Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Патриарх Максим отново посреща рождения си ден в Троянската Света обител Печат Е-мейл
Петък, 29 Октомври 2010 14:07

Днес, 29 октомври, патриарх Максим навършва 96 години. По традиция  и този път, той отбеляза рождения си ден в Троянския манастир – там, където е започнал духовния си път.

На тържествената служба присъстваха много гости, сред които Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, където  членовете на Светия синод изпяха  на патриарха „Многая лета”.

Тази година рожденият ден е съчетан и с друго едно събитие – в епископски чин бе въведен по съответния каноничен  ритуал архимандрит Григорий, затова службата беше особено тържествена.

Сред  поканените гости е и кметът на община Троян Минко Акимов, който подари на Негово  Светейшество патриарх Максим  - Почетен гражданин на град Троян красива дървопластика и поздравителен адрес, в който се казва: „...  Ваше Светейшество,  поздравявам Ви от името на общинското ръководство и от името на нашите съграждани с Вашия 96-ти рожден ден!  Вашето многогодишно духовно дело, отдадено на вярата, на църквата, на любовта и разбирателството между хората, допринесе изключително много за единението на светото православие.  Във Ваше лице искам да изразя почит към Българската православна църква, съхранявала ни векове като народ.

Ваше Светейшество, пожелавам ви здраве и сили, светли мисли, вяра и надежда в духовното извисяване на всички българи!”