Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Продължават отчетните събрания по селата на троянска община Печат Е-мейл
Сряда, 30 Март 2011 15:43

Съгласно утвърден график, в селата на общината продължава провеждането на събранията за публичен отчет на дейността на  кметствата и на администрацията на община  Троян, направен от кмета Минко Акимов.

Кметът на с. Калейца г-жа Варчева,  в своя отчетен доклад  акцентира върху  свършеното през миналата 2010 г. и това, което предстои:  отремонтиран е моста на Селски дол поради пропадане на елементи от свода, за което общината е подсигурила 12 280 лв.;  ремонт на улици  на стойност 2 622 лв. Общата стойност на разходваните средства от общинския бюджет  по строителство и инженерна инфраструктура  е 21 567 лв.

През 2011г. предстои  да бъде реализиран текущ ремонт на улични настилки – 5 000 лв. и  основен ремонт – реконструкция на път  2130 за  близо 42 000 лв.

Извън тези планови бюджетни средства кметското наместничество подпомагано от хората от селото подготвя туристическа пътека до Калето -  изготвяне на  информационно табло, маркировка, просичане на трънливи участъци и др. Трасирането ще бъде обявено предварително, за да се включат всички  природолюбители; и още - проект по инициатива на група младежи от Калейца представя идеята за направа на комплекти маси и пейки. В момента тече дарителска  кампания под патронажа на читалището.

Кметът на общината Минко Акимов се спря на основните  дейности на общината през 2010г.  Той подчерта, че направените през годината инвестиции в образователната, културната и социална инфраструктура са в размер на 170 000 лв. А през настоящата година, продължи кметът, ще започне изпълнението на дейностите по проекта за образователната инфраструктура, който включва и детската градина в с. Калейца.

В отчетния доклад на кметство  с. Гумощник кметът Тошка Пенчева засегна следните моменти:  започналата  реконструкцията на ул. “Цанко Бляховски”, за което общината е заделила от бюджета 25 000 лв. За съжаление сумата е покрила разходите едва за половината улица; един от болните въпроси от години наред – транспортното обслужване отново бе повдигнат от хората, и въпреки че през 2010г. всеки  първи и трети четвъртък от месеца е пътувал автобус,  често пъти в него е  нямало  нито един пътник. Кметицата призова да не се пали безотговорно,  защото още в  началото  тази година е започнала с пожари – изгоряли са две плевни в Реката и една къща в махала Селци. И нещо хубаво – от месец декември в сградата на читалището вече има младежки клуб, който редовно се посещава от младите хора в селото и бе подчертано, че заслугата за това е на библиотекарката Ангелина Георгиева.

Кметът  Акимов  пое ангажимент  два пъти в месеца общината да субсидира превоз  от Троян до Гумощник и обратно и да  се направи необходимото улица “Цанко Бляховски” да бъде завършена.

За изминалата  2010г. за  с. Дебнево община Троян е заделила общо 61 610 лв. бюджетни средства: за ремонт на една от най-оживените улици в  селото, ул.  “Видима”- 15 000 лв., на която бе подменена и  водопроводната мрежа. Общинската фирма ВиК “Стенето” е вложила през годината  във водопроводната мрежа на с. Дебнево 181 000 лв. ; за ремонт на училищната сграда – 22 554 лв.; за метална конструкция към физкултурния салон на училището – 4 000 лв.;   5 321 лв. е форумският проект “Съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство в с. Дебнево”.  Това  беше в отчетния доклад на кмета на селото Румяна Лазарова, която благодари на  много  хора, които с труд или  с парични средства са помогнали за реализирането на  една или друга идея.   А по думите на кмета на общината това, което отличава Дебнево от другите села е, че на събранието присъства младо попълнение и това е оптимистично.  Акимов  акцентира на  свършеното от общинската администрация през 2010г. в различните направления и отговори на  поставените въпроси.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”