Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Националното изложение в Орешак се готви за 40-ия си юбилей Печат Е-мейл
Петък, 18 Март 2011 13:26

Дейностите в Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази година ще бъдат подчинени на 40-ата годишнина от началото на тази уникална за страната ни културна институция, която днес е общинско дружество. За юбилея ще бъде подготвена и книга, която ще бъде представена през месец  ноември – тогава ще бъде организирана и  национална конференция, свързана със занаятите. Намеренията на организаторите са да бъдат поканени и чуждестранни участници наред с корифеите в тази област в национален мащаб, с перспектива да се организират и международни изложби в Орешак.

Всичко това стана ясно на среща с  “Приятели на изложението”, пред които управителят Иван Чакъров сподели своите идеи. Участниците в тази неформална група, между които кметът на Орешак Христо Терзиев и собственикът на ресторант “Кайзер” Мариян Трифонов, изказаха своето мнение, дадоха нови предложения за развитието на Изложението.

В програмата за 2011-а година акцентът е върху трите традиционни празника: Великден, Голяма Богородица и Празник на сливата и троянската сливова ракия. През  април за 40-годишния юбилей ще има обща ретроспективна изложба, в която посетителите ще могат да се насладят на сътвореното през годините от българските майстори. През месец май 4 художествени училища в страната – от Сливен, Троян, Смолян и Трявна,  ще подредят обща експозиция, за да покажат творческите търсения на своите  възпитаници.

В средата на август, когато в най-голямото троянско село идват гости от цялата страна заради храмовия празник на Троянския манастир и заради няколкодневния панаир, в Изложението ще гостуват деца от Широка лъка и Котел. Младите певчески таланти на България досега не са идвали в този край, затова идеята на управителя бе посрещната с адмирации. Програмата на децата ще бъде в двора на Националното изложение, който предлага красив естествен декор за подобни изяви. Пак там през септември пък ще е Сливовият празник. Статистиката показва, че миналата година на него са дошли над 800 гости, което е своеобразен рекорд. Тази есен   гостите ще могат да видят възстановка на автентична  казанджийница, в която се вари благината. Дотогава и базата ще бъде обновена по проект спечелен от Община Троян. Във всяка от експозиционните зали ще има демонстрационен кът, така че за посетителите се гарантира видяното да е и по-емоционално, и по-атрактивно, и  едно незабравимо преживяване.

 

---
Автор на материала е Галя Лалева!