Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Честване на Националния празник на България 3 МАРТ И 135 години от Освобождението на България Печат Е-мейл
Четвъртък, 28 Февруари 2013 11:21

Община Троян, Народно читалище “Наука-1870г.” – Троян, Музейна народните художествени занаяти и приложни изкуства, Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки

Организират честване на Националния празник на България 3 март и 135 години от Освобождението на България


10.00ч. – в църквата “Св. Параскева – Петка”

Благодарствен молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

 

10.30 ч. - централен площад “Възраждане”

Тържествено издигане знамето на Република България; Слово на кмета Донка Михайлова; Поднасяне венци на признателност пред паметниците на Захари Стоянов, Димитър Икономов – Димитриката и ген. Павел Карцов и почетен караул на членове на Дружество “Традиция”.

 

11.00ч. – Музей на народните художествени занаяти

Откриване на изложба: “Слава – Памет”, посветена на 135 години от Освобождението на България – гостуваща изложба на Дирекция “Военно-исторически музей” – Плевен.

 

11.30 ч. - салон на НЧ “Наука – 1870г.” – Троян.

Празничен концерт с участието на Денски фолклорен ансамбъл “Загорче” – Стара Загора. В концертната програма ще вземат участие троянският клуб «На фокус» и читалищни състави – ВС "Усмивка" и Студия "Гласове'.

“Детският ансамбъл “Загорче” изнесе три великолепни концерта в Лондон. Ансамбълът за втори път посещава столицата на Англия и беше посрещнат от бурни овации и изправена на крака публика от българи и англичани”.
“ Загорчетата подлудиха англичаните на Фестивала на Темза. Благодарни сме, че отново дойдоха при нас в Лондон, за да ни отворят душите с песни и танци от България и да ни захласнат с динамиката и таланта си.”
“И на трите концерта нямаше минутка без овация, бравурни викове, ръкопляскане в такт и с апломб. Това е едно уникално събитие, на което всеки трябва да присъства!”
Това са малка част от отзивите за турнето на Детския фолклорен ансамбъл “Загорче” в Англия преди една година. Ръководителят на ансамбъла Венелин Кръстев споделя, че англичаните не са могли да повярват, че тези деца не са от специализирано училище.
Танцьорите и музикантите от “Загорче” пресъздават българските фолклорни традиции с най-чист детски ентусиазъм, но и с невероятно умение, което ги поставя наравно с най-големите професионални танцови ансамбли.

Уважаеми съграждани,
Присъединете се към магията, която тези деца носят в сърцата си и заповядайте на 3 март, неделя, от 11.30ч. в салона на троянското читалище, където те ще участват в празничния концерт.