Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

На 14 октомври, Петковден, Троян отбеляза своя празник Печат Е-мейл
Вторник, 19 Октомври 2010 12:43

Гости на Празника на град Троян бяха  Председателят на  парламента Цецка Цачева, Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, народните представители д-р Станка Лалева и д-р Анатолий Йорданов, областният управител Николай Нанков и зам.областният управител Сашо Данков.
Точно в 16.30ч. г-жа Цецка Цачева бе посрещната пред сградата на община троян от кмета Минко Акимов и останалите гости.
В 17.00ч.  започна тържествения ритуал по издигането на троянското знаме. Церемонията се проведе на централния площад, а знамето бе издигнато от кмета на общината под звуците на троянския химн  “Балканци”. След тържеството г-жа цачева връчи по един екземпляр от българската конституция на деца и младежи.
Тържествената сесия на ОбС-Троян започна в 17.30ч.  в  залата на общината, на която  бяха връчени почетни звания и отличия на граждани на Троян за техния принос в културния и обществен живот на града. С почетното звание “Почетен гражданин на град Троян” бяха удостоени  известният български карикатурист Милко Диков и посмъртно – краеведът Цочо Шипковенски. Тази година Милко Диков празнува и своя 80-годишен юбилей.
По същото време в салона на читалището  деца от читалищните състави изнесоха  концертна програма.
След тържествената сесия , в галерия “Серяковата къща”, бе открита  традиционната есенна  изложба на Дружеството на троянските художници, които бяха поздравени от Цецка Цачева и от кмета на Троян Минко Акимов.
Г-жа Цачева присъства и на  тържествения концерт в салона на троянското читалище.  Тук кметът  произнесе поздравление по случай празника и връчи на г-жа Цачева символичен ключ на Троян, с пожеланието винаги да бъде добре дошла  тук. Г-жа Цачева от своя страна предостави на г-н Акимов плакет на Народното събрание и се обърна с приветствие към жителите и гостите на града  по повод 142-та годишнина на Троян.
Салонът на троянското читалище бе препълнен с хора, дошли да    чуят и видят  изпълненията на фолклорен ансамбъл “Пирин” – Благоевград.
За младите хора на  Троян  празничната вечер завърши с  рок концерт на площада.