Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Община Троян: Трябва да се извърши незабавен ремонт на църквата в Гумощник Печат Е-мейл
Четвъртък, 29 Август 2013 17:21

Кметът на Троян Донка Михайлова изпрати писмо до Светия синод на Българската православна църква, с копие до Дирекция по вероизповеданията и до Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил по  повод необходимостта от незабавно укрепване и ремонт на църква “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в с. Гумощник.

Комисия от Община Троян направи оглед  на сградата и установи, че вътре има видими следи от течове и пукнатини по дължина на свода и на част от вътрешните арки, а отвън – видима пукнатина по източната стена от покрива до основите; отвори в покрива  на навеса  от западната страна.

Припомняме, че църквата “Свети Николай Летни” е построена преди повече от 170 години и е обявена за паметник на културата.  Има изключително красив иконостас, истински шедьовър на българското резбарско изкуство от епохата на Възраждането. И нещо любопитно – иконите са рисувани с постни бои от тропически растения и досега образите са запазили свежестта и изяществото си. В двора на църквата е и паметникът на загиналите 8 мъже от селото на кораба “Титаник”.

Констатираното състояние на сградата е свързано с укрепване на носещата конструкция, изцяло подмяна на покривната конструкция и  е необходимо изготвянето на проект за реставрация и консервация на сградата и извършване на  необходимите строителни работи.  Тъй като  църквата е паметник на културата,  обследвания, проектиране и ремонти от такъв род се изпълняват след изрично съгласуване с Националния институт за културно наследство.

Община Троян е загрижена за състоянието на тази църква и с това писмо разчита на вниманието и своевременната намеса  на  гореспоменатите институции за извършване на необходимите ремонтни и укрепителни дейности.

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността