Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

30 години Представителен общински духов оркестър с мажоретки гр. Tроян Печат Е-мейл
Вторник, 19 Октомври 2010 12:29

Представителният общински духов оркестър с мажоретки – гр. Троян отбеляза своя 30 – годишен юбилей с голям концерт, заедно с   участието на  Представителния младежки духов оркестър с мажоретки, гр. Велинград.

Троянският оркестър е основан през 1980г. от незабравимия Владимир Парушев – първият художествен ръководител на състава и не след дълго е поет от Илиян Тодоров. Осъществената приемственост скоро създава  име и привлекателност на състава. В момента в него свирят внуци и правнуци на бивши оркестранти. А в мажоретния състав някои от девойките са дъщери на бивши мажоретки. За тези 30 години в музикалната школа  към оркестъра са се обучавали над 1000 деца. Много от бившите оркестранти са професионални музиканти в различни градове както в страната така и в чужбина.

От своето формиране до сега съставът развива богата дейност – самостоятелни концерти в зала и на открито, участия в сборни шоу-програми, надсвирвания, марш-паради, народни и официални празници и веселия. Участвал е във фестивали в Гермония, Чехия, Русия, Франция, Северна Ирландия, Италия, Испания, Унгария, Люксембург. Притежава десетки дипломи, грамоти, купи и плакети.

Оркестърът е лауреат на републикански хестивали на художествената самодейност, отличен със Златен диплом на международния фестивал с конкурсен характер “VІІ Саксониада” – Германия, 2003г.,  награден с “Почетния ключ” на град Швиече – Полша, през 2010г., на 49-ия международен фестивал в Бьозел-Германия съставът печели две призови места – Първо място за мажоретния състав и второ място за оркестъра.

По случай 25 – годишния юбилей на оркестъра и мажоретките през 2005г., ОбС-Троян награди състава със “Златна значка”, а тази година във връзка с 30-годишнината на Представителния общински  младежки духов оркестър с мажоретки и по повод Празника на Троян, със “Златен герб – Троян” ОбС награди главния художествен ръководител и диригент на оркестъра Илиян Тодоров.

Днес дори не си задаваме въпроса много или малко са тези  30 години, защото не можем да си представим нито един троянски празник без оркестъра и атрактивните мажоретки.
Юбилейният концерт, който се състоя на централния площад завърши с музикално, танцово, светлинно шоу.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”