Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

3 март в Троян Печат Е-мейл
Понеделник, 07 Март 2011 10:33

Празничните прояви послучай Националния празник на България – 3 март, в Троян започнаха още  от предния ден. Във фоайето на  троянското читалище бе открита  фотоизложба от архив “Гр. Пасков”  “България 75 години назад”. Веднага след това от 18ч. в  читалищния салон започна  тържественият концерт посветен на празника. Началото бе дадено с поетична мултимедийна презентация “3 март 1878година”, изпълнена от ловешкия актьор Стоян Георгиев.  Троянската публика за първи път чу песента “Трети март” по текст на троянеца Харалан Недев в изпълнение на Дамски камерен хор при НЧ “Наука”.  А специалните гости в празничната вечер  бяха певците и танцьорите от фолклорен ансамбъл “Загоре”, гр. Стара Загора с художествен ръководител троянец –  Мирослав Станев. Всички те получиха нестихващите аплодисменти на публиката. От името на кмета на Троян Минко Акимов  на състава бе поднесена кошница със цветя и благодарност към всички участници в празничния концерт. Старозагорци бяха поздравени и от името на НЧ “Наука” и фолклорен ансамбъл “Траяна” за техния 55 годишен юбилей през 2010г.

Празничният 3 март започна  от 10ч.  в църквата “Св. Параскева” с Благодарствен молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

Точно в 11ч.  пред сградата на общината с изпълнение на Представителният общински младежки духов оркестър с ръководител Илиян Тодоров бе дадено началото на празничното тържество. В официалните лица бяха  ръководството на община Троян, народният представител д-р Станка Лалева,  игуменът на Троянския манастир Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий, зам.-областният управител на ловешка област Сашо Данков, лидери на политически  партии в Троян, ръководители на институции.

Националното знаме на България, което по традиция се издига на този ден, бе изнесено  и издигнато  на пилона пред общината от  военнослужещи от  Военния топографски център – Троян.

В празничното си слово кметът Минко Акимов отбеляза, че 3 март е една незабравима, свещена, изстрадана и чакана столетия дата. Че неговото отбелязване е не просто наше задължение като  български граждани, но и начин да запазим националното си наследство. Той припомни казаното от проф. Николай Генчев: “Няма друг ден, в който българското национално самосъзнание да е получавало такава перспектива, българското национално битие да е получавало такова утвърждаване”. И посланието към троянци –“Нека не забравяме думите на Левски, че нашата сила е в задружните усилия.”

Венци на почит и признателност бяха поднесени на паметниците на Захари Стоянов,  Ботевият четник Димитър Икономов – Димитриката и ген. Павел Карцов, а с едноминутно мълчание  всички присъстващи почетоха паметта на синовете и дъщерите на България – знайни и незнайни, загинали за нейната свобода.

Тържеството завърши с  възрожденски песни и народни танци в изпълнение на Дамски камерен хор и фолклорен ансамбъл “Траяна” при троянското читалище.

Малко по-късно същия ден група от общинската администрация, водена от кмета Минко Акимов поднесе венец пред Карцовия бук на Беклемето – белязан от сабята на руски  войник  в битката за Троянския проход през суровия януари на 1878 година.

---
Маргарита Генкова
Гл. експерт "Връзки с обществеността"