Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Целодневна детска градина “Осми март” в Троян Стана на 60 години Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Ноември 2010 09:14

В края на миналата сдмица троянската ЦДГ “8-ми март” отпразнува 60-годишен юбилей. На тържеството дойдоха много гости – Янка Иванова от Регионалния инспекторат по оразование в Ловеч,  общинското ръководство в лицето на кмета  Минко Акимов, председателя на Общинския съвет Ангел Балев, зам.-кмета Мариян Балев, директорите на училищата и детските градини в Троян, много журналисти.  Те поднесоха поздравления и благопожелания, подаръци и много цветя.

Празникът беше открит от директорката Татяна Нанкова, която припомни историята на детската градина, открита на 13 ноември 1950г. с една група, която обитава пригодена сграда на ул. “ Л.Каравелов”, а първата директорка е Иванка Попова. 1959г. детската градина вече е на сегашното място и се помещава в  една дървена барака. Сегашната сграда е построена по инициатива на троянските жени и със средства от самооблагането по възможно най-икономичния начин. И вече 60 години ЦДГ “Осми март” е предпочитано от гражданите на Троян място за отглеждане на децата им, които намират тук внимание, обич и грижи.

Днес тук се обучават и възпитават 126 деца, за които се грижат 12 висококвалифицирани педагози и 11-членен непедагогически персонал. Детското заведение е с модерна материална база и отговаря на всички  съвременни стандарти благодарение и на проекта за енергийна ефективност “Козлодуй”, по който сградата беше санирана, а дограмата подменена.

Всички присъстващи на тържеството останаха развълнувани от песните и танците на  малчуганите.

Подаръкът  от Община Троян  бе цифров фотоапарат, а от Колегиума на директорите в образованието – озвучителна уредба.

В поздравлението на кмета на община Троян Минко Акимов към колектива,  се казва: “ ... Най-отговорно мога да заявя, че в продължение на тези 60 години ЦДГ “Осми март” се утвърди като предучилищна институция, в която именно вие сте хората, които давате своя заслужен принос за развитието и утвърждаването на българския педагогически опит. Вие сте тези, които правите духовния свят на детето пълноценен сред игри, приказки, музика, фантазия и творчество.

Обръщам се към вас с благодарност за всеотдайните грижи към децата на Троян, за приноса ви в изграждането им като самостоятелни личности, за първите научени детски песни и игри, с които ни радват!

Честит празник на вас и на вашите малки възпитаници! Бъдете здрави и честити!”

Маргарита Генкова - PR