Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Омбудсманът се срещна с троянци Печат Е-мейл
Четвъртък, 10 Март 2011 10:02

В първия ден на седмицата Националният  омбудсман  Константин Пенчев се срещна с троянци  в  обявена и организирана  от неговия екип приемна в сградата на община Троян/ третата проведена приемна на омбудсмана в страната/.  На срещата след това с  журналисти той изтъкна, че  има рязко увеличаване на жалбите от български граждани и най-често те се отнасят до електроснабдяването,  водоснабдяването, много са потребителските оплаквания от доставчици на услуги, свързани с монополите, от хора в неравностойно положение по отношение на намиране на работа, размера на пенсиите, жалби от незаконно строителство и др.

Някои от хората   споделят не само свои лични проблеми, но и по-глобални, които засягат повече  граждани.   И даде пример с жалбата на  бивши работници от троянската “Елма”, които не могат да вземат заплатите си и подчерта, че всичко това е едно от поредните безобразия на българската приватизация, благодарение на която и  “този прекрасен град  бе разсипан.” И което е по-лошото  според К. Пенчев, че тези приватизации се правeни  по такъв начин,  юридически много добре изпипан, че обикновеният човек да не може да си търси правата.

Той засегна и един друг въпрос във връзка с многобройните жалби  получени от жителите на не малко общини, свързани с определянето и администрирането на местните  данъци и такси. И едно уточнение – община Троян не е сред общините, в които  има  подобни нарушения.

Доста голям е броят на жалбите в страната  във връзка с проблеми, свързани с  нормативната уредба и дейността на банките, тъй като правата на гражданите не са защитени в достатъчна степен и често са нарушавани от кредитните институции. Затова националният омбудсман е изпратил препоръки до министъра на финансите и до управителя на Българската народна банка в тази връзка.

Г-н Пенчев  ни увери, че на писмените жалби на всички граждани, които не са успели да говорят с него лично отговорът ще бъде изпратен по пощата на подателите.

Докато вървеше приемната, експерти на институцията бяха лектори в час на класния ръководител, пред близо 90 ученици от СОУ “Васил Левски” – Троян. Инициативата е в рамките на проекта за популяризиране на правата на децата и на функциите и правомощията на  националния омбудсман сред младите хора. Целта е да се информират децата за институцията, кога те сами могат да се обръщат към нея и да подават жалби, как се разглеждат сигналите и какви препоръки се отправят.

Пред учениците бе представена и книжката “Правата на детето”, която е издание на омбудсмана  на Република България.

 

---
Маргарита Генкова

Гл. експерт "Връзки с обществеността"