Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Седемдесет художествени състави и хорови колективи се надпяваха за 20-ти път на Беклемето Печат Е-мейл
Сряда, 28 Август 2013 16:51

Събор “Север-Юг” събра пчеларите от цяла България на Беклемето

За 20-ти път Община Троян и Общинският клуб на пенсионера в Троян, организираха  Националния събор – надпяване на пенсионерски състави, който се проведе на 24  и 25 август в планинския курорт “Беклемето”.

Съборът бе открит от кмета на община Троян Донка Михайлова. “Вече 20 години ние сме тук, събрани от любовта към планината, любовта към песента и любовта към традицията. Вие сте хората, които направихте така, че този събор всяка година събира повече и повече привърженици. Вие сте хората, които предават необикновен чар, красота и обаяние на нашата планина.  Убедена съм, че вие отново ще покажете, че умеете да се веселите, че сте всеотдайни в това, което правите и искам да ви пожелая да предадете този заряд, тази добронамереност, които сте съхранили в себе си през годините, на вашите внуци”, поздрави участниците в празника Михайлова.

Стартът  бе даден по традиция от домакините  -  вокална група “Нежни струни” към Културния клуб на пенсионера в Троян, с “Песен за България”. И една изненада – поздрав от 5-годишните близначки Даяна и Християна Банкови  с изпълнение на “Ясен месец веч изгрява” предизвика овации сред присъстващите.

Областният управител на Област Ловеч  Милко Недялков  бе категоричен, че този събор е една от марките на народното художествено творчество в България.

По същото време бе открит и националния пчеларски събор “Север-Юг”. Кметът на Троян Донка Михайлова припомни за първата среща тук, на Старопланинския връх, проведена преди 49 години от пчелари – ентусиасти от Троян и Карлово.  Предизвикателствата и перспективите пред производителите, но от гледна точка  на биологичното производство, засегна в поздравлението си г-жа Михайлова. Тя обърна внимание  и на факта, че тази година е важна заради планирането на следващия програмен период /2014-2020/, в който пчеларството “трябва да бъде по-достойно възнаградено”, като държавата и общините дадат по-добър шанс за развитие на сектора.

Пчеларите разговаряха и обсъждаха доста проблеми -  поради нерегламентирано третиране с отровни за пчелите пестициди от страна на земеделските производители, смъртността на кошерите е станала значителна през последните години.  Обединение на всички осем браншови организации в една призоваха организаторите на събора.

Областният управител Милко Недялков предложи  във всеки град да се изгради лаборатория за изследване на пчелните продукти -  като гаранция срещу нелоялна конкуренция.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”