Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

140 години читалищна дейност в град Троян Печат Е-мейл
Вторник, 02 Ноември 2010 16:47

С тържествен концерт  в Деня на народните будители, НЧ “Наука” –гр. Троян отбеляза своя 140 – годишен юбилей. Една институция, която в продължение на 140 години е била школа за безкористна и творческа обществена дейност в нашия град.  През читалищните ръководства, през общите читалищни събрания, през читалищния театър, през читалищната библиотека са минали почти всички интелигентни хора на града, а по-предните и видни общественици на Троян са получили своята обществена школовка чрез читалището. Обединяващо членове от всички обществени категории,  през годините то е давало възможност за широка проява на всеки, който е желаел да работи, отваряло е широко вратите си за всеки предан деец и е създавало атмосфера на свобода и търпимост, каквато трябва да има всяко културно дружество. И именно този характер на читалището му дава голямо предимство и го прави ценно и привлекателно.

След  концертната част, в която взеха участие  всички читалищни състави, Пламен Ангелов – член на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища в България, обяви, че Съюзът удостоява НЧ “Наука” –гр. Троян със званието “Читалище – будител”.

Медали и грамоти бяха връчени на четирима изявени и дългогодишни читалищни дейци – Радой Стойчев, Стела Мавродиева, Павел Паймаков и Харалан Недев.

Кметът на община Троян Минко Акимов прочете поздравителен адрес от името на  общинското ръководство, в което се казва:

“Уважаеми читалищни деятели, поздравявам ви със 140-годишния юбилей на НЧ “Наука” в нашия град и с Деня на народните будители!

Думите трудно могат да опишат какво се крие зад 140 години творческо горене на стотици хора, свързали част от своя живот с читалището; 140 години вярност към възрожденските пориви на основателите; 140 години ентусиазъм, който преодолява трудностите и стремеж да се съхрани и запази тази толкова българска институция в гр. Троян.

Вашата мисия да пазите народните традиции, да поддържате жив огъна на духовното начало е мисия трудна и затова мога да кажа, че вие сте едни следовници на народните будители.

Читалището ще го има, така както го има човешкия порив към красивото, талантливото и доброто!”

 


Маргарита Генкова

“Връзки с обществеността” Община Троян