Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Празник в троянското село Дебнево Печат Е-мейл
Понеделник, 01 Ноември 2010 14:31

На  30 октомври е традиционният събор на село Дебнево. Ръководството на ОУ “Любен Каравелов” и Кметство село Дебнево организираха на този ден тържествено откриване на възстановената и обновена училищна сграда и представяне на Проект “Дебнево – 2010”, финансиран от Община Троян.

Гости на тържеството  бяха кметът на Троян Минко Акимов, зам.-обл.управител Сашо Данков, Председателят на ОбС-Троян Ангел Балев, кметовете на Дебнево и Дамяново,  инж. Лилия Цанкова – Президент на фирма “Строител-Троян” ЕООД извършила строителните дейности,  както и много жители на с. Дебнево. На всички тях директорката на училището Анелия Подаяшка благодари с думите: “.. Казват, че приятел в нужда се познава. Всички вие сте наши приятели, приятели на нашите ученици,  защото всеки един от вас  е дал своя принос да грейне в днешния ден новата училищна сграда.  Благодаря ви, добри хора,  които  помогнахте да се върне радостта на селото и на децата в училището.

 

На 19 февруари 2009г. пожар изпепели част  от сградата на училището. Изгоря покривът, унищожена беше материалната база в 5 класни стаи, учителската стая, дирекцията, физкултурният салон. Щетите възлизаха на 500 хил.лв. Община Троян кандидатства с проект пред Комисията по бедствия и аварии, но бяха одобрени само 250 хил.лв. С тези средства и 40 хил.лв. от застраховката на училището бяха извършени строителни дейности по възстановяването на сградата – бетонна блоча, изграждане на покрив, смяна на дограма и подовете, вътрешно измазване и изграждане на нови тоалетни.

С реализирания проект от обществения форум “Дебнево – 2010” беше възстановен  пък достъпът  до крепостта. Бюджета на проекта е  5 331 лв.,от които собствени – 1333лв. и на общината – 3 998 лв.

Преди да пререже лентата  и да открие  възстановената училищна сграда, кметът на общината Минко  Акимов каза:

“... Не мога да не бъда удовлетворен от това, което днес виждаме всички, сравнявайки го с това, което видяхме миналата година  след пожара.  Построеното тук не е нещо, което е случайно.  И трябва да се знае, че направеното през последните две години в общината и това, което предстои да се направи през следващите две е значително повече от извършеното в сферата на образованието през  последните трийсет години. Става въпрос за обновените миналата година 7 училища и детски градини по Проекта за  енергийна ефективност “Козлодуй”, шестте училища и детски градини, които ще бъдат напълно реконструирани през следващите две години.  Само преди два дни, в СОУ “В.Левски” в Троян ние открихме три нови обекта -  изцяло преасфалтирания двор, обновени и направени нови подходи към училището,  открити две изключително модерно обзаведени компютърни зали. Така че задачата, която сме си поставили и влагането на малко повече от 9 млн.лв. през последните  години, дават основание да се гордеем и да сме убедени, че нашите деца ще учат и в детските градини, и в училищата при едни много добри условия.

Честита придобивка, бъдете живи и здрави.”

 

 

Маргарита  Генкова

“Връзки с обществеността”