Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Троян почете паметта на Апостола Печат Е-мейл
Петък, 19 Февруари 2010 00:00

Тази седмица беше изпълнена с  прояви посветени на Апостола на българската свобода Васил Левски.
Богата бе програмата, с която  троянското СОУ „Васил Левски” отбеляза своя патронен празник:
Левски в моето сърце”. Това е мотото  на  състезанието, което организираха за най-малките ученици преподавателките от началния курс. Имаше много емоции и  най-важното – децата усърдно се бяха подготвили и знаеха много за великия българин. Първолачетата също  участваха – рецитираха стихове за  Левски.
В следобедните часове на 17 февруари, в салона на община Троян се проведе второ областно ученическо състезание „Времето е в нас и ние сме във времето...” – „Учителите с нас и ние с тях”. Участваха отбори от училища в Троян и Ловеч. Те представиха свои виждания по теми за ролята на учителите и учениците за издигане престижа  на училището, за визията на българското „европейско”  училище и съхраняване на традициите в образователните институции от младото поколение. Учениците сами избраха начина да защитят тезата си, а докато те работеха в екип бе направена поетична медийна презентация под надслов „Няма смърт за безсмъртния”. На І-во място с 335 точки се класираха СОУ „Васил Левски” и НГПИ „Проф.В.Колев” – Троян, на ІІ-ро място – ГЧЕ „Екзарх Йосиф І” – Ловеч с 301 точки и на трето – СОУ „Св.Климент Охридски” – Троян с 253 точки.Всички отбори бяха наградени от директорката на СОУ „В.Левски” Розалина Русенова.
Вечерта на 18 февруари, в салона на  троянското читалище се състоя тържествената вечер – поклон пред паметта на Левски по повод патронния празник на  СОУ „В.Левски” – Троян и ОУ „В.Левски” – с.Борима. Тази година той е под надслов „Две училища – един патронен празник” и е част от дейността  по проект „В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Заслужилите първо място в конкурсите, обявени  по повод патронния празник на училището, получиха своите награди тази вечер.   В поздравлението на кмета на община Троян Минко Акимов до двете училища, носещи името на  Левски и прочетено от зам.-кмета на общината Мариян Балев, се казва: „...Денят, в който България загуби своя най-предан  син, денят потопил в скръб изстрадалото ни отечество, днес е ден за почит, за поклон пред паметта му. Неговият образ стана символ на родолюбие, делото му – пример, името му – гордост и знаме.  Гордейте се с вашето училище,  което носи името на Апостола. Искам да поздравя  отличния преподавателски екип, приел за своя отговорност изграждането на съвременно и модерно училище, със знаещи и мислещи млади хора. ...”
Днес – 19 февруари, в църквата „Света Параскева” бе отслужена панахида за Дякон Левски.  Поднесени бяха венци пред паметната плоча на мястото където е бил ханът на Васил Спасов, в който Левски е  създал  Троянският революционен комитет. След  едноминутното мълчание в памет на Апостола, кметът  на общината г-н Акимов даде старт на кроса, който се провежда за втора година  до Троянския манастир – идеята е на Клуба по ориентиране в нашия град.
От  19 до 21 февруари Троян ще бъде домакин на провеждането на Националното състезание за ключови компетентности по природни науки. Проявата е под патронажа на областния управител Николай Нанков. Участие са заявили 60 ученици от 5-ти до 8-и клас на ОУ и СОУ, както и от 8-9 клас на профилирани гимназии и паралелки с чужд език от цялата страна.  Децата ще решават задачи, проверяващи усвояването  на ключови компетентности в областта на природните науки  - физика, химия и биология. Състезанието ще се проведе в два кръга, а оценяването ще се извърши  от национална комисия, определена със заповед на  министъра на образованието, по предварителни критерии. Най-добре представилите се индивидуални състезатели ще участват в Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз. Участниците в националното състезание ще бъдат поздравени от  г-н Акимов: „... Имам удоволствието да ви поздравя с „добре дошли” в  Троян. Казват, че тук е сърцето на България. Открийте го и вие за себе си! Сигурен съм, че това ще е началото на един траен, запомнящ се и добър контакт и приятелство. Успех на всички участници!”