Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троянската болница – сред най-добрите общински болници в страната Печат Е-мейл
Понеделник, 15 Февруари 2010 12:23

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев  вчера посети МБАЛ – Троян. На срещата присъстваха кметът на общината Минко Акимов, народният представител д-р Станка Лалева, Областният управител Н. Нанков, директорът на РЦЗ – Ловеч д-р Цветолюба Генкова, зам.-кметът Мариян Балев,  управителите на болниците в Ловеч, Тетевен, Луковит и Специализираната  белодробна болница в Троян и началници на отделения в троянската болница.
Основният въпрос, който интересуваше всички присъстващи беше финансирането на общинските болници.  За уточнение – стана ясно, че в Ловешка област  болнични заведения няма да се преструктурират. В МБАЛ – Троян заявените клинични пътеки са 129, а одобрените – 108.
Още в самото начало  на срещата д-р Митрев подчерта, че Троян  си остава един оазис на спокойствието относно болничното здравеопазване, и че две болници в страната – тази в Троян и в Лом, са като еталон за силни общински болници,  които показват значителна устойчивост във времето.
Относно делегираните бюджети – те на практика са регулирани и това скоро ще се види като законодателен текст. Пари над делегираните бюджети ще се заплащат в пълен обем, след извършването на одит. Такива одити предстоят в цялата страна. Според зам.-министъра в троянската болница няма място за безпокойство, тъй като преминалите пациенти са реални. Той определи отделенията по хирургия и АГ като изключително силни отделения, които привличат пациенти и от съседни области. И като една устойчива болница, МБАЛ-Троян ще получи през месец юни покана за изработването на проект до 5 млн.лв. / има 140 млн.лв. за общински болници по ОП “Регионално развитие”/, да кандидатства за технологично оборудване, тъй като европейската комисия гледа позитивно на технологичното обновяване.
По преценка на болничното ръководствно лекари от  нашата болница ще бъдат изпратени  на безплатна специализация  в Израел, в две елитни клиники. Специализацията ще бъде между 3 месеца и 7 години.
Усилено се работи върху  промяна  на Закона за лечебните заведения, която предстои да мине на първо четене в здравната комисия следващата седмица. Ще има възможност в  болниците за активно лечение да се разкриват структури за долекуване и продължително лечение.
Д-р П. Маринов постави въпроса за промяна на медицински стандарт “Хирургия”, която да даде възможност  на общинските болници с достатъчен потенциал да извършват по-сложни операции / от предвидените леки и средни по тежест оперативни интервенции/. Но този въпрос, според д-р Митрев, трябва да се реши от хирургичната гилдия, а Министерството ще инициира една Национална среща на хирурзите, където да се стигне до консенсус.

Относно актуализацията на някои от стандартите, които са остарели, зам.-министърът подчерта, че има един 8 – 10 годишен период на наслагване на проблеми и те не могат да бъдат решени само за 5 месеца. Той даде следния пример:  от 2001г. до средата на 2009г. са приети 31 стандарта. Само за  изминалите 5 месеца са приети 30 нови стандарта. Направени са 4 актуализации, а в следващите 3 месеца ще бъдат актуализирани всички стандарти, където медицинските дружества считат, че е необходимо.”Работи се много интензивно, заяви той, като за 5 месеца сме направили това, което е свършено за предните 8 години.”
Кметът на община Троян М. Акимов изрази своето задоволство от  оценката на Министерството за троянската болница и от факта, че тази година има вероятност да се отвори кандидатстването по ОП “Регионално развитие”. Но той засегна един друг момент -  че следващите два месеца ще бъдат особено трудни и държавата едва ли ще намери ресурс за пълно финансиране на болниците. Затова е нужно, но не и за сметка на здравето на хората, да се направи опит за намаляване на разходите, които вече са над 1 млн.лв. задължения. Кметът заяви, че общината ще помогне на болницата. Миналата седмица тя е привела 70 х.лв., а към края на месеца има намерение да приведе още 100 х.лв., но тези пари са кредит, който трябва да бъде върнат следващите три месеца, тъй като те са предвидени за съфинансиране на други европейски проекти. Г-н Акимов изрази надежда, че след април месец нещата ще бъдат по-различни и  да се надяваме – по-оптимистични.

Като положителна оценка на троянската болница от  министерството може да се приеме и поканата, която  Управителят на МБАЛ – Троян д-р Пенко Бамбов е получил да участва днес – 15 февруари в работна среща в Министерския съвет с Премиера Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, здравният министър д-р Божидар Нанев, заедно с директори и управители на водещи в страната болници.