс търси предложения как ще изглежда работата през 2050 г.
  Краен срок: 15 юни 2014 г. 
  Европейското училище по мениджмънт и технологии (ESMT) обяви началото на видеоконкурс на тема "На работа през 2050 г.: Как си представяте вашата работа в бъдеще?". В надпреварата могат да се включат младежи на възраст от 13 до 19 години. Те имат възможност да участват индивидуално или в екип до трима души.
 • Национален студентски конкурс „Есе по картина“
  Краен срок: 15 юни 2014 г.
  Студентски съвет към Икономически университет – Варна има удоволствието да ви покани на първия по рода си национален студентски конкурс „Есе по картина“.
  За участие трябва да разработите есе, вдъхновено от една от двете предложени картини, но ограничено от ключовата дума/израз за съответната картина.
  Могат да участват студенти от всички университети.
 • ЕИСК награда на гражданското общество
  Краен срок: 15 юни 2014 г.
  Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) обявява старта на своята шеста ЕИСК награда на гражданското общество на обща стойност 30 000 евро. Тазгодишната награда ще бъде връчена на инициативи, насочени към интеграция на ромите.
  Всички организации и / или физически лица от гражданското общество, които са реализирали проекти, които подобряват икономическото и социалното включване на ромите ,са поканени да участват в конкурса.
  Участниците могат да бъдат номинирани само от член на ЕИСК, национален икономически и социален съвет или от европейска организация на гражданското общество или мрежа.
 • Първи национален фестивал на народните хорове и камерните групи за обработен фолклор "Незабравка", 28 юни 2014 г.
  Краен срок: 16 юни 2014 г.
  "Незабравка" е фестивал на народните хорове и камерни групи за обработен фолклор и ще бъде проведен за първи път на 28 юни 2014 г. в Приключенски парк "Незабравка" - гр. Габрово, с. Поповци. Той няма конкурсен характер.
  Партньори: Община Габрово, РЕКИЦ "Читалища" - гр. Габрово, НЧ "Съзнание 1926"-  гр. Белослав
 • "Нов български роман" - конкурс на издателство "Сиела"
  Краен срок: 17 юни 2014 г.
  Издателството търси следващия любим български роман и с този конкурс протяга ръка към всички пишещи. Конкурсът е анонимен и без каквито и да е ограничения в тематично, жанрово и стилово отношение. Бъдете сигурни, че пращате най-доброто, което можете да дадете от себе си – добре редактиран ръкопис, издържани образи, увлекателен сюжет и вълнуваща история. 
  Окуражаваме да участват както неиздавани, така и вече публикувани и утвърдени писатели. Възрастови ограничения няма. Единственото, което има значение, са историята, която разказвате, и вашите писателски умения. Текстовете ще се четат от специално избрано и обявено по-късно тричленно жури от професионалисти. 
 • "Нов български роман" - конкурс на издателство "Сиела"
  Краен срок: 17 юни 2014 г.
  Издателство "Сиела" обявява анонимен конкурс за публикуване на неиздаван български роман.
  Издателството търси следващия любим български роман и с този конкурс протяга ръка към всички пишещи. Конкурсът е анонимен и без каквито и да е ограничения в тематично, жанрово и стилово отношение. Бъдете сигурни, че пращате най-доброто, което можете да дадете от себе си – добре редактиран ръкопис, издържани образи, увлекателен сюжет и вълнуваща история. 
  Окуражаваме да участват както неиздавани, така и вече публикувани и утвърдени писатели. Възрастови ограничения няма. Единственото, което има значение, са историята, която разказвате, и вашите писателски умения. Текстовете ще се четат от специално избрано и обявено по-късно тричленно жури от професионалисти. 
 • Конкурс за участие в програма за социално предприемачество за нестопански организации
  Краен срок: 20 юни 2014 г.
  Българският център за нестопанско право, Програмен и аналитичен център за европейско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България" обявяват програма за социално предприемачество, включваща обучения по социално предприемачество и развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, подготовка на бизнес план за стартиране на стопанска дейност и участие в конкурс за най-добър бизнес план.
  Три неправителствени организациите ще си разпределят награден фонд от 30 000 лева, предоставен от Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България".
  Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО, които:
  - съществуват повече от 1 година (т.е. регистрирани преди 30 юни 2013 г.);
  - имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи в последните 2 години;
  - имат годишни приходи над 10 000 лева за последната година (2013 г.) или повече от 20 000 лева за последните две години (2012 и 2013 г.).
 • Осми международен фолклорен конкурс “Пауталия” 2014, 27 - 29 юни 2014 г.
  Краен срок: 20 юни 2014 г.
  Цел: Да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор; да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи. 
  Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби на Министерство на културата, по която ще бъдат отпуснати 3 едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 15 до 17 годишна възраст. 
  1. Конкурсът се провежда в 3 раздела:
  - Народни танци
  - Народни песни
  - Авторска песен
 • School Enterprise Challenge 2014
  Краен срок: 23 юни 2014 г.
  Това състезание цели да вдъхнови и възнагради следващото поколение социални предприемачи. Могат да участват училища от цял свят.
  Участието става в три етапа:
  1. Регистрирайте се и да представете бизнес идея (1 месец) – Училищата се регистрират онлайн и получават достъп до безплатен пакет от образователни ресурси;
  2. Развийте и представете бизнес план (6 седмици) – имате възможност да се свържете с други училища и да кандидатствате за наставници;
  3. Приложете училищния бизнес и представете окончателен доклад (до 4 месеца).
 • Втори конкурс за най-добър предприемач в творческите индустрии Th13teen Arts
  Краен срок: 23 юни 2014 г.
  Министерство на икономиката и енергетиката ще организира за втора поредна година конкурс за най-добър предприемач от творческите индустрии, като по този начин ще предостави възможност на творческите предприемачи в България да представят своите иновативни идеи и да доразвият потенциала си.
  Целта на конкурса е да подкрепи творческите предприемачи в България, да насърчи новаторския дух и да стимулира броя на успешните творчески предприятия у нас. Конкурсът е насочен към всички предприемачи от творческите индустрии, регистрирани и действащи в България, които имат иновативна бизнес концепция в областта на творческите индустрии, без значение възрастта на предприемачите и размера на тяхното предприятия.
  Ако се занимавате с дизайн, архитектура, реклама, фотография, медии, кино, занаяти, мода, дори кулинария – участвайте, това е вашият конкурс. Можете да кандидатствате също, ако бизнесът ви е свързан с продуцентска, издателска или промоутърска дейност, компютърни игри и програмиране, ако организирате арт пространства и културни мероприятия, или пък просто имате иновативни идеи, с които искате да запознаете българската и международната публика.
  Най-убедително представилият се пред журито на Th13teen Arts предприемач, ще получи възможността да се състезава за титлата "Най-добър творчески предприемач в света" на световния финал на Creative Business Cup, който ще се проведе през месец ноември 2014 г. в Дания. Освен спечелването на награден фонд от 100 000 щатски долара участниците в състезанието ще получат и шанса да разкажат идеите си пред едни от най-големите компании и инвеститори в света и заедно да намерят път към реализирането им.
 • Уъркшоп M100 за млади европейски журналисти, Потсдам, Германия
  Краен срок: 23 юни 2014 г.
  Семинарът има за цел да запознае участниците с боравенето с данни: както с техническите принципи, така и с професионалното и отговорно използване на данни и ползите от него, но също така и на рисковете, пред които всеки ден журналистът се изправя. Темата "Свобода на медиите в ерата на Big Data" ще бъде обсъдена в две сесии. M100 Sanssouci колоквиумът ще бъде посетен от 50 до 60 старши редактори, преподаватели, блогъри, политици и представители на големите интернет компании от Европа и САЩ на 12 септември 2014 година.
  Могат да каниддатстват млади журналисти на възраст от 18 до 26 години от цяла Европа (включително от държави, които не са членки на ЕС).
 • Покана за представяне на предложения за Active and Assisted Living Programme с тема "Грижа за бъдещето"
  Краен срок: 26 юни 2014 г.
  Поканата търси да финансира разработването и тестването на продукти, основани на ИКТ решения за реални житейски ситуации, които позволяват и поддържат устойчиви модели за грижи за възрастните хора. И още:
  - ИКТ-базирани решения да съвместяват повишеното търсене с ограничени ресурси;
  - ИКТ-базирани решения да увеличават и улесняват предоставянето на формални и неформални грижи за възрастните хора;
  - ИКТ-базирани решения да намаляват търсенето на грижи чрез превенция и самостоятелен живот;
  - ИКТ-базирани решения да подкрепят прехода към по-добри грижи у дома и в общността.
 • Програма „Еразъм+“ (Спорт)
  Краен срок: удължен до 26 юни 2014 г.
  Следните действия в областта на спорта се осъществяват чрез програма Еразъм+ :
  - Съвместни партньорства
  - Нестопански европейски спортни събития
  Очаква се тези действия да доведат до развитие и прилагане на иновативни практики на европейско, национално, но и на регионално и местно равнище и да допринесат за развитието на европейското измерение на спорта.
 • Docu Rough Cut Boutique @ Sarajevo Film Festival 2014, 18-22 август 2014
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  На 5 документални проекта ще бъдат предложени експертни съвети от режисьори, продуценти, разпространители и документални консултанти от Европа и САЩ.
 • Европейското училище по мениджмънт отпуска стипендии на жени лидери
  Краен срок: 30 юни 2014 г. 
  Паричната помощ се отпуска за два различни курса, чиято цел е да надградят уменията и квалификациите на жените с ръководни позиции. Две от стипендиите са предвидени за семинар (General Management Seminar), насочен към мениджъри, които скоро се очаква да станат изпълнителни директори. Той ще се проведе на немски език в периода септември – ноември т.г. в Schloss Gracht, близо до град Кьолн. Съставен е от три модула по една седмица.
  Другите две стипендии са за втория курс (Executive Transition Program), предназначен за мениджъри, които се стремят към или вече имат по-големи лидерски отговорности. Тази програма ще се проведе на английски език и е съставена от три модула по десет дни в периода октомври – юни 2015 г. Всеки модул ще се води на различно място – в Берлин, Брюксел и Кьолн.
 • Международна парламентарна стипендия, Берлин
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Германският Бундестаг, Свободният университет в Берлин, Хумболтовият университет на Берлин и Техническият университет в Берлин обявиха покана към български студенти да участват в Международната парламентарна стипендия (IPS) за пет месеца в немската столица.
  Стипендията е насочена към висококвалифицирани и политически заинтересовани млади жени и мъже, които смятат да се завърнат в своите родни страни след края на програмата.
  Германският парламент ще им предостави възможността по време на 15-седмичния им престой при член на Бундестага да опознаят германската парламентарна система и процесите на вземане на политически решения, както и да натрупат практически опит в областта на парламентарната работа.
 • Национален литературен конкурс "Георги Давидов" 2014
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Националният литературен конкурс “Георги Давидов” се организира и провежда от община Шабла.
  Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на младите поетични дарования, които пишат на морска тематика за живота и вълненията на хората, живеещи край морето.
  В конкурса могат да участват всички млади поети, на възраст до 40 години, които пишат на морска тематика за живота и вълненията на хората, живеещи край морето.
  Всеки участник в конкурса може да представи до 5 стихотворения, цикъл от стихове или подготвен за книга ръкопис по посочената тематика.
  Конкурсът е явен.
 • НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС на Национален ученически екопарламент
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  1. За Разказ на тема "Жива вода" /5-8 клас/
  Разказът трябва да представя герой /герои/ и случка, в която се поставя проблем, свързан с големите теми за: живата българска природа, нашето минало и настояще, спасението, ценността на живота, вълшебството, здравето, тайните на света, по-добрия свят, вдъхновението в човешките дела и т.н.
  2. За Есе на тема "Роден съм да съм свободен - също като теб..."
  Есето трябва да защитава теза, мисъл, идея по проблем, обвързан с темите за: живата българска природа, свободата на човека и неговия избор, естественото познание, законите на природата и обществото, хармонията с природата, доброто и злото в природата и обществото и т.н.
 • КОНКУРС ЗА ЕЛЕКТРОННА ИГРА И ЕЛЕКТРОНЕН ТЕСТ на тема "Биоразнообразието на моя роден край" на Национален ученически екопарламент
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  1. За Електронна игра: Играта да е не-повече от 3 етапа, или краят й да е предвидим. Да има ясно формулирани и описани правила за нейното изпълнение.
  2. За Електронен тест: Тестът да е не-повече от 30 въпроса и при финалното му попълване да показва резултата, който попълващия е постигнал. Ще се счита за предимство тест, който показва верните отговори на сгрешени въпроси.
  Ще имат предимство проекти, които са приложими и при хора с увреждания. Авторите да изпишат по какъв начин и за коя група.
 • КОНКУРСИ ЗА РИСУНКА, ПЛАСТИКА И ФОТОГРАФИЯ на тема "Защитени видове от биоразнообразието на страната ни" на Национален ученически екопарламент
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Идеята на конкурса е децата и младежите да представят защитени видове с различни изразни средства и дадат кратка информация за тях.
  1. Конкурс за рисунка (5-8) и (9-12) клас
  Материали - по избор на кандидата: акварел, темперна или акрилна боя, по желание – графично изобразяване. Основа – по избор на кандидата: картон (формат А4), кожа, камък, текстил, пластмаса, стъкло.
  2. Конкурс за пластика
  Свободен избор на материали: глина, пластелин, моделин, продукти за рециклиране (всички познати изделия за еднократна употреба).
  Критерии за оценка
  - Артистичност (цветово усещане и композиция).
  - Оригиналност на идеята и нейното представяне.
  3. Конкурс за фотография (5-8) и (9-12) клас
  Изпрати копирана/принтирана снимка на формат А4 върху сиво паспарту по темата на конкурса. Всеки ученик може да участва с 1 до 3 кадъра.
 • 26-ти фотоконкурс на National Geographic Traveler
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Може да участва всеки, който е достигнал възрастта на пълнолетието в тяхната юрисдикция, и който не пребивава в Куба, Ню Джърси, Северна Корея, Иран, Судан или Сирия.
  Награди: 1-ва награда: Експедиция до Аляска; 2-ра награда: Фото уъркшоп в Santa Fe; Трета награда: Круиз по крайбрежието на Мейн.
  Впрегнете силата на фотографията и споделете вашите туристически преживявания от цял свят. Изпрати на National Geographic най-добрите си снимки в някоя от категориите: (1) Туристически портрети, (2) Сцени на открито, (3) Усещане за място, и (4) Спонтанни моменти.
 • Награди на фондация BBVA „Границите на познанието и културата” 2014
  Краен срок: 30 юни 2014 г.
  Основната цел на тази награда е да насърчи изследвания и художествено творчество с широко въздействие, тяхната оригиналност и теоретично значение.
  Категории:
  1. Промяна на климата
  2. Сътрудничество за развитие
  3. Екология и консервационна биология
  4. Информационни и комуникационни технологии
  5. Икономика, финанси и управление
  6. Биомедицина
  7. Съвременна музика
  8. Основни науки (физика, химия, математика)
 • Peace Fellowship от Фондацията Ротари
  Краен срок: 1 юли 2014 г.
  Стипендиите на Ротари за мир са най-висшата академична стипендия на фондацията. Те целят да дадат възможност, да образоват и да увеличат капацитета чрез строга академична подготовка, практика и възможностите на глобалните мрежи.
  Предлагат се два вида стипендии : програма за магистърска степен и професионална програма за развитие.
  Стипендията е предназначена за физически лица , които са избрали кариера, свързана с международните отношения, мира и разрешаване на конфликти; които имат професионален опит в тези области; и желаят да работят за мир.
 • Европейски младежки награди за дигитални и социални иноватори
  Краен срок: 1 юли 2014 г.
  Могат да участват:
  - Творчески умове под 30 години (родени след 1 януари 1984);
  - които живеят в една от държавите-членки на ЕС или Съвета на Европа;
  - които имат изключителен, новаторски цифров проект със социална значимост.
  Можете да представите своите иновативни проекти в една от следните седем категории:
  - ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ: фитнес | хранене | здравеопазване
  - SMART LEARNING: образование | електронни умения | отворена наука
  - CONNECTING CULTURES: изкуства | игри | многообразие
  - GO GREEN: енергия | управление на ресурсите | устойчивост
  - Активно гражданство: безплатна журналистика | открито управление | социално сближаване
  - Парите имат значение: финансова грамотност | работа | умно консуматорство
  - FUTURE LIVING: електронна мобилност | градско развитие | устойчив туризъм
 • Докторантски стипендии на Victoria University, Уелингтън, Нова Зеландия
  Краен срок: 1 юли 2014 г.
  За да насърчи следдипломни изследвания Victoria University предлага стипендии.
  Могат да кандидатстват завършилите всяка дисциплина на всеки университет в или извън Нова Зеландия.
  Стипендията е в размер на 23 500 долара годишно плюс таксите за обучение и се дава обикновено за три години.
 • H2020 call for proposal Space-SME-2014-1 - Инструмент за малки и средни предприятия
  Краен срок: 17 декември 2014, Междинни крайни срокове: 8 юли 2014, 24 септември 2014
  Кандидатите могат да кандидатстват в първа фаза с оглед по-късното кандидатстване във втора фаза, или направо във втора фаза.
  Във фаза 1 ще бъде разработено предпроектно проучване и проверка на технологичното / практическо, както и икономическата жизнеспособност на иновационна идея / концепция със значителна новост за индустриалния сектор, в който тя е представена (нови продукти, процеси, дизайн, услуги и технологии или нови пазарни приложения на съществуващи технологии). Дейностите биха могли, например, да съдържат оценка на риска, проучване на пазара, участие на потребителя, интелектуална собственост (IP), разработване на иновационна стратегия, търсене на партньори, приложимост на концепцията и други. Предложението трябва да съдържа първоначален бизнес план въз основа на предложената идея / концепция.
  Предложението трябва да даде спецификациите на разработен бизнес план, който трябва да бъде резултатът от предложението, както и критериите за успех. Финансиране ще се предоставя под формата на еднократна сума в размер на 50 000 евро. Предложенията трябва да трае около 6 месеца.
  Във фаза 2 ще бъдат подкрепени иновационни предложения, които демонстрират голям потенциал по отношение на фирмената конкурентоспособност и растеж, подкрепени от стратегически бизнес план. Дейностите трябва да се фокусират върху иновационни дейности като демонстрация, тестване, създаване на прототипи, пилотно тестване, проектиране, пускане на пазара и др.
 • Конкурс за Плакат за утре 2014: Право на труд!
  Краен срок: 10 юли 2014 г.
  Конкурсът има за цел да насърчи графичния дизайн като инструмент за социална промяна. Всяка година „Плакат за утре” избира основно човешко право, на което да се обърне внимание. Плакатите, изработени от глобалната дизайнерска общност по темата, се излагат по целия свят за Международния ден на правата на човека 10 декември.
  Тази година е избрато правото на труд.
  Могат да участват графични дизайнери и илюстратори от цял свят.
 • Конкурс за есе и разказ "Бодлите на таралежите"
  Краен срок: 10 юли 2014 г.
  Ученици от 12 до 19 години влизат в битка за традиционните награди в конкурса "Бодлите на таралежите". Това е единственият конкурс, в който се награждават и ученици, и учители, а организатор е фондация "Братя Мормареви". Състезанието е в две категории - за есе и разказ на свободна тема. 
 • Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, 9 и 10 август 2014 г.
  Краен срок: 11 юли 2014 г.
  Съборът цели:
  - Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура.
  - Популяризиране на природния феномен “Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските минерални бани.
  В събора вземат участие:
  - групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути.
  - фолклорни певчески и инструментални групи – до две произведения с обща продължителност от 5 до 8 минути.
  - танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10 минути
  - индивидуални изпълнители (до двама от колектив) - една бавна и една бърза песен с обща продължителност до 5 мин. за всеки индивидуален изпълнител.
  Със съдействието на Министерството на културата в програмата на събора за втори път ще бъдат представени и групите, които са включени в списъка на Националната програма „Живи човешки съкровища“ 2008-2012 г., както и номинираните за 2014 г.
 • ASEF CREATIVE NETWORKS 2014
  Краен срок: 15 юли 204 г.
  За втора година Фондация Азия-Европа обявява конкурс за проекти, които насърчават взаимодействието между мрежи в културния сектор от двата региона. Поканени са да кандидатстват членове на съществуващи, или нововъзникнали мрежи от Азия и Европа. Проектите, с които кандидатствате, трябва да се реализират в периода 1 април – 30 ноември 2015 г.
  Подкрепят се дейности, като уъркшопи за изграждане на капацитет, мапинг на добри практики и развитие на мрежите в други региони.
 • Фондация Азия – Европа: Творчески мрежи
  Краен срок: 15 юли 2014 г. ,18:00 ч. сингапурско време
  Фондация Азия – Европа предоставя безвъзмездна финансова помощ за културни проекти в размер на 15 000 евро.
  Фондацията приветства предложения от азиатски и европейски културни мрежи за дейности за изграждане на капацитет, работилници, картиране на добри практики, разширяване на азиатски и европейски мрежи в други региони.
  Предложените проекти трябва да се реализират между 1 април и 30 ноември 2015 година.
  България е избираема страна.
 • ЦОИДУЕМ обяви нова конкурсна процедура
  Краен срок: 25 юли 2014 г., 17.00 ч.
  Приоритет 1. Осигуряване на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства. Общ бюджет по приоритета – 442 580 лв. Максимална стойност на един проект - 22 129 лв.
  Приоритет 2. Въвеждане и развиване на разнообразни форми на интеркултурно образование, насочено към запазване и развитие на културната идентичност на етническите малцинства при деца и ученици. Общ бюджет по приоритета – 331 935 лв. Максимална стойност на един проект – 16 597 лв.
  Приоритет 3. Ефективна работа с родителите на децата и учениците от етническите малцинства, за превенция на отпадащите ученици и намаляване броя на безпричинните отсъствия. Общ бюджет по приоритета – 331 935 лв. Максимална стойност на един проект – 22 129 лв.
  Кандидатстващи институции: общини; регионални инспекторати по образованието; държавни висши училища; държавни и общински детски градини, училища и обслужващи звена, изпълняващи самостоятелно или с участието на юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност.
 • Global Junior Challenge
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  Global Junior Challenge е международен конкурс, който отличава иновативното използване на технологии на 21-ви век в образованието и социалното включване.
  В конкурса могат да участват: сдружения, обществени и частни институции, кооперации, училища, университети, фирми и физически лица от всички възрасти от целия свят.
  Проектите, които могат да участват в конкурса, следва да не са били в експлоатация към 31 декември 2013 г., да насочени са към млади хора до 29-годишна възраст и използват нови технологии, ИКТ за образование и обучение.
  Двете основни области за проектите са:
  1 Образование за 21-ви век;
  2. Социално включване.
 • Дигитално съдържание за обществено благосъстояние - Европейски младежки награди 2014
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  Европейските младежки награди (EYA) е общоевропейски конкурс, който цели да мотивира младите хора да изработват и продуцират дигитални проекти, които решават социални проблеми и адресират предизвикателствата, дефинирани от Съвета на Европа в програмата Европа 2020.
  Конкурсът разкрива пред света младежкия потенциал за създаването на иновативни решения с помощта на Интернет и мобилни технологии.
  Фестивалът, посветен на победителите (EYA Festival), е своеобразна платформа за международен обмен на знания и широко разпознаваема мрежа за бъдещо сътрудничество. Събитието се провежда всяка година в Грац, Австрия, между 19-21 ноември.
  Кой може да стане млад дигитален шампион? - Хора, които отговарят на следните критерии:
  - творчески настроени умове под 30-годишна възраст (родени след 1 януари 1984)
  - живеещи в една от страните-членки на Европейския съюз или Съвета на Европа
  - които са разработили отличаващ се, иновативен дигитален проект със социална стойност.
  СЕДЕМТЕ КАТЕГОРИИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЛАДЕЖКИ НАГРАДИ ЗА 2014:
  - ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ: фитнес | хранене | здравеопазване
  - ИНТЕЛИГЕНТНО УЧЕНЕ: образование | e-умения | отворена наука
  - ОБЕДИНЯВАЩИ КУЛТУРИ: изкуства | игри | разнообразие
  - БЪДИ ЗЕЛЕН: енергия | управление на ресурси | устойчивост
  - АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО: свободна журналистика | отворено правителство | социално включване и равенство
  - ПАРИ И ФИНАНСИ: финансова грамотност | заетост | активни потребители
  - ЖИВОТ В БЪДЕЩЕТО: e-мобилност | градско развитие | устойчив туризъм
 • Трета процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  България е първата страна в Европа, която ефективно прилага Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета от Съвета на Европа (СЕ). Основен елемент от Стратегията е присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Етикетът е сертификат за цялостно качество на управлението в общината и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от СЕ, за всички страни в Европа. Оценката се извършва на база обективни показатели, чрез единни рамкови процедури и инструменти за оценяване. Носители на Етикета са местни власти, които приемат и прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление.
  Главна цел на процедурата е да се насърчават усилията на местните власти и благородно съревнование между тях за ефективни политики, насочени към отговорно и развиващо се местно самоуправление. Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество.
 • Втора сесия на програмата за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  Предоставеното финансиране е в размер до 34 000 лв. за проект. То има за цел да подкрепи иновативни стопански дейности, които активно работят за възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии, попадащи в или граничещи с природните паркове „Врачански Балкан”, „Българка” и защитена зона BG0001040 „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от европейската екологична мрежа Натура 2000.
  Допустими кандидати за финансиране са юридически лица (регистрирани по ЗЮЛНЦ, ЗНЧ, Търговски закон, Закона за местното самоуправление и местната администрация или регистрирани земеделски производители), които търсят финансиране за свои стопански дейности в подкрепа на биоразнообразието, независимо от статута си. В най-общ план това са земеделски производители, НПО, бизнес организации, местни администрации. Допустимо е да кандидатстват физически лица със свои проекти, при условие, че ще бъдат регистрирани като юридически лица преди сключване на договора. Кандидатите не трябва да имат финансови задължения към държавната и местната администрация.
  Дейностите, които могат да бъдат извършвани по програмата за финансиране на подпомагащият биоразнообразието бизнес, са:
  - Предоставяне на еко-туристически услуги, свързани с възстановяване на биологичното разнообразие /напр. ботанически градини на открито, центрове за размножаване и наблюдение на редки животни, изграждане на специализирана туристическа инфраструктура в чувствителни територии/;
  - Използване на горски ресурси, лечебни растения и недървесни горски продукти.
 • Награда за журналисти "Пиша за Централна и Източна Европа"
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  Наградата цели да насърчи европейската интеграция и с нея ще бъдат отличени . материали, които спомагат за преодоляване на границите и предразсъдъците и разглеждат бъдещето на Централна Европа или Европа на регионите, малцинствените въпроси или на диалога със съседите.
  В конкурса могат да участват всички европейски журналисти с материали, публикувани в периода от 1 август 2013 г. до 31 юли 2014 г.
  Награда: 5000 евро.
 • Global Junior Challenge за проекти, които използват информационни и комуникационни технологии
  Краен срок: 31 юли 2014 г.
  The Global Junior Challenge е международен конкурс за иновативните проекти , използващи най-съвременни технологии в областта на ИКТ в областта на младежта, образованието и обучението. Конкурсът, подкрепен от град Рим и организиран от Фондация Mondo Digitale, се провежда на всеки две години. The Global Junior Challenge се провежда в рамките на програмата за електронно обучение, стартирана от Европейската комисия в Лисабон, за да се гарантира информираността за дигиталната култура сред учители и ученици в училищата. Целта на Global Junior Challenge е да насърчи младите поколения и техните учители за използването на новите технологии, обмяна на опит и репликиране на успешни инициативи.
  The Global Junior Challenge е уникална възможност за учителите и учениците да разсъждават върху значението на цифровата грамотност, да се запознаят с огромното разнообразие на висококачествени решения, предложени от други младежи от цял свят.
  Всички допустими проекти трябва да попадат в една от следните категории:
  - Проекти за потребители до 10, 15, 18, или 29 -годишна възраст;
  - Проекти, насърчаващи ИКТ за устойчивост на околната среда;
  - Проекти, които използват ИКТ, за да се обучават младите да получат първо работно място;
  - Проекти , насърчаващи ИКТ за интеграция на мигрантите и бежанците.
  В конкурса могат да участват:
  - Отделни граждани от всяка възраст;
  - Публични и частни фирми;
  - Училища и университети, както публични, така и частни, в световен мащаб;
  - Държавни и частни институции и организации;
  - Асоциации , кооперации и други организации с нестопанска цел;
  - Изследователски центрове.
 • Награди "Джон Атанасов"
  Краен срок: 6 август 2014 г.
  Инициативата се провежда в три категории: награда за обещаващ млад изследовател, грамота за прилагане на научни постижения и проекти с висока обществена стойност и грамота за ученици и техните преподаватели.
 • Онлайн фотоконкурс „Европейска подкрепа за красива и привлекателна България“
  Краен срок: 10 август 2014 г.
  Стартира новият онлайн фотоконкурс „Европейска подкрепа за красива и привлекателна България“ 2013 – 2014.
  Целта на конкурса е да даде възможност на участниците да покажат през окото на своя обектив впечатленията си от новата визия на населените места и тяхната среда, природните, културните и историческите обекти, както и съпътстващите събития в региона, които са били подпомогнати със средства, предоставени от Европейския съюз по различни програми. Използвайки възможностите на глобалното интернет пространство и други традиционни способи, чрез фотосите от конкурса ще презентираме и популяризираме тези, обекти и мероприятия. Това дава възможност да се оцени подкрепата, която ни дава Европейския съюз, и успехите на българските общини и други бенефициенти, които не само са успели да защитят проектите си, но и да ги реализират.
  За да облекчим и подпомогнем участниците в конкурса, текущо ще се публикува и обновява информация за проектите реализирани или в процес на изпълнение по различните Оперативни програми, които отговарят на тематиката на конкурса.
 • XII Литературен конкурс "Светлоструй"
  Краен срок: 14 август 2014 г.
  Община Иваново, Кметство Щръклево и Читалище „Възраждане 1906” с. Щръклево, Област Русе, със съдействието на Дружеството на писателите – Русе обявиха провеждането на Дванадесетия литературен конкурс „Светлоструй“ на името на известния литературен вестник в провинцията, излизал в периода 1928 г. – 1938 г. в с. Щръклево.
  Наградата се дава на всеки две години за най-добри книги в следните жанрове:
  - Поезия
  - Белетристика
  - Публицистика
  За наградата могат да кандидатстват извънстолични автори, не по-възрастни от 45 години.
  Книгите трябва да бъдат издадени в периода между двете издания на конкурса (2012-2014 г.)
 • Конкурс за поезия и проза на тема „Първи трепети” за русенски автори
  Краен срок: 15 август 2014 г. 
  Русенският филиал към Съюза на свободните писатели в България обявявалитературен конкурс за поезия и проза. Целта на конкурса е да се издирят и отличат талантливи автори в русенския регион.
  Конкурсът е явен, регионален, на тема „Първи трепети”.
  Право на участие имат пишещи, живущи в Русенска област.
  Приемат се творби в раздел поезия и раздел проза.  Всяка от творбите (поезия или проза) не трябва да надвишава 2 печатни страници – стандартен шрифт Times New Roman, 12 пункта. Приемат се текстове във всякакви поетични и прозаични художествени жанрове.
  Всеки автор може да участва само с по две свои творби (една поезия и една проза; две поезия или две проза).
 • Осми национален фестивал на старата градска песен “Пей сърце”- Кюстендил 2014, 30 и 31 август 2014 г.
  Краен срок: 22 август 2014 г.
  Цел: Съхраняване и популяризиране на старата градска песен, възраждането и за нов живот и приобщаване на младите хора към нейната лиричност и красота.
  Фестивалът е с конкурсен характер.
  Фестивалът се провежда в 2 раздела:
  - Шлагерни песни
  - Стари градски песни
  и 4 категории:
  I. Индивидуални изпълнители – свободна програма до 8 мин.
  II. Групи /до 10 човека/ – свободна програма до 12 мин.
  III. Групи /над 10 човека/ – свободна програма до 12 мин.
  IV. Авторска песен
 • Конкурс „Аз и моята история“ за децата от домовете
  Краен срок: 24 август 2014 г.
  На 24-ти май „Спортс Мениджмънт България“ и посланикът на „Отбор на надеждата“ Георги Господинов стартират конкурс за есе на тема „Аз и моята история” във всички социални институции за настаняване на деца в България. Партньор на проекта е Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).
  Целта на конкурса е да развие творческите заложби на децата лишени от родителска грижа. Текстове за участие в конкурса се приемат до 24 август, а оценяването им ще бъде направено от жури с председател Господинов, а награждаването ще съвпадне с началото на новата учебна година.
  Всяка история ще бъде прочетена от нас, а най-добрите ще бъдат публикувани и прочетени от много хора. Ще стигнат до читатели, които никога не си срещал. Тези, които са ни развълнували най-силно, ще получат награди.
  Нека историята бъде кратка, около 3 страници, на компютър или на лист хартия. Да е вълнуваща, истинска, обикновена или извънредна, със случка или не. Това ще е твоята история и ние страшно искаме да я чуем. За всички ни е важно.
  Сега е твой ред. Чакаме история до 24 август 2014 г. на имейл адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или я изпрати написана на хартия в централата на Държавна агенция за закрила на детето в гр. София, ул. „Триадица” №2, от където ще я вземем лично.
 • Стипендии за специализация в Япония
  Краен срок: 31 август 2014 г.
  Международната фондация „Мацумае“ в Токио организира стипендиантски програми за кандидати от цял свят.
  Стипендиите се присъждат за научни изследвания, които се провеждат в срок от 3 до 6 месеца в периода април 2015-март 2016 г.
  Приоритет ще имат научните изследвания в областта на инженерните науки, естествените науки и медицината.
  Възможност да получат стипендия имат кандидатите, които:
  - притежават докторска степен;
  - са под 49-годишна възраст;
  - владеят английски или японски език
  - не са посещавали Япония до този момент;
  - притежават покана от японска институция (университет, научноизследователски институт или лаборатория) с работна програма.
 • Грантове за пътуване на Schwarzkopf за млади европейци
  Краен срок: 1 септември 2014 г.
  Фондация Schwarzkopf Young Europe предлага на младите хора възможност да се запознаят с европейските си съседи, както и да се запознаят с актуалните културни или политически събития на съответната страна. Пътуването трябва да бъде планирано и извършено само от получателя и трябва да продължи най-малко три и не повече от шест седмици.
  Младите европейци на възраст между 18 и 26 от други страни, освен Германия, могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ за пътуване за Германия.
  Грант: 550 евро за мин. три и макс. шест седмици.
 • H2020-SILC-II-2014: SUSTAINABLE INDUSTRY LOW CARBON II
  Краен срок: 2 септември 2014 г.
  В рамките на инициативата SILC II се очаква да се разработят иновативни, икономически ефективни технологии, за да се намали интензивността на емисиите на парникови газове на производствените и преработвателните индустрии. Целевите индустрии включват, наред с другото, желязо и стомана, цветни метали като алуминий и мед, цимент, стъкло, целулоза и хартия, химикали и керамика.
 • Покана за представяне на предложения за създаване на общности на знание и иновации (KICs - ОЗИ)
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Приоритетни области, засегнати в поканата, са:
  - иновации за здравословен начин на живот и активен живот на възрастните хора;
  - суровини – устойчиво развито проучване, добив, преработка, рециклиране и заместване.
 • Финансиране на проекти за превод на българска художествена литература
  Краен срок: 10 септември 2014 г.
  Национален фонд „Култура“ обявява конкурс за финансиране на проекти за превод на българска художествена литература. Програма “Преводи” дава подкрепа за еднократни проекти за превод на българска художествена литература.
  Целта на програмата е да допринесе за популяризиране на българската художествена литература в чужбина, като подпомага превода на разнообразни по жанр произведения на различни езици, стремейки се да запази и представи пред чуждестранната аудитория многообразието на българското литературно творчество. 
 • Докторат по устойчиво градско и регионално развитие, Германия
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Предназначен за носители на магистърска степен по териториално планиране и развитие (включително градско и регионално планиране, градско възстановяване, ландшафтно устройство, планиране на трафика), география, икономика, или науките за околната среда.
  Осигурява се месечна стипендия, двупосочен самолетен билет, средства за академичната програма, научни изследвания, свързани с разходите.
  Не е задължително да говорите немски.
 • Фотографска награда Syngeta
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  Вторият конкурс за фотографии за наградата Syngenta кани фотографи от цял свят да изследват напреженията и отношенията между недостига на вода и отпадъците чрез завладяваща образност. Фотографите могат да изпратят своите снимки в две категории: професионална и отворена.
  Могат да участват любители, професионални, студенти фотографи.
 • Пети национален конкурс за стихове на тема „Mоето синьо лято”
  Краен срок: 15 септември 2014 г.
  В конкурса могат да участват всички ученици от цялaта страната.
  Участниците ще бъдат разделени в две възрастови категории:
  - Първа категория от 7 до 14 години.
  - Втора категория от 15 до 19 години.
  Участниците в конкурса могат да участват с до две непубликувани стихотворения всяко с дължина не повече от една страница.
  Стиховете трябва да са с тематика за морето и Странджа планина.
  НОВО: Тази година организаторите решиха да има и нова тема „Стих със дължина до 140 символа” - целта е стиховете да бъдат публикувани в социалната мрежа twitter.
 • Национален литературен конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”
  Краен срок: 19 септември 2014 г.
  Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860” – Стара Загора, клуб „Млад писател” и вестник „Teen’s Paper” организират Национален литературен конкурс за есе „Творците в духовното развитие на моя роден край”.
  Конкурсът е в две възрастови групи:
  - Първа група - до 13 години.
  - Втора група - до 18 години.
  Есетата ще бъдат приемани на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. до 19 септември 2014 година.
  Получените творби ще бъдат оценявани от тричленно жури. И в двете възрастови групи ще бъдат номинирани най-добрите три литературни творби. Организаторите ще раздадат и поощрителни награди. Награждаването ще стане в навечерието на 5 ОКТОМВРИ - ДЕН НА СТАРА ЗАГОРА 2014 година.
 • Стипендии за чуждестранни студенти на провинция Jiangxi Китай
  Краен срок: 20 септември 2014 г.
  За привличане на повече чуждестранни студенти да дойдат да учат във висши учебни заведения в провинция Дзянси и засилване на международната репутация Дзянси, правителството създаде държавна стипендия за чуждестранни студенти.
  Стипендия: 25 000 RMB (около 2900 евро) на година за докторанти и студенти по магистърски програми; 20 000 RMB (около 2300 евро) на година за студенти бакалаври, както и 6000 RMB (ca.600 евро) за гостуващи учените, пребиваващи в Китай в продължение на най-малко 6 месеца
 • 2014 Покана за представяне на предложения за ОЗИ
  Краен срок: септември 2014 г.
  Европейският институт за иновации и технологии (EIT) кани кандидатите да представят своите предложения, с оглед на избирането и за определяне на Общности на знанието и иновациите (ОЗИ) 2014 в една от следните тематични области:
  - Иновации за здравословен начин на живот и активен живот на възрастните хора;
  - Сурови материали: устойчиво проучване, добив, преработка, рециклиране и заместване.
 • Грантове за дейности за укрепване на доверието в Южен Кавказ
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  Могат да кандидатстват: Армения, Азербайджан, България, Грузия, Румъния, Русия и Турция
  Грант: около 23 000 щ.д.
  Фондация Рobert Bosch и Черноморският тръст за регионално сътрудничество на Германския фонд Маршал продължават съвместната си инициатива за финансиране на проекти в подкрепа на изграждане на доверие на недържавни участници в Южен Кавказ и съседните му страни.
  Проекти, които работят в следните области, ще бъде особено ценени:
  - Трансгранични инициативи за младежта;
  - Подходи за гражданско образование или активното гражданство;
  - Подходи за помирение и мир, които включват опит от историята и да ги предаде на по-младото поколение;
  - Ролята на медиите за преодоляване на стереотипите.
 • Трети международен конкурс за реге плакат 2014
  Краен срок: 1 октомври 2014 г.
  В конкурса могат да участват художници и дизайнери от цял свят, единично или като екипи. Те могат да представят неограничен брой оригинални плакати.
 • H2020-MSCA-COFUND-2014: COFUND - CO-FUNDING OF REGIONAL, NATIONAL AND INTERNATIONAL PROGRAMMES
  Краен срок: 2 октомври 2014 г.
  Схемата COFUND цели стимулиране на регионални, национални или международни програми за насърчаване на високите постижения в обучението на изследователите, мобилност и кариерно развитие, разпространение на най-добрите практики по „Мария Склодовска-Кюри”.
  Това ще бъде постигнато чрез съвместно финансиране на нови или съществуващи регионални, национални и международни програми, за да се отворят към и да предвиждат международно, междусекторно и интердисциплинарно обучение, научни изследвания, както и транснационална и междусекторна мобилност на изследователите на всички етапи от тяхната кариера.
 • H2020-SEAC-2014-1: Иновативни начини да се направи научното образование и научната кариера привлекателна за младите хора
  Краен срок: 2 октомври 2014 г.
  Ще бъдат подкрепени дейности, които ще повишат осведомеността на млади момчета и момичета на относно различните аспекти, обхващащи науката и технологиите в социалното им съдържание, и ще им помогне да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени младите хора, когато се стремят към кариера в науката, технологиите, инженерството и математиката.
  Процент на финансиране: 100%
  Общ бюджет: 12 200 000 евро
 • Персонализиране на здравеопазването и социалните грижи - Насърчаване на психичното благополучие в застаряващото населението
  Краен срок: 14 октомври 2014 г.
  Предложенията следва да включват мулти-дисциплинарни изследвания за подобряване на разбирането, профилактика, ранната диагностика и лечението на психичните състояния и заболявания на възрастните хора.
 • H2020-PHC-2015: подкрепа за здравето и профилактика на заболяванията: подобрено междусекторно сътрудничество за околната среда и интервенции на база на здравето
  Краен срок: 14 октомври 2014 г.
  Подкрепя се многосекторния подход, който има за цел да подобри здравето чрез решаване на такива фактори като жилищно настаняване; системи за водоснабдяване и канализация; транспорт; излагане на въздействието на химически вещества и техните смеси; комуникация, образование и информация; професионални фактори, физическа активност, производство и дистрибуция на храни, както и физическата, природна и социална среда.
  Обхватът на тази тема обхваща интегрирането на околната среда, климата и здравния сектор (включително, но не само качеството на въздуха, водата и канализацията, химикали, професионални фактори и др.).
  Финансирането на научните изследвания и иновации е в размер на 100%.
  Общо бюджет: 330 млн. евро.
 • Копнеж за илюстрации на „За спасяването на света“
  Краен срок: 18 октомври 2014 г.
  Фондация „Човешката библиотека“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и списание „Тера фантастика“ канят всички художници на възраст от 13 до 27 години да участват в Копнежа за илюстрации на „За спасяването на света“.
  „За спасяването на света“ е тринадесетата книга в поредица „Човешката библиотека“ – антология, която събира близо 50 български фантастични истории от последните 50 години, до една избрани заради силата си да ни размислят, развълнуват, навярно дори... променят?
 • Исландски стипендии Snorri Sturluson, Рейкявик
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Стипендиите се отпускат на писатели, преводачи и учени (не на студенти) в областта на хуманитарните науки, извън Исландия, и ще им позволят да останат в Исландия за период от най-малко три месеца,с цел подобряване на техните знания на исландския език, култура и общество.
 • Конкурсът Доброволческа инициатива 2014 е отворен за номинации
  Краен срок: 31 октомври 2014 г.
  Фондация Лале и Национален Алианс за Работа с Доброволци обявявиха конкурс за най-интересни и ефективни доброволчески инициативи в България през 2014 година. В конкурса са поканени да участват всички организации и неформални групи, които през настоящата 2014 година реализират доброволческа инициатива, без значение на място и време на реализация, цел и начин на организация, източници на финансиране, брой и възраст на доброволците. Всяка добра инициатива заслужава признание!
  Представените инициативи ще бъдат оценени по резултатите, значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците; финансовата ефективност.
  Инициативи могат да бъдат номинирани от организации и отделни лица. Формулярът за представяне може да бъде изтеглен от Интернет страницата на Фондация Лале или получен по електронна поща след заявка. Очакваме номинации до 31 октомври 2014.
  Повече информация е налична на интернет страницата на Фондация Лале.
 • Израелски стипендии за магистратура
  Краен срок: 30 ноември 2014 г.
  Могат да кандидатстват и бакалаври от България.
  Предлагат се стипендии за:
  1. Летни езикови курсове
  2. Една академична година за изследователи
 • Покана за набиране на проектни предложения по Фонда за двустранни отношения на национално ниво
  Краен срок: текущо до 15 декември 2014 г.
  Приоритет 1: Обмяна на знания и добри практики в борбата срещу наркотиците и организираната престъпност, деца и младежи в риск (бюджетни средства: 120 000 евро);
  Приоритет 2: Популяризиране на европейските ценности и по-специално изучаването на история в мултикултурно общество (бюджетни средства: 100 000 евро).
  Размерът на гранта на един проект е от 5 000 евро (мин.) до 30 000 евро (макс.)
  Не се изисква съфинансиране.
  Проектите следва да приключат до 31 октомври 2016 г.
 • Магистратура по международни изследвания на мира, Университет на Нотр Дам, САЩ
  Краен срок: 15 декември 2014 г.
  Магистратурата в Университета на Notre Dame ще ви подготви за кариера в областта на обществената политика, политическа промяна, организационно управление и анализ на конфликти и трансформация.
 • Грантове за европейски обмени на медийни практики
  Краен срок: 15 декември 2014 г.
  Тези обмени се стремят на различни фактори в медиите да укрепят и разширят на компетенциите по отношение на журналистическо обучение или медийно съдържание с оглед включване на многообразието и недискриминацията в ежедневната им практика.
  Могат да кандидатстват журналисти и медийни работници, пребиваващи в някоя от 28 страни от Европейския съюзл
  Грант: предплатен билет и фиксирана, еднократна помощ от 500 евро за покриване на разходите за издръжка по време на 5-дневния обмен
 • Финансиране на проекти по линия на инициативата JESSICA
  Краен срок: 30 юни 2015 г.
  Приоритетни области за финансиране на проектите за градско развитие:
  - осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална, здравна и културна инфраструктура и подобряване на енергийната й ефективност;
  - подобряване на физическата среда и превенция на риска чрез изграждане на нова или възстановяване на деградирана или декапитализирана градска инфраструктура, което може да включва всички допустими индикативни дейности по Приоритетна ос 1 на ОПРР, индустриални зони, бизнес, търговски и развлекателни центрове, спортни съоръжения;
  - устойчиви градски транспортни системи чрез модернизация и развитие на мрежите от инфраструктура за обществен транспорт и комуникации, както и свързаната инфраструктура, включително системи за управление на трафика, паркинги и др. съоръжения за подобряване на транспортните системи;
  - организация и подобряване на икономическите дейности чрез развитие и изграждане на нови институции на бизнес средата.
 • Грантове за превод на финландска литература
  Краен срок: 1 април и 1 ноември
  Всяка година на Консултативният комитет на Информационния център за финландска литература предоставя подкрепа за:
  - превод на финландско-, финландско-шведско- и саами-езична литература на други езици;
  - превод на художествена и нехудожествена литература на финландски;
  - превод на академични публикации и нехудожествена литература на шведски.
  Ще бъдат предоставени 500 000 евро за превод и отпечатване на повече от 300 различни проекта.
  Могат да кандидатстват чужди и финландски издатели.
  В допълнение към това се предоставят награди и пътни грантове за преводачи от чужбина.
 • Стипендии за магистратура в Германия срещу 3 години работа в България след завършването
  Краен срок: 1 ноември
  Германската фондация „Мумерт” търси кадърни и амбициозни млади българи с управленски потенциал. Тя предлага пълна издръжка от 1 000 евро на месец в продължение на две години и половина до получаване на магистърска степен.
  Кандидатите трябва да са последна година на бакалавърска степен в специалности от областта на туризма, икономическите, инженерните и естествените науки. Те трябва да имат висок успех и да владеят немски и английски език.
  Най-важното условие за получаване на стипендията „Мумерт”: всички кандидати подписват договор, съгласно който се задължават след завършване на магистърската си степен в Германия да работят в България поне 3 години.
 • IHS Film & Fiction Стипендии (до 10 000 щ.д. за една академична година)
  Краен срок: ежегодно до 15 януари
  Стипендии до 10 000 щ.д. дава Institute for Humane Studies за подкрепа на студенти, които

- работят върху получаване на Master of Fine Arts (M.F.A.) в сферите на филмопроизводството, писане на проза/пиеси;
- са демонстрирали интерес към класическите либерални идеи и приложението им в съвременното общество;
- демонстрират желание, мотивираност и творчески способности да преуспеят в избраната професия.

www.theihs.org/subcategory.php/15.html

 • Фондация Gottlieb Daimler и Karl Benz - стипендии за изследователи
  Краен срок: 1 октомври, 1 март ежегодно
  Могат да кандидатстват начинаещи докторанти. Кандидатите следва да не са над 30-годишни. Подкрепата е за не повече от 2 години.
 • Конкурс за стипендии за изследователи
  Краен срок: 1 октомври/1 март
  Германската фондация "Даймлер-Бенц Щифтунг" обяви конкурс за стипендии за младежи от различни държави, включително и България, които искат да направят докторантура и да реализират свой изследователски проект в Германия. За програмата могат да кандидатстват младежи с магистърска диплома, без значение в коя област е тя. Стипендиите са предназначени за индивидуални кандидати. Продължителността на стипендията зависи от изпълнението на проекта, но не може да надвишава две години.
 • Петмесечен стаж в Комитета на регионите
  Краен срок: 16 февруари и на 16 септември
  Целта на стажа е да даде създаде представа относно същността и проблемите на европейската интеграция, да предаде практично познание за работата на отделите на Комитета на регионите, да даде възможност на служителите да добият опит и да развият и приложат на практика знанието, което са натрупали в течение на обучението или професионалната си кариера.
  Стажантите трябва да са граждани на страните-членки на ЕС, като ограничен брой граждани на държави извън Съюза също може да бъде приет. Кандидатите трябва да са университетски дипломанти или да притежават диплома, отговаряща на университетските степени. Те могат да бъдат в края на обучението си или поне да са завършили трети курс, като докажат това със съответния документ. Стажът е отворен и за служители на обществения и частния сектор, които имат университетска степен или еквивалентна диплома, или са извършвали поне за три години консултантска работа. Възрастовата граница за стажантите е 30 години. Те трябва да владеят добре един официален език на ЕС и да имат задоволителни познания по втори. Кандидатите се избират въз основа на квалификациите им и на географско разпределение.
 • Assembly of European Regions - стажове за студенти
  Краен срок: текущ
  Стажовете са от 3 до 6 месеца.
  Няма определен формуляр.
  При интерес изпратете писмо и CV на адрес:
  Estelle Delangle
  Assembly of European Regions
  6, Rue Oberlin
  F-67000 Strasbourg
  Tel. : +33-(0)3-88.22.74.38
  Fax : +33-(0)3-69.20.13.18
  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Стаж в Световна банка
  Краен срок: ежегодно - 31 януари и 31 октомври
  Кандидатства се онлайн.
 • Европейски център за права на ромите - Будапеща: стаж
  Краен срок: текущ
  Предлагат се стажове за срок от 6 седмици до 6 месеца на роми с добро владеене на английски език.
 • UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize
  Краен срок: 31 октомври всяка година
  Тази награда всяка година отличава личност, организация или институция, допринесла за свободата на пресата по света.
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за "Млад фермер"
  Краен срок: 10 декември
  Фондация „Еврика” със съдействието на редакцията на вестник "Фермер-новият" организират ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за "Млад фермер". Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към 31 декември в годината, за която се присъжда наградата.
  Заявките изпращайте във Фондация „ЕВРИКА” до 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1,ет. 2.
  За справки: 981-51-81 и 981-37-99, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за "Млад изобретател"
  Краен срок: 10 декември
  Фондация „Еврика”, Национално патентно ведомство и Съюза на изобретателите в България организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за "Млад изобретател". Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към датата на подаване на заявката за патент и не са навършили 39 години към 31 декември на годината, за която се присъжда наградата. Те следва да представят свои изобретения и/или изобретения, в които са съавтори с принос по-голям от 50%. Представянето става чрез заявка, анотация и защитни документи от България или от чужбина, издадени през последната година и в период от 3 години, предхождащи присъждането на наградата.
  Заявките се изпращат във Фондация „ЕВРИКА” не по-късно от 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1. За справки: 981-51-81 и 981-37-99, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ежегоден конкурс за наградата "Еврика" за "Млад мениджър"
  Краен срок: 15 декември
  Фондация „Еврика” съвместно с Асоциация на индустриалния капитал в България, агенция „В Комуникация” и списание "Мениджър” организират Ежегоден конкурс за наградата "Еврика" за "Млад мениджър". Наградата ще получи този млад мениджър на възраст до 35 години, който е успял да постигне значими успехи през годината и е показал видими способности за самоусъвършенстване и развитие. Кандидатите могат да бъдат предложени от своите фирми, от редакции, обществени организации или сами да заявят участието си.
  Не пропускайте да изпратите заявките до 15 декември във фондация „Еврика” на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1.
  За справки: 981-51-81 и 981-37-99, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Глобален фонд за децата
  Краен срок: текущ
  Глобалният фонд за децата (Вашингтон) предоставя финансиране на местни организации от цял свят, които:
  - са местни организации, които решават общностни проблеми, с малък бюджет (под 100 000 щ.д. годишно);
  - служат на най-уязвимите деца (социално-слаби, с увреждания, социално изолирани, членове на банди, роми, от рискови групи и др.);
  - ползващи иновативни, бизнес подходи: нови подходи към стари проблеми;
  - признати за източник на експертни знания в общността или на национално ниво;
  - техни преки бенефициенти са деца и млади хора;
  - имат отлично ръководство и визия;
  - със солидни системи за управление - електронна поща, основни финансови и счетоводни системи;
  - реализирали са ефективни програми.
  Грантовете се предоставят на годишен принцип и са в размер от 5 000 до 20 000 щ.д.
  Като първа крачка се кандидатства онлайн на адрес:
  letter of inquiry
  Ако вашата организация отговаря на приоритетите на ГФД и на критериите за подбор, процесът ще продължи с представяне на пълно проектопредложение.
 • Mama Cash
  Краен срок: текущ
  Mama Cash е женска организация, която подкрепя иновативни проекти на жени за жени по целия свят. Кандидатите следва: да са иновативни, да имат ограничен достъп до финансиране, да подкрепят предимно позитивни промени в полза на жените в областта на правото, политиките и практиките, да са организации на жени. Финансирането е в размер на 500 - 20 000 евро.
  Support grant > request sheet
  Travel grant > request sheet
 • Стаж при европейския омбудсман
  Краен срок: 31 август, 30 април ежегодно
  Европейският омбудсман предлага стажове на граждани от ЕС. Стажовете продължат 4 месеца, но могат да бъдат удължени до 11 месеца. Кандидатите трябва да се завършили право и да имат познания по Европейско право. Те трябва да владеят един от официалните езици на ЕС и да имат добри познания по втори. Тъй като работните езици на Европейския омбудсман са английски и френски, владеенето им е основно изискване. Стажантите получават стипендия и финансова помощ за наем на жилище. Европейският омбудсман възстановява и разходите за транспорт за влак или самолет, но резервациите за билети трябва да бъдат одобрени предварително от институцията. Желаещите да кандидатстват трябва да изпратят попълнена форма за кандидатстване, автобиография, мотивационно писмо, копие от дипломи, сертификати и лична карта, както и декларация за финансово състояние. Документите се изпращат до 30 април, за стажовете, които започват на 1 септември или 31 август, за стажовете, които започват на 1 януари.
  Източник: Дневник.bg
 • Европейската агенция за основните права набира стажанти
  Краен срок: 30 ноември, 31 май ежегодно
  Агенцията на ЕС за основните права (FRA) предлага два пъти годишно платени стажове за период от три до пет месеца за млади дипломанти. Избираемите кандидати трябва да са граждани на страна членка на ЕС или страна със статут на кандидат за членство в съюза. Бъдещите стажанти трябва да имат завършено университетско образование към датата на кандидатстване. Изисква се също много добро владеене на поне два от официалните езици на общността. Не се допускат кандидати, които вече са имали обучение или са били наемани на работа в европейска институция. Стажовете се заплащат по 1000 евро на месец. На одобрените кандидати ще бъдат покрити разходите за път в началото и края на стажа. Предвидена е и специална добавка към заплащането за хората с увреждания, която може да достигне до 50% от основната сума.
 • Black Sea Trust for Regional Cooperation
  Черноморски тръст за регионално сътрудничество

  Краен срок: текущ
  Черноморски тръст за регионално сътрудничество е публично-частно партньорство със седалище в Букурещ, което ще функционира в продължение на 10 години. За финансиране могат да кандидатстват НПО от Армения, Азербайджан, България, Грузия, Молдавия, Румъния, Турция, Украйна и Русия.
  Поканата е за кандидатстване с проекти в три области:
  - гражданско участие;
  - трансгранично сътрудничество;
  - сътрудничество изток - изток>.
  Средно проектите се финансират с 18 000 щ.д. и са с продължителност до 12 месеца.
 • Конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения
  Краен срок: 31 януари ежегодно
  Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” обявява конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения (USAP). Тази програма дава възможност на талантливи ученици с изявени лидерски качества и принос към обществото, да се обучават в престижни университети в САЩ, независимо от финансовото им състояние.
  Програмата е предназначена за ученици от 11 клас на държавните средно-образователни училища. Кандидатите трябва да имат високи академични постижения, силна мотивация и да се нуждаят от пълно или частично финансиране, за да могат да продължат образованието си в бакалавърски програми в САЩ.
  Изисквания за участие в конкурса:
  - да сте ученик в 11 клас на държавно средно-образователно училище
  - да имате отличен успех
  - да участвате активно в живота на училището и на общността
  - да можете да докажете финансови затруднения
  Документи за участие в конкурса:
  - Попълнената апликационна форма
  - Две есета (по едно от Група А и Група Б, стр. 3 на апликацията).
  - Академична справка от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас и от първия срок на 11-ти клас, подписана от директора на гимназията и подпечатана с печата на училището.
  - Копие от резултата (ако имате такъв ) от тестовете iBT TOEFL/SAT Reasoning Test/ SAT Subject Tests/ Cambridge AS , подпечатано от училището.
  - Две препоръки.
 • Фондация Gottlieb Daimler и Karl Benz - стипендии за изследователи
  Краен срок: 1 март и 1 октомври ежегодно
  Могат да кандидатстват начинаещи докторанти. Кандидатите следва да не са над 30-годишни. Подкрепата е за не повече от 2 години.
 • Аceartinc, Канада, финансира артистични проекти на малцинствени групи
  Краен срок: 1 август ежегодно
  Канадска организация за културно разнообразие Аceartinc финансиран проекти на съвременни артисти и куратори, членове на маргинални общности като хомосексуалисти, транссексуални, местни жители на колонии и други различни общности. Приемат се индивидуални и колективни проекти в сферата на визуалните изкуства и медиите.
  Документите за кандидатстване са автобиография, мотивационно писмо, предложение за проект, план-график на изпълнението, списък с необходимите технически условия, аудио или видео материал в зависимост от вида на артистичния проект.
 • Грантове за пътуване на Schwarzkopf Foundation
  Краен срок: 15 март и 1 септември
  Фондация Schwarzkopf предлага туристически грантове на млади хора, които желаят да разследват политически и културни събития в съседните европейски страни.
  Има два вида безвъзмездни средства: класически пътни субсидии и InterRail Global Pass.
  Класически безвъзмездни средства за пътуване: за немски граждани или европейци на възраст между 18 и 26 години, които планират проучвателно пътуване до Германия, до 550 евро.
  InterRail Global Pass: за европейци на възраст между 17 и 25 години, които са живели постоянно в ЕС, GUS или Турция, InterRail Global Pass за 30 европейски страни, включително Турция, до 422 евро.
 • Стипендия Mummert в областта на икономическите, инженерните и природните науки
  Срокове: Ежегодно между 1 септември и 1 ноември за период на обучение от началото на зимния семестър на следващата година
  Фондация "Rochus und Beatrice Mummert" насърчава бъдещи потенциални топ мениджъри от страните в Централна и Източна Европа в областта на икономическите, инженерните и природните науки. Програмата включва стипендия за период от 2,5 години за завършване на магистърско обучение в университета в Кьолн (Universit?t zu K?ln), в Германската Спортна Академия, Кьолн (Deutsche Sporthochschule K?ln) или в Техническия университет в Аахен, Германия (RWTH Аachen) и се предлага в сътрудничество с фондация Robert Bosch.
 • Конкурс за проекти по програма Pro Helvetia
  Краен срок: текущ за проекти до 25 000 шв. фр.
  Инициативата покрива следните дисциплини:
  - Визуални изкуства
  - Музика
  - Литература и общество
  - Театър
  - Танц
  - Интер- и мултидисциплинарни проекти
  За проекти с бюджет до 25 000 швейцарски франка може да се кандидатства по всяко време на годината и минимум осем седмици преди събитието.
  За проекти с по-голям бюджет, сроковете са 1 март, 1 юни, 1 септември и 1 декември всяка година.