Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Благовещение в Троян Печат Е-мейл
Понеделник, 28 Март 2011 07:24

Благовещение или Благовец –  най-големият  пролетен празник преди Великден, бе отбелязан в Троян с възстановка на традиционна за празника обредност и откриване на излажбата “Змията като символ в художественото металообработване”. Инициатор и организатор на събитието е Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян.

Директорът на музея Елеонора Авджиева говори за същността на празника и подчерта, че  обредните практики са насочени към прогонване на злите сили, към почистване на дома, към почитане на йерархията в семейството; че целта на възстановката на празничната обредност на Благовещение е да стане популярна и приложима и в нашата действителност. И още – в чисто християнски смисъл Благовещение е денят на майката, защото Дева Мария получила благата вест от Архангел Гавраил, че ще зачене и роди Божия син.

На този ден жените премитат къщата и двора и запалват сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. Децата прескачат огъня, за да” им се опърлят петите и да не ги хапят змиите”. Дойде ли Благовец, хората се хващат  за зелено. За първи път  днес трябва да се хапне нещо зелено – коприва, лапад, киселец, спанак, за да потече в тялото свежа кръв. На тоя ден пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите на воля -  да вдъхнат от благото на Благовец, та да им е благ медът.

Сред публиката имаше и много млади хора, и г-жа Авджиева изрази надежда, че от една страна видяното ще им помогне в часовете по история, по  литература, а от друга – виждайки свои връстници сред участниците да се убедят, че съхраняването на традициите не е грижа само на възрастните.

Възстановката на празника бе осъществена с подкрепата на община Троян, възпитаници на Общинския детски педагогически център, НЧ “Наука”-Троян и НЧ “Просвета” в кв. Велчевски, и екип на Музея на занаятите.

 

---
Маргарита Генкова - Връзки с обществеността
Община Троян