Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

140 години НЧ "Наука" – град Троян Печат Е-мейл
Петък, 29 Октомври 2010 14:00

 

В поредица от събития Троян отбелязва 140 години от основаването на  Народно читалище „Наука”.  През цялото се съществуване то е събирало хора – личности. В пожълтелите страници на протоколите откриваме много мъдри думи, много устрем и много достойнство. Тези хора не са смятали, че правят чудеса, че преобръщат света. Просто са градили! В читалището са идвали не по задължение, не от тщестлавие – чувствали са потребност от това. Събирала ги е необходимостта да общуват, да съграждат. Били са различни – по възраст, пол, политически пристрастия, професии, по социален и обществен статус, по интереси. И за всички тях, през всички времена на читалището, в цялото му многообразие от дейности можем да намерим приемственост в най-човешките й измерения. А запалената искра не гасне. Вече 140 години.

 

Снощи във фоайето на читалище „Наука” бе открита изложба на деца  от школата по изобразително изкуство към читалището с ръководител Маргрет Креклешка. В своите картини младите художници бяха представили по свой начин различни читалищни дейности – библиотеката, концертите на сцената, изложбите.

След това, в зала „Форум”  бе представено юбилейното издание

„140 години читалищна дейност в Троян”. В него са поместени публикации за историята и дейността на читалището, театрални рецензии, отзиви и интервюта. Идеята за това издание е на  завеждащ библиотеката Ваня Давидова, а реализацията стана възможна с финансовата подкрепа на Община Троян.

Въпреки студената октомврийска вечер, залата беше  пълна с посетители. Представянето на книгата уважиха кметът на община Троян Минко Акимов,   председателят на ОбС Ангел Балев и зам.-кметът Недка Топалова.

 

 

Маргарита Генкова

„Връзки с обществеността”