Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Часът на Земята 2011 - 26 март (събота), 20.30 ч. Печат Е-мейл
Четвъртък, 24 Март 2011 09:21

Какво е "Часът на Земята"

Изключи светлината, включи се!

Четвъртото издание на "Часът на Земята" ще се случи на 26 март 2011 (събота), 20.30 ч. Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.
През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави.

През 2010 г. «Часът на Земята» подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.

През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята".

Община Троян за трети път се присъедини към инициативата на Световния фонд за дивата природа и ще изключи на 26 март (събота) в 20:30 ч. до 21:00 ч. осветлението на сградите на централния площад. Това е символичен жест, който показва нашата загриженост за климатичните промени.

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктида, Таймс Скуеър в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай...

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви: "Посланието на "Часът на Земята" е просто. Климатичните промени тревожат всички нас. Решенията са ясни и по силите на хората, обществата, компаниите и правителствата по цялото земно кълбо. "Часът на Земята" е както предупреждение, така и лъч надежда.

Сред посланиците на „Часът на Земята” по света са австралийският топмодел Миранда Кър, певецът Том Джоунс, футболистът Франческо Тоти, актьорът Върн Тройър.

Повече информация може да получите от официалният сайт: http://wwf.bg/ или http://bulgaria.panda.org/

 

 

 

 

Вижте официалния видеоклип на "Часът на Земята 2011".