Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Община Троян, БАН и Института по металознание - обединени за отбелязването на 100 годишнината от рождението на акад. Ангел Балевски Печат Е-мейл
Сряда, 13 Януари 2010 10:20

Тези дни зам.-кметът на община Троян Мариян Балев и директорът на троянския музей Елеонора Авджиева проведоха срещи със зам.-председателя на БАН чл.кор. Атанас Атанасов и директорът на Института по металознание чл.кор. Стефан Воденичаров във връзка с отбелязването на предстоящата 100-годишнина от рождението на нашия съгражданин акад. Ангел Тончев Балевски.  Голям учен, педагог, организатор на българската наука, държавен деец, общественик, мъдрец, хуманист, патриот и сладкодумен оратор, той е един от създателите на българското висше техническо образование и основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите. В продължение на 20 години е председател на БАН.

Честването ще се осъществи с поредица прояви през месеците  април и май тази година.

През м. април, когато е рожденната дата на нашия съгражданин ще бъде открит паметник на акад. Балевски в двора на Института по металознание. Проектът за паметник е изключително стилен и е дело на сериозен авторски екип – двама професори от Художествената академия и зетят на Ангел Балевски, който е архитект. В навечерието на 24 май, в  салона на НЧ “Наука” в Троян, а след това и в голямата зала на БАН ще се проведе тържествено събрание с акцент  приноса на акад. Балевски в българската наука и образование. Очакванията на съорганизаторите – БАН, Института по металознание / от 2005г. той носи неговото име/, Община Троян са Музеят на занаятите в града ни да събере намиращата се в различни институции и лични архиви информация и я представи в рамките на честванията.

БАН се ангажира и с издаването на избрани произведения на акад. Ангел Балевски и изложба, която ще бъде показана във фоайето на академията.