Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В Троян отбелязаха Световния ден на хората с увреждания Печат Е-мейл
Понеделник, 06 Декември 2010 08:56

На 3 декември в Троян бе честван Международният ден на хората с увреждания и 20 години от създаването на троянската организация на инвалидите.

Гости на тържеството бяха кметът на града Минко Акимов, зам.-кметът Мариян Балев, председателят на общинския съвет Ангел Балев, директорът на “Социално подпомагане” Даниела Петкова. Хората с увреждания бяха уважени и от представители на   Сдружение “Българка” – Троян.

Ганка Ангелова, председател на Дружеството на инвалидите  поздрави всички присъстващи с празника и призова поне на този ден да се забрави болката от страданието, от недоимъка и всички да си подадат ръка в знак на солидарност. “Нашата борба е всеки един  от нас да има право на труд, право на учение, на здравеопазване, на социални помощи и най-вече на достъпна среда. Благодаря на Общината, че през всичките тези години е била съпричастна към проблемите на хората с увреждания” сподели тя и изрази надежда така да бъде и занапред – за откриване на работни места и за откриването на рехабилитационен център в Троян.

Съюзът на хората с увреждания в България е национална представителна организация, коректив и партньор на местната власт. Съюзът присъства в 203 общини с 337 структури и над 72 000 членове.

Кметът  Минко Акимов поздрави присъстващите с двойния празник и им пожела здраве, дълъг живот и кураж и поясни, че предстои назначаването на 6 лични асистенти на хора с тежки увреждания, а през месец март ще бъдат назначени още 13 лични асистенти по Проект “Подкрепа за достоен живот” по ОП “Развитие на човешките ресурси”.  А по разработения от  Община Троян проект “Независимост и достоен живот на хората с увреждания и самотноживеещите в Община Троян”, в началото на следващата година ще бъдат назначени 25 социални асистенти и домашни помощници. Той връчи три грамоти от името  на общината: на Ганка Ангелова – за цялостна дейност през годините, за проявените упоритост, стремеж към съзидание, воля и кураж при отстояване правото на достоен живот за хората с увреждания в общината, на Стефка Мондешка – за активна дългогодишна дейност в дружеството от неговото основаване и на Донка Илиева – за нейната дългогодишна дейност като касиер на  дружеството и негов активист.

По-късно в Общинския педагогически център се проведе среща на деца от кръжока по изобразително изкуство и деца  със специални образователни потребности към Ресурсен център – Ловеч. Тук те твориха, рисуваха заедно, веселиха се и опитаха от приготвените за тях лакомства.

Кметът Минко Акимов изрази увереност, че общината ще прави  всичко възможно да подпомага децата и техните родители, за да бъде  техният живот по-добър.

 

 

 

Маргарита Генкова

“Връзки с обществеността”

Община Троян